Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Zélf met je gezondheid aan de slag

De fysieke werkbelasting binnen de wegenbouw is de laatste jaren aanzienlijk verminderd.

Foto-2—InfraVak
Op 24 en 27 februari jl. hebben de leerlingen de eerste workshop gevolgd, namelijk een weerbaarheidstraining onder leiding van een bokstrainer.

Tekst | Chris Elbers Beeld | InfraVak

21 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De fysieke werkbelasting binnen de wegenbouw is de laatste jaren aanzienlijk verminderd. Tóch blijft het een sector die vaart op een goede gezondheid en belastbaarheid van werknemers. Om schoolgaande jongeren bewuster te maken van het belang van een goede vitaliteit en inzetbaarheid lanceerde opleidingsbedrijf InfraVak begin dit jaar InfraVak Fit. Dit digitale platform helpt vooral ROC-leerlingen om hun manier van leven onder de loep te nemen en, waar nodig, te verbeteren. Directeur Sander Gerdes licht het initiatief verder toe.

Als opleidingsbedrijf in de GWW-sector richt InfraVak zich op de werving, begeleiding en praktijkscholing van jongeren in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Een doelgroep die een bbl-opleiding volgt binnen een ROC (onder meer het ROC van Twente) en theoretisch wordt geschoold op de locatie van InfraVak in Holten. Met de introductie van InfraVak Fit, onderdeel van het vak Loopbaan & Burgerschap, werd jongstleden januari het toch al uitgebreide opleidingenpakket van InfraVak verder uitgebreid. “Hoewel we er geen gericht onderzoek naar hebben gedaan, zijn er voldoende signalen die erop duiden dat de leefstijl en de daaraan gelinkte vitaliteit en gezondheid bij de meeste leerlingen geen hoge prioriteit genieten”, zegt Gerdes. “Met InfraVak Fit willen we daarin verandering brengen.” 

Poster voor de aankondiging van InfraVak Fit aan de leerlingen van InfraVak.

Maatwerk

Met het door DiVitaal uit Leusden ontwikkelde programma ontdekken de leerlingen niet alleen op welk vlak zij zich kunnen verbeteren, ook worden ze gemotiveerd om met hun gezondheid en vitaliteit aan de slag te gaan. “Op basis van beknopte vragenlijsten maken we voor elk individu een maatgericht voorstel voor verbeteracties”, legt Gerdes uit. “Dat kan via trainingen, workshops, scholing of anderszins individuele begeleidingstrajecten. Concreet moet iedereen op een relaxte en plezierige manier uit kunnen vinden hoe fit en vitaal men nu werkelijk is. Vandaar ook dat er een sterke nadruk ligt op voeding en houding, aspecten die zeer bepalend zijn voor een gezonde manier van leven. Nu, maar zeker later.” 

Eerste stap

De via InfraVak Fit nagestreefde bewustwording past weliswaar prima binnen het onderwijsprogramma, om een en ander goed te laten landen is het zaak om de jeugd op een aansprekende manier te benaderen. “Een hoofdstuk uit een boek of gastles is leuk, maar niet voldoende”, aldus Gerdes. “Vandaar ook dat we tijdens de uitvoering van het programma samenwerken met een aantal specialisten, waaronder een diëtiste. Op die manier maken we het programma nét wat toegankelijker en tastbaarder. Het gaat erom dat we bij de deelnemers op zijn minst een denkproces in werking zetten. Dat is de eerste winst.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%