Platform over civiele techniek & infrastructuur
Technische betoninnovatie als oplossing
Het EZ flow element geladen en klaar om afgeleverd te worden in Amsterdam-Noord.

Technische betoninnovatie als oplossing

Binnen de combinatie Kade 2.020 zocht Koninklijke Oosterhof Holman contact met Sterk Beton om in de conceptfase mee te denken over de toepassing van zogenaamde Easy Flow prefab beton-elementen voor vernieuwing van de kademuren in Amsterdam. Directeur Hennie Smit legt uit.

Sterk Beton stapte in in een voorbereidend traject met de opdrachtgever om tot een betonelement te komen dat zo optimaal mogelijk aansluit bij de wensen en behoeftes. Hennie: “We doorliepen twee jaar lang een intensief traject van vergaande samenwerking op technisch vlak. Een ingewikkeld proces dat een enorme uitdaging voor ons vormde. Verschillende technische oplossingen moesten in de elementen samengebracht worden. Ze moeten namelijk grote krachten kunnen opvangen, maar tegelijk ook maakbaar en hanteerbaar zijn.”

Het is erg belangrijk dat het element goed in balans in de kraan hangt.

Meedenken over installatie

De Easy Flow-betonelementen van Sterk Beton zijn een constructief element. Het bedrijf realiseert en levert de elementen, maar dacht ook mee over de installatie. Hennie: “Het is onze taak ook om mee te blijven kijken en binnen de LEAN-gedachte van Kade 2.020 iedere 5 meter beter te worden. Als er wensen gedurende het proces ontstaan, passen wij de elementen aan. En zo gaat er veel expertise schuil achter de nieuwe metselwerk kademuren.”

Tijdens het vervangproces worden eerst palen in de kade geboord. Daarna wordt er aan de waterkant een plak van het bestaande metselwerk afgezaagd. Voor de kademuur zijn er nieuwe palen rechtstandig aangebracht waarop de betonelementen worden geplaatst. Ook worden er schoorpalen aangebracht om de horizontale krachten naar de ondergrond te kunnen afdragen.

Hennie: “We leveren de in onze fabriek gemaakte betonelementen af in Amsterdam-Noord. Van daaruit worden ze per elektrisch schip naar de projectlocatie gevaren. Daarvoor is een speciaal hefponton ontwikkeld, die toepasselijk Krachtpatser is genoemd. Dit ponton drukt element per element tegen de kade en plaatst deze op de palen. Er wordt een innovatieve techniek uit de offshore toepast om de palen en elementen te verbinden.”

Als het proces zonder problemen verloopt, hoeft niemand van Sterk Beton op het werk aanwezig te zijn. Het bedrijf is echter wel gevraagd om het geheel met enige regelmaat te monitoren en mee te denken. Maar in principe is Sterk Beton louter de leverancier van de speciaal geconstrueerde betonelementen.

Het EZ flow element in de positie waarin het ook in de gracht geplaatst wordt.

Speciale elementen

“Maatwerk”, zo benadrukt Hennie, “dat we toepassen in de bouw, weg- en waterbouw, industrie en alle denkbare constructies die we kunnen hijsen. We maken vaak speciale elementen en daarvan is dit kade-element een goed voorbeeld. Ongeacht de opdrachtgever zetten we onze ervaring in om tot de beste technische oplossing te komen.”

Vanuit de expertise werd Sterk Beton benaderd door Oosterhof Holman. De voorstellen voor het betonelement bleken het meest realistisch en het gevoel bij de werkwijze was goed, waardoor de aannemer de conclusie trok dat Sterk Beton voor hem de juiste partij is voor het tot stand brengen van het concept. De grove contouren van de elementen waren bedacht, maar voor de uitwerking werd een passende leverancier gezocht.

Hennie: “Dit is de manier waarop we bij veel projecten betrokken zijn. Kennis en producten leveren die niet standaard zijn. We maken bijvoorbeeld ook brugpijlers en gevelelementen voor de bouw, ik vergelijk het vaak met Lego op grote schaal.”

Over Kade 2.020: “Ik vind het een revolutionaire benadering van het maken van kadeoplossingen. Een traditionele methode geeft veel overlast in de stad. Overlast die door technische innovatie grotendeels wordt voorkomen. Verder voldoen we aan de ecologische eisen door in de elementen gaten te maken van verschillende diameters voor diverse diersoorten.”

Amsterdam heeft zijn nek uitgestoken om innovatieve samenwerking aan te gaan met marktpartijen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.