Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De toekomst van machinebesturing
MC-max kan automatisch handelingen uitvoeren en kan helpen om begrenst te graven, zodat de machinist nog niet heel ervaren hoeft te zijn.

De toekomst van machinebesturing

Het is de sleutel tot succes bij de uitdagingen in de bouw

Aannemers staan onder grote druk om projecten op tijd en binnen budget af te leveren. Daarbij komt ook nog de groeiende behoefte om duurzamer te werken, een tekort aan geschoold personeel en de stijgende brandstof- en materiaalkosten. “Er zijn radicale veranderingen nodig om de sector klaar te maken voor de toekomst”, zegt Marcel Ten Westenend van Topcon Positioning Netherlands. Hij ondersteunt bedrijven al decennialang bij de aankoop van machines en machinebesturingssystemen en is ervan overtuigd dat machinebesturing de sleutel tot succes is.

Tekort aan ervaren machinisten

Het is algemeen bekend dat de bouwsector vrij traditioneel is, nogal wars van verandering. Maar volgens Marcel zitten we echt op een keerpunt: “De sector zal mee moeten als het gaat om invoering van nieuwe technologieën en automatisering”, zegt hij. “Want binnen afzienbare tijd ontstaat er een tekort aan ervaren machinisten: veel van hen gaan met pensioen. Tegelijkertijd stagneert de aanwas van nieuwe potentiële machinisten. Dus is het enerzijds zaak om mensen enthousiast te maken voor het vak en anderzijds belangrijk dat minder ervaren mensen sneller ingezet kunnen worden als machinist. En daar kan machinebesturing een grote rol in spelen.”

Onderzoek gedaan

“Topcon Positioning Systems heeft een onderzoek laten doen waarbij we 1.000 managers, directeuren en bedrijfseigenaren van bouwbedrijven in heel Europa ondervraagd hebben om erachter te komen hoe ze machinebesturing momenteel gebruiken, wat ze van de voordelen vinden, wat volgens hen de belemmeringen zijn en wat hun voorspellingen zijn voor de toekomst. We verzamelden ook hun kijk op duurzaamheid, de vaardigheidskloof en de rol van de overheid in het automatiseren van de sector.”

MC-max, het machinebesturingssysteem van Topcon is een perfecte ‘education tool’ om jonge mensen op te leiden en zo de kennis van de ervaren garde aan boord te houden.

Machinebesturing heeft de toekomst

Uit het rapport blijkt dat zo’n 30% van de respondenten vindt dat een tekort aan vaardigheden één van de grootste uitdagingen is waar zij mee te maken hebben. De respondenten denken dat machinebesturing daar positief aan bij kan dragen, naast dat het ook helpt bij het duurzamer maken van de sector en het verbeteren van nauwkeurigheid en efficiëntie binnen de projecten. Marcel licht toe: “Zo is MC-max, het machinebesturingssysteem van Topcon, zo ontwikkeld dat het automatisch handelingen kan uitvoeren en kan helpen om bijvoorbeeld begrenst te graven. Hierdoor hoeft de machinist nog niet een heel ervaren machinist te zijn, maar kan het systeem eventuele graafschade voorkomen door hydraulisch in te grijpen. Daarnaast is het natuurlijk de perfecte ‘education tool’ om mensen op te leiden en zo de kennis van de ervaren garde aan boord te houden.” Marcel ziet dat die nieuwe generatie best gek is op nieuwe technieken. “Die zijn er al veel beter in thuis en pakken het met meer gemak op, net als met smartphones. Door machinebesturing te bieden binnen je bedrijf, wordt het voor hen ook aantrekkelijker natuurlijk.”

De kracht van automatisering

Verder blijkt uit het rapport dat men zich meer en meer bewust wordt van de kracht van automatisering binnen de sector en hoe het de sector meer vooruit kan helpen. Maar toch blijft het gebruik ervan bij bouwprojecten in heel Europa beperkt. Op de vraag wat volgens hen de invoering van machinebesturing in de weg staat, lijkt bureaucratische rompslomp en het gebrek aan overheidsinitiatieven het antwoord. Zij zouden de invoering van digitale technologieën moeten promoten en als onderdeel moeten zien om de CO2-uitstoot binnen projecten te reduceren. “Zo’n 70% was het ermee eens dat wetgevers meer zouden kunnen doen om de invoering van digitale technologie verplicht te stellen en te stimuleren”, constateert Marcel. “Ze leggen nu die zorg neer bij onderaannemers, terwijl de eisen alsmaar strenger worden. Als we het volledige potentieel van machinebesturing willen benutten en willen doen wat goed is voor de branche, dan is er over de hele linie inzet nodig. Pas dan zullen we klimaatneutraal werken, de volgende generatie talent aantrekken en winstgevender zijn.”

Digitalisering heeft de toekomst.

Toegevoegde waarde

En precies daar zit de toegevoegde waarde van Topcon. “We zien het als onze taak om mee te denken met bedrijven en overheden. Dus adviseren we besluitvormers van bouwbedrijven over de mogelijkheden van machinebesturing, omdat zij tenslotte diegene zijn die het voor elkaar moeten krijgen om kennis te borgen, nieuwe mensen aan te nemen en het bedrijf optimaal en efficiënt te laten werken om zo binnen tijd, budget en met minder CO2-uitstoot een project op te leveren. Dus twijfel jij nog over het implementeren van machinebesturing in jouw bedrijf? Neem dan contact op met Topcon; dan vertellen we je de voordelen en helpen wij je verder.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.