Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Rockflow: slimme waterbuffers gemaakt van volledig circulaire steenwol
Steeds meer steden willen rainproof zijn en omarmen het concept van sponge cities.

Rockflow: slimme waterbuffers gemaakt van volledig circulaire steenwol

Hoe maak je een stad rainproof? Met het oog op de hoosbuien die steeds vaker plaatsvinden, een terechte vraag waar veel overheden, landschapsarchitecten, ingenieursbureaus en beleidsmakers zich over buigen. ROCKWOOL Rainwater Systems heeft hier een antwoord op, namelijk steenwol. Hoe en waarom dit goed werkt, vertellen Corinna May, Marketing Manager, en Daan Los, Adviseur Stedelijke Klimaatadaptatie.

Steenwol in de strijd tegen wateroverlast bij hoosbuien? “Ja, zeker. Steenwol dankt zijn bekendheid vooral als isolatiemateriaal, maar wat niet iedereen weet is dat het ook uitstekend geschikt is in de strijd tegen overtollig water”, legt Corinna uit. “Het fungeert als een waterspons, in dit geval ondergronds. De dichte vezelstructuur van steenwol vangt niet alleen het vele regenwater op, het filtert tevens afstromend water en zorgt zo voor schoner grond- en oppervlaktewater. Twee vliegen in één klap, want zo bescherm je meteen de natuurlijke watercyclus in de stad.” ROCKWOOL Rainwater Systems zet hiervoor haar product Rockflow in: slimme waterbuffers gemaakt van volledig circulaire steenwol. ROCKWOOL wordt hierbij gedreven door de wil om anders tegen klimaatverandering aan te kijken. “Wij spreken van klimaatadaptatie. We hebben te maken met steeds meer verstedelijking en het klimaat dat verandert met onder meer heftige hoosbuien en lange periodes van droogte als gevolg. Onze boodschap is dan ook: rethink urban water. Zo omarmen wij het concept van de sponge cities: steden die hun groene infrastructuur benutten om wateroverlast maar ook hitte en droogte te voorkomen.”

In de nieuwbouwwijk Klaverweide in Zoeterwoude worden de twee functies van Rockflow slim gecombineerd in een zogenaamde klimaatwadi.

Klimaatwadi in Zoeterwoude

Rockflow wordt in het kader van klimaatadaptatie in steeds meer steden ingezet om enerzijds wateroverlast te voorkomen, anderzijds om het regenwater juist ook vast te houden als buffer voor drogere perioden. In de nieuwbouwwijk Klaverweide in Zoeterwoude worden deze twee functies slim gecombineerd in een zogenaamde klimaatwadi. Daan legt uit: “Voor de wadi bij Klaverweide was maar een smalle strook beschikbaar tussen de rijbanen en (groene) parkeervakken en alle kabels en leidingen. Onder die wadi ligt een Rockflow-infiltratiepakket waarop de omliggende bestrate oppervlakken kunnen afwateren (met slokops als back-up). Boven op het infiltrerende Rockflow-pakket hebben we een capillaire breuk aangebracht in de vorm van een grindlaag. Dat zorgt ervoor dat water voor langere tijd kan worden vastgehouden. Bovenop de grindlaag ligt een circa 10 cm dikke extra laag Rockflow en daar weer op een relatief dunne laag grond voor de planten. Dankzij de extra laag Rockwool kunnen planten in drogere perioden hier zo’n 4 weken vocht uit putten.”

Op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam ligt het Rockflow waterberging- en infiltratiesysteem onder de trambaan.

Sterk genoeg voor trambaan

Dat steenwol heel veelzijdig is, getuigt ook de herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Hier ligt het Rockflow waterberging- en infiltratiesysteem onder de trambaan. In het kader van Amsterdam Rainproof moesten hier de trambanen en het groen worden vervangen en de inrichting worden aangepast. Onderdeel van het plan was ook de opvang van regenwater bij hevige buien. Daan: “De enige beschikbare ruimte om water te bufferen en te infiltreren was onder de trambaan. Het bijzondere bij dit project is dan ook dat direct op de steenwolelementen beton is gestort waar daarna zware trams overheen rijden en dat is natuurlijk niet alledaags.”

Ook de Waldorf-campus maakt gebruik van steenwol als slimme waterbuffer.

Samen de uitdaging aan

Deze projecten bewijzen dat ROCKWOOL graag buiten de kaders denkt en samen met partners kijkt naar mogelijke oplossingen. Corinna: “Steenwol is al 80 jaar een beproefd product dat tevens uitstekend dienst doet als waterspons. Wij gaan heel graag het gesprek aan met partners die durven te experimenteren en samen met ons de uitdaging van klimaatadaptatie aan willen gaan. Onze oproep is dan ook aan iedereen die verantwoordelijk is voor, of zich bezighoudt met klimaatadaptie, water en groen: durf nieuwe wegen te bewandelen en ga in gesprek met elkaar; er zit veel innovatiekracht en welwillendheid in de markt. Die moeten we benutten om samen onze toolbox voor klimaatadaptatie zo groot mogelijk te maken. En voor regenwaterbeheer met steenwol? Neem graag contact met ons op!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.