Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een duurzaam, schoon en veilig alternatief als toeslagstof voor de betonwarenindustrie

Een duurzaam, schoon en veilig alternatief als toeslagstof voor de betonwarenindustrie

Het programma ‘Nederland circulair in 2050’ van de Rijksoverheid biedt een antwoord op de grote uitdaging in de 21ste eeuw om veel efficiënter om te gaan met grondstoffen. In het kader van die grondstofefficiency is er een green deal gesloten tussen het ministerie en de vereniging afvalbedrijven, waar afgesproken is tot hoogwaardig hergebruik van bodemassen.

Een bedrijf dat al decennialang de kennis van (grond)reinigings- en immobilisatietechnieken op een innovatieve wijze toepast om secundaire grondstoffen te produceren, is Mineralz, een dochteronderneming van Renewi. Paul Dijkman, directeur Mineralz: “Gebaseerd op de green deal hebben we gekeken hoe we onze reinigingstechnieken toe kunnen passen op het reinigen van bodemassen. In 2016 openden we de FORZ®Factory, de eerste fabriek die bodemassen uit afvalenergiecentrales omzet in duurzame, schone en veilige grondstoffen die we onder onze merknaam FORZ® op de markt brengen.”

Grasbetontegels van V.d. Bosch Beton b.v.

 

Urban Mining

“Uit het gemeentelijk huishoudelijk afval produceren we een alternatief voor zand en grind als toeslagstoffen voor onder andere de betonwarenindustrie: FORZ®Toeslagmateriaal. We leveren aan verschillende betonwarenproducenten en veelal wordt het eindproduct weer door gemeentes gebruikt in de vorm van klinkers, trottoirbanden, stoeptegels, et cetera. Zo gaat het afval ‘Van de straat, in de straat’ en is het bij uitstek een mooie manier om je gemeente te verduurzamen!”

Schoon, veilig en duurzaam

“We leveren schone, veilige en duurzame grondstoffen. Het reinigingsproces is daarbij van groot belang. De betonsteen moet net zo hard zijn qua druksterkte als een steen die puur van primair materiaal gemaakt is. Bovendien moet de betonsteen het hergebruikcircuit in kunnen, wat de steen duurzaam maakt.”

Doorsnede van een betonsteen met FORZ®Inside.

 

Keramische industrie

Als bewijs dat onze grondstoffen schoon én veilig zijn, zien we dat er niet alleen voor de bouw en infra gebruik gemaakt wordt van FORZ®. Dat blijkt wel uit een samenwerking tussen Mineralz en Studio Mixtura, waarin een innovatieve toepassing van secundaire grondstoffen voor de keramische industrie ontwikkeld is. Met FORZ®Glaze krijgen oude tegels en servies een tweede leven.

Knowhow en technologie

“Ook voor cementgebonden beton bieden wij een oplossing”, vervolgt Dijkman. SQAPE, een joint venture tussen Mineralz en Cementbouw, ontwikkelde een gepatenteerde technologie waarmee er een betaalbaar en duurzaam alternatief is voor beton waarmee tot 80% minder CO2 en een bijzonder lage MKI-waarde gerealiseerd kan worden. Door te werken met tailor-made recepturen zijn we instaat om de krimp in het materiaal te sturen en een hoge (zuur)bestendigheid te realiseren en daarmee is SQAPE een geopolymeersysteem voor duurzame én betaalbare bouwmaterialen. Betonfabrikanten kunnen onze techniek gebruiken prefab of als mortel.” Dijkman noemt als voorbeelden V.d. Bosch Beton b.v. uit Almelo, zij leveren Reduton® producten die gemaakt zijn op basis van de SQAPE technologie. Ook Struyk Verwo Infra levert onder de naam CERO diverse steen- en tegelproducten van Geopolymeerbeton.

Rotonde aangelegd met RAMAC.

 

Ready Mix Concrete

“Om het totaalplaatje compleet te maken, is er een alternatief voor conventionele Ready Mix Concrete op basis van de gepatenteerde en bewezen SQAPE geopolymeertechnologie: RAMAC. Een betonmortel voor duurzaam en bestendig bouwen, door sterkte op maat, minder krimp en scheurvorming, een hoge vorst-dooizoutbestendigheid, een hoge mate van zuur- en chemische bestendigheid en een lage chloride-indringing. Dankzij de uitstekende hechting aan (conventionele) betonproducten zou RAMAC ook in combinatie toepasbaar zijn.” Enkele licentiehouders zijn A. Jansen BV, Cementbouw Betonmortel BV en Rouwmaat Groep.

Dijkman besluit: “Wij zijn ontwikkelaar/leverancier van praktisch toepasbare en toekomstbestendige secundaire grondstoffen die door eigen innovaties tot stand komen. In samenwerking met ketenpartners zoals universiteiten, kennisinstituten en afnemers. Die kennis koppelen we aan de behoeften van de markt. Zo maken wij onze wereld steeds een stukje schoner.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.