Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zekerheid wanneer je met metaal werkt
NDO Nederland doet een OES-onderzoek aan een brug. Zo voorkom je een foutieve werkwijze en zorg je voor een kwalitatief betere lasverbinding.

Zekerheid wanneer je met metaal werkt

Metaal, fantastisch om mee te werken. Maar er staat vaak ook flink wat op het spel als een lasverbinding niet helemaal goed is. Gigantische reparatiekosten of een oplevering die in het gedrang komt, wil je beslist voorkomen. Daarom biedt NDO Nederland verschillende vormen van niet-destructief onderzoek aan, speciaal voor bedrijven in het mkb.

Wolter van der Zee, directeur van NDO Nederland, legt uit dat het regelmatig laten uitvoeren van niet-destructief onderzoek geld, tijd en moeite kan besparen. “Vaak kun je een beschadiging of defect in een vroeg stadium nog goedkoop en snel repareren, maar hoe later je het ontdekt, hoe groter de gevolgen kunnen zijn. Daarom maken we niet-destructieve onderzoeken bereikbaar voor elke mkb’er die zekerheid wil.” 

Snel en nauwkeurig inzicht

Om snel duidelijkheid te krijgen over de chemische samenstelling van je materiaal -wat nodig is als je metalen delen wilt verbinden door middel van een las- kun je een OES-meting of XRF-analyse laten uitvoeren. 

OES staat voor Optische Emissie Spectrometrie. Een OES-meting geeft snel en nauwkeurig inzicht in de samenstelling van het metaal en het koolstofequivalent. “Met die informatie voorkom je een foutieve werkwijze en zorg je voor een kwalitatief betere lasverbinding”, zegt Van der Zee. “Bovendien kun je met ons rapport aantonen dat je corrosievast materiaal of de juiste lasdraad hebt gebruikt.”

XRF-materiaalanalyse aan stafmateriaal.

XRF staat voor X-ray fluorescence. Met een XRF-analyse kunnen de meest uiteenlopende legeringen gemeten worden. Denk hierbij aan nikkel, chroom, kobalt, koper, titanium en lood. Ook lichtere elementen zoals magnesium, aluminium, silicium, fosfor en zwavel zijn meetbaar. “Met onze XRF-analyse kunnen we zelfs zware metalen (zoals chroom, lood, cadmium en arsenicum) meten in lichte matrices, zoals rubber, plastic, hout en composiet. Maar ook vervuiling in de grond detecteren. Er worden in de gww steeds meer plastics en geotextiel toegepast en wij kunnen controleren of daar zware metalen in aanwezig zijn. XRF is ook prima in te zetten bij aanvragen voor schoongrondverklaring”, zegt Van der Zee. 

Minder gedoe, meer zekerheid

“Als we kijken naar de gww, dan zien we dat nuttige materiaalinformatie niet altijd standaard voor handen is. Bijvoorbeeld wanneer er gordingen aan een damwand gelast moeten worden of als er een reparatie aan een oude brug moet plaatsvinden. Wanneer er geen materiaalcertificaten beschikbaar zijn en je de chemische samenstelling niet weet, kun je ook geen goede lasverbinding maken. Op dat moment ontstaat er een ad hoc vraagstuk en bieden wij een oplossing.” De experts van NDO Nederland kunnen vaak dezelfde dag nog mobiliseren en op locatie het gewenste onderzoek uitvoeren en een adviesrapport uitbrengen. “We brengen het lab naar de bouwplaats! Minder gedoe, meer zekerheid. Heel belangrijk met de alsmaar strenger wordende eisen in de bouw”, zegt Van der Zee en besluit: “Bovendien zorgt het voor zo min mogelijk stilstand voor de klant.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.