Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Prefab betonnen keerwanden met CO2-labels
De moderne productielocatie van Bosch Beton in Barneveld.

Prefab betonnen keerwanden met CO2-labels

De prefab betoncreaties van keerwandenproducent Bosch Beton blinken niet alleen uit in kwaliteit. Ook op het gebied van duurzaamheid heeft het bedrijf zijn zaakjes meer dan goed voor elkaar. Daarvan gaf het de afgelopen jaren al verschillende malen blijk. Een volgende stap qua sustainability is de introductie van CO2-labels op alle geleverde producten. “Met deze labels brengen we de milieu-impact van onze keerwanden duidelijk in kaart voor onze klanten”, meent Brechtje van den Beuken, CEO van de Barneveldse onderneming. 

Met de invoering van de CO2-labels maakt Bosch Beton zijn ambities op het duurzaamheidsfront andermaal tastbaar én duidelijk. Variërend van klasse A++ (hoogste duurzaamheid) tot G (laagste duurzaamheid) bieden de labels een gedetailleerd inzicht in de milieuvriendelijkheid van het product. “Onze klanten zien dus direct welke impact hun productkeuze heeft op het milieu”, zegt Brechtje. “Zonder dat ze concessies hoeven te doen wat betreft kwaliteit en prestaties.”

Samen 

Bosch Beton wil niet alleen produceren, het wil ook graag impact maken. Zeker op de duurzaamheidsladder wenst de onderneming doorlopend verder omhoog te klimmen. “We willen de bouwsector behulpzaam zijn richting een groenere toekomst”, legt Brechtje uit. “Daartoe sporen we zowel onszelf als onze afnemers aan om gericht actie te ondernemen, duurzame keuzes te maken en samen te werken aan een wereld waarin de gebouwde omgeving en de natuur in harmonie samenkomen. Initiatieven die allemaal gericht zijn op dat ene gemeenschappelijke doel: samen bouwen aan een betere wereld.” 

Campagnebeeld Concrete verandering.

Helder inzicht

Een cruciaal onderdeel van het nieuwe initiatief is het gebruik van een Environmental Product Declaration, kortweg EPD. Dit document geeft gedetailleerde informatie over de impact van het bouwmateriaal of product op het milieu. Gedurende de gehele levenscyclus, welteverstaan. “Op deze manier krijgt een gebruiker inzicht in diverse variabelen. De CO2-emissie per eenheid beton of per product is er daar één van”, aldus Brechtje. “Tegelijkertijd hanteren we binnen ons labelsysteem de cradle-to-cradle-benadering. De gedachte hierachter is dat we het product volledig en letterlijk van wieg-tot-wieg willen presenteren. Het houdt niet op bij het passeren van de fabriekspoort. We brengen het gehele traject in beeld.”  

CO2-labels op keerwanden: hoe en waarom

Binnen het streven om te komen tot een CO2-label voor de betonproducten, baseerde Bosch Beton zijn benchmark op een onderzoek van de Green Construction Board (GCB) uit Engeland. Het samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven ontwikkelde een stappenplan waarin de uitgangspunten koolstofvrij, afvalvrij, biodiversiteit en milieuwinst de basis vormen van de classificaties. Voor het verkrijgen van de dataset voor de classificaties analyseerde de GCB in totaal maar liefst 624 verschillende betonrecepturen binnen de sterkteklassen C8/10 tot C80/95. Daardoor is een goede bandbreedte ontstaan voor betonproducten binnen diverse sterkteklassen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.