Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
XXL pijpen voor nieuw stadsgebied Monaco

XXL pijpen voor nieuw stadsgebied Monaco

Monaco is na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld, met een oppervlak van 2,2 km2. Terwijl de bevolkingsdichtheid in Vaticaanstad 2.200 mensen per vierkante kilometer bedraagt, leven er 19.000 mensen in een gebied van dezelfde grootte in Monaco. Het moge duidelijk zijn dat Monaco daarom met een permanent huisvestingstekort kampt. Als oplossing heeft de regering van Monaco het plan opgevat om het Vorstendom uit te breiden met 60.000 vierkante meter. Daarvoor wordt de zee opgezocht, door een goed verstevigd platform te bouwen van zand en beton. AGRU Kunststofftechnik ondersteunt dit revolutionaire urbanisatieproject met XXL pijpen, die dienen als afvoer voor gezuiverd afvalwater en stormwater.

Precies voor het Grimaldi Forum, het mooiste stukje van het Vorstendom, wordt Monaco uitgebreid richting de Middellandse Zee. Het constructiebedrijf heeft de opdracht om een zes hectare groot complex in zee te bouwen, genaamd “Anse du portier Monaco”. Het twee miljard kostende project zal voor altijd de topografie van het Vorstendom Monaco veranderen. Wanneer alles in 2025 gereed is, zal de “Anse du Portier Monaco” plaats bieden aan apartementen, winkels, tuinen en een haven.

De geprefabriceerde pijpen op weg naar het offshore bouwproject. (Beeld: MC-Clic)

 

Land terugwinnen door storten

De eerste stappen zijn al in 2016 gezet, door beschermde zeedieren naar een nieuwe plek te verhuizen, zodat het ecosysteem voor de kust intact blijft. Sindsdien zijn de funderingen gevuld met 600.000 ton aan zand, uit Sicilië. Het land dat hiermee is gecreëerd, moet bestand zijn tegen de getijden en seismische krachten. Om dit te waarborgen zal het nieuwe district veilig gesteld worden middels caissonmuren, die om het nieuwe stuk land heen geplaatst worden. Elke caisson weegt ongeveer 10.000 ton, wanneer deze is gevuld met puin uit steengroeves, dat per schip wordt aangeleverd. In totaal zal er zo’n 2,87 miljoen ton aan rotsachtig materiaal gestort worden. Na de constructieperiode van vier en een half jaar die gepland is voor de fundering, zal de nieuwe kustpromenade zich 6 meter boven de zeespiegel bevinden.

Het Vorstendom Monaco wordt uitgebreid met een nieuw, 60.000 m2 tellend district in de Middellandse Zee. (Beeld: Valode & Pistre Architectes)

 

Maatwerk pijpsysteem in XXL formaat

De funderingen zullen ook de benodigde infrastructuur bevatten voor het nieuwe district. AGRU levert meerdere honderden meters aan HDPE XXL pijpen, met een doorsnede van 2500 mm en 1400 mm voor riool- en stormwaterafvoer. Deze buizen komen rechtsteeks van fabrieken in Oostenrijk en de Verenigde Staten. Voor de verbinding tussen de pijpen levert AGRU speciale, grote flenzen, gemaakt van een specifieke staalkwaliteit. De productie van de XXL fittingen en leidingstukken wordt uitgevoerd door het installatiebedrijf op het vasteland, in de buurt van het project, door middel van stuiklassen. AGRU heeft hiervoor de benodigde lasmachine geleverd, het product design gedaan en biedt ondersteuning. Vanwege de enorme omvang van de geprefabriceerde leidingstukken worden deze per boot getransporteerd naar het werk, om offshore geïnstalleerd te kunnen worden.

De installatie op de grillige zeebodem stelt hoge eisen aan man en materiaal. Omdat door zout zeewater, oceaanstromingen en rotsachtig terrein er moeilijke omstandigheden en een bar milieu onststaan voor welk materiaal dan ook, heeft de hoofdaannemer gekozen voor AGRU XXL pijpen en fittingen van PE 100-RC. De hoge weerstand die PE 100-RC biedt tegen langzame scheurvorming resulteert in een betere puntbelasting waar nodig. Daarmee wordt een hogere veiligheid en langere levensduur gegarandeerd onder de barre omstandigheden. Ook de corrosiebestendigheid en flexibiliteit van de PE 100-RC pijplijn maakt deze keuze ideaal voor dit offshore project. De geprefabriceerde leidingstukken worden na toevoeging van balast afgezonken naar de zeebodem, richting een vooraf uitgegraven geul. Op de zeebodem worden de afzonderlijke delen door duikers met elkaar verbonden middels flenzen. AGRU draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes van dit project in zeer gevoelig gebied, door intensief technisch advies te leveren, assistentie te verlenen bij het maken van de pijp-layout en de legtechniek, alsmede door het ter plekke trainen in het maken van lassen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.