Platform over civiele techniek & infrastructuur
Beton

Zwaarbeton: meer gewicht, minder volume

Standaard beton heeft een dichtheid van 2,4 ton per kubieke meter. In sommige situaties kan het interessant zijn om zwaarbeton...

img_8438-kopieren

3 september 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Standaard beton heeft een dichtheid van 2,4 ton per kubieke meter. In sommige situaties kan het interessant zijn om zwaarbeton toe te passen. Door zand en grind (deels) te vervangen door MagnaDense kan beton met een dichtheid van wel 4 t/m 3 worden geproduceerd. Leon Hendriks van LKAB Minerals legt uit wat de voordelen zijn van meer gewicht en minder volume voor infrastructurele toepassingen.

Conventioneel beton heeft al een relatief hoog gewicht. “In 99% van de gevallen is het niet nodig om beton nóg zwaarder te maken”, schetst Hendriks. “Toch zijn er uitzonderingen op de regel en is het wel degelijk wenselijk om een hoger gewicht te behalen met minder volume. Denk aan toepassingen als contragewichten voor sluisdeuren, beweegbare bruggen en graafmachines. Maar ook kustbeschermingselementen om erosie tegen te gaan of golfbrekers om bouwwerken te beschermen. Daarnaast biedt zwaarbeton ook een toegevoegde waarde voor ondergrondse bouwwerken, zoals parkeergarages of tunnels, om de grondwaterdruk te pareren. De onderwatervloer kan minder dik worden uitgevoerd en hoeft vanwege het hoge gewicht niet te worden voorzien van trekpalen. Het kan forse besparingen in tijd, kosten en volume opleveren. Daarnaast reduceert het ook nog eens de kans op thermische scheurvorming.”

Zwaarbeton laat zich eenvoudig verpompen

 

MagnaDense

LKAB Minerals levert het toeslagmateriaal MagnaDense om zwaarbeton te kunnen produceren. “Het is een materiaal van natuurlijke herkomst en wordt gemaakt van het mineraal magnetiet, een ijzeroxide”, legt Hendriks uit. “Het toeslagmateriaal wordt gewonnen en geproduceerd in Zweden bij ons moederbedrijf LKAB, dat beschikt over de grootste ijzerertsmijnen van Europa. In Moerdijk houden we verschillende gradaties MagnaDense op voorraad. Afhankelijk van de behoefte worden het zand en grind geheel of gedeeltelijk vervangen door MagnaDense om de vereiste dichtheid van het beton te verkrijgen. Wij kunnen mengselvoorstellen aanleveren om iedere dichtheid tussen de 2,4 en 4 t/m3 te bereiken.”

Het is volgens Hendriks een misverstand dat zwaarbeton zich niet goed laat verwerken. “Het laat zich eenvoudig verpompen. Zo hebben we een mengsel geleverd voor de metro in Londen dat maar liefst 1 kilometer werd verpompt. Je moet wel rekening houden met een hoger gewicht. Een giek die volledig uithangt, is vaak berekend op conventioneel beton. Ook alle andere technische eigenschappen zijn te beïnvloeden door te spelen met de hoeveelheid water en cement. Denk aan een lage of juist hoge sterkte, een heel stijf of juist vloeibaar mengsel, het is allemaal vergelijkbaar met conventioneel beton. Het enige dat verandert, is de volumieke massa.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%