Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Trelleborg bedenkt ingenieuze oplossing voor wanden Selectieve Onttrekking Zeesluis IJmuiden
Overzicht van de Selectieve Onttrekking Zeesluis IJmuiden.

Trelleborg bedenkt ingenieuze oplossing voor wanden Selectieve Onttrekking Zeesluis IJmuiden

Selectieve Onttrekking Zeesluis IJmuiden is een bijzonder project waar ook de Design Engineers van Trelleborg Marine & Infrastructure aangesproken werden op hun oplossingsgerichte vermogen. Het was een sprong in het diepe waar het nodige rekenwerk bij kwam kijken. Olivier Schuringa, Design Engineer, en Bob Rijnders verantwoordelijk als Global Sales Manager Water Infrastructure bij Trelleborg, vertellen waarom hun oplossing cruciaal is voor de werking van de zoutdam.

Hoe complexer, hoe beter. Daar houden ze van bij Trelleborg, “Want”, zo vertelt Olivier, “onze kracht is het bedenken van oplossingen voor problemen en vraagstukken op gebied van polymeren.” Een mooi voorbeeld hiervan is de vraag vanuit Van Hattum en Blankevoort, hoofdaannemer Zoutdam IJmuiden: Kan Trelleborg een oplossing ontwikkelen die de gevraagde krachten en rotaties opvangt, zodat de wanden van de zoutdam niet bewegen in hun sponningen tijdens de levensduur maar ook dat tijdens installatie deze oplossing rekening kan houden met de plaatsing- en bouwtoleranties van de schermen?

De combinatie hefkussen en oplegging zoals ontwikkeld door Trelleborg.

Grenzen opzoeken

Om aan deze twee eisen te voldoen, zijn we uiteindelijk gekomen tot een combinatie van een hefkussen en oplegging, legt Olivier uit. “De oplegging vangt de krachten op bij eventuele rotaties door bijvoorbeeld stroming in het water. Het hefkussen overbrugt de openingen om het oplegblok aan te laten sluiten.” Tijdens het ontwerpproces moesten we continu de grenzen opzoeken van zowel het maakbare als het werkbare. Zo moet bijvoorbeeld de hefkussen-oplegging combinatie enerzijds zo dun mogelijk zijn, zodat er tijdens het plaatsen maximale ruimte is om de wand in de sponning te laten zakken. Tegelijkertijd, om alle krachten op te vangen na installatie van de wanden, moet de hefkussen-oplegging combinatie maximaal opblaasbaar zijn, zodat het oplegblok overal aansluit in het geval dat alle toleranties aan een kant opbouwen. In feite twee tegenstrijdigheden waar we een oplossing voor moesten vinden. De combinatie die we uiteindelijk bedacht hebben, is daarom uitgebreid getest. Onder meer omdat we precies wilden weten welk vulmiddel het meest geschikt zou zijn voor het hefkussen. Het moet namelijk, ook onder water, controleerbaar op te blazen zijn en het moet relatief snel uitharden maar ook weer niet te snel. Daarnaast is het essentieel dat de oplossing in één keer goed is. Op het moment dat de wanden namelijk geplaatst worden, is er geen weg meer terug. Ook moet het gedurende de hele levensduur van de zoutdam meegaan.”

Samenwerking en vertrouwen

Terugkijkend op het gehele ontwerpproces, zijn Olivier en Bob trots op het feit dat ze een oplossing hebben kunnen ontwikkelen voor een bijzonder complexe vraag. “Dat het gelukt is, is te danken aan de goede samenwerking en het vertrouwen dat Van Hattum en Blankevoort ons heeft gegeven. De oplossing is zelfs zo uniek dat we het de Van Hattum en Blankevoort oplegging genoemd hebben.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.