Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
ArcelorMittal zorgt voor optimalisaties in damwandgebruik bij dijkversterking Tiel-Waardenburg
ArcelorMittal produceert en levert op Tiel-Waardenburg voor het eerst de EcoSheetPile™ Plus damwanden in Nederland.

ArcelorMittal zorgt voor optimalisaties in damwandgebruik bij dijkversterking Tiel-Waardenburg

Onder het motto ‘samen, slim, versterkend’ wordt de dijk tussen Tiel en Waardenburg door bouwcombinatie Mekante Diek over een lengte van ongeveer 19 kilometer versterkt. Centraal in de aanpak staat het samen zoeken naar duurzame oplossingen. ArcelorMittal is daarom al in een vroeg stadium aangehaakt om optimalisaties te vinden in het damwandgebruik, met groot succes. Het is bovendien het eerste project in Nederland waarbij de EcoSheetPile™ Plus wordt ingezet, een damwand geproduceerd uit schroot en 100% groene stroom.

“Vrij snel na gunning zijn we aangesloten bij het ontwerpteam van Mekante Diek om op hoofdlijnen te kijken naar optimalisaties in damwandgebruik”, begint Roel Bijlard van ArcelorMittal. De stalen damwand leent zich uitstekend voor dit soort dijkversterkingsprojecten door in één klap twee faalmechanismen (piping en macro-instabiliteit) te elimineren. “De vroegtijdige samenwerking heeft vooral als doel om het totale gewicht van de damwandoplossing te reduceren. Want minder staal in de grond betekent naast een kostenbesparing ook een enorme besparing op het gebied van duurzaamheid en CO2-uitstoot.”

De damwanden worden afhankelijk van de lokale situatie door middel van trillen of drukken aangebracht.

Veel lagere milieu-impact

De grootste optimalisaties in damwandgebruik zijn behaald door de damwanden te staffelen. “Oftewel een lange plank van bijvoorbeeld 16 meter combineren en afwisselen met een korter formaat plank van 12 meter”, legt Roel uit. “De langere damwand zorgt voor de benodigde stabiliteit, waarbij de kortere damwand de doorgaande wand creëert. Deze optimalisatie kunnen we hier op het project in Tiel-Waardenburg op verschillende locaties toepassen. Dat levert aanzienlijke besparingen op.” Buiten die gewichtsoptimalisatie levert ArcelorMittal nog een belangrijke bijdrage aan het duurzame karakter van het project. “We produceren en leveren hier voor het eerst onze EcoSheetPile™ Plus damwanden in Nederland. Net als bij de gewone EcoSheetPile™ wordt ook het staal van de Plus-variant geproduceerd in een vlamboogoven uit circa 100% schroot. Dat gegeven alleen al leidt tot een veel lagere milieu-impact van 427 kg CO2 per ton in vergelijking met staal uit een hoogoven, goed voor circa 2.000-2.500 kg CO2 per ton. Met de EcoSheetPile™ Plus-variant garanderen we bovendien dat het staal met 100% groene stroom is vervaardigd, waardoor de impact nog verder wordt verlaagd naar 359 kg CO2 per ton.”

Met een milieu-impact van ‘slechts’ 359 kg CO2 per ton maakt de EcoSheetPile™ Plus damwand echt het verschil.

EPD’s

Voor beide varianten van de EcoSheetPile™ zijn sinds april 2023 nieuwe EPD’s beschikbaar. “Omdat we waren aangesloten bij het ontwerpteam van Mekante Diek konden we vooruitlopend op die publicatie de EcoSheetPile™ Plus al aanbieden. Zodoende kon Mekante Diek rekenen met zeer gunstige waardes van +/-50 kg CO2 per m2 wand. Dan maak je toch echt wel hét verschil”, zegt Roel met gepaste trots. “Daarnaast zorgen we ook voor een zo duurzaam mogelijk transport. De damwanden worden vanuit de fabriek in Luxemburg per binnenvaartschip getransporteerd naar de projectlocatie.” Inmiddels heeft ArcelorMittal zo’n 3.000 ton geleverd. Daar komt dit jaar nog 1.500 ton bij. Het hele project beslaat echter 18.000 ton EcoSheetPile™ Plus in overwegend AZ24-700 damwanden van 12 tot 18 meter. Het resterende tonnage wordt gefaseerd tot 2025 uitgeleverd en geïnstalleerd.

De damwanden worden afhankelijk van de lokale situatie door middel van trillen of drukken aangebracht. Het credo luidt: trillen waar kan, drukken waar moet. “Niet alles ligt vooraf vast”, weet Roel. “Op bepaalde delen van het traject wordt ter plaatse tijdens de uitvoering bekeken op welke wijze de damwand wordt aangebracht. Voor deze locaties leveren wij damwanden zodanig dat deze op beide manieren geïnstalleerd kunnen worden. Ook weer een mooi voorbeeld van ‘samen, slim en versterkend’ optreden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.