Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Veiligstellen’ van drinkwatertransportleiding
De scope van het project betrof voor GW Leidingtechniek zowel het afkoppelen van de bestaande betonnen transportleiding als het verlengen van de stalen HDD-boring tot voorbij de ontsluitingsweg.

‘Veiligstellen’ van drinkwatertransportleiding

Waterschap Hunze en Aa’s is bezig met het verbeteren van de kade, de oevers en de waterkeringen van het Afwateringskanaal van Duurswold. Ook wordt er een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd, precies over een forse betonnen drinkwatertransportleiding (DN700) van Water-bedrijf Groningen. Om te voorkomen dat deze leiding bezwijkt onder de voorbelasting van de nieuwe ontsluitingsweg, werd de hulp van GW Leidingtechniek BV ingeroepen. 

Het drinkwaterleidingnetwerk van Waterbedrijf Groningen kruist bij Tjuchem op twee locaties met het Afwateringskanaal van Duurswold. “Lang vertrouwde het waterbedrijf uitsluitend op de betonnen drinkwatertransportleiding met een zinker. Met het oog op de toekomst werd enkele jaren geleden echter een bypass gecreëerd (HDD-boring) onder het kanaal door in staal”, zegt Harm van Ganzenwinkel, directeur van GW Leidingtechniek. “Beide transportleidingen waren tot voor kort gewoon in gebruik, maar met de werkzaamheden aan het afwateringskanaal en vooral de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg kwam daar verandering in. Vanwege de slechte grondslag ter plaatse, midden in het voormalig gaswinningsgebied van Slochteren, was het noodzakelijk om voorbelasting aan te brengen op het maaiveld. Onder dat gewicht zou de oude betonleiding kunnen bezwijken.” Voldoende reden voor het waterbedrijf om in te grijpen.

Harm van Ganzenwinkel, directeur van GW Leidingtechniek.

Aanleg Stalenleiding DN 700 mm

De scope van het project betrof voor GW Leidingtechniek zowel het afkoppelen van de bestaande betonnen transportleiding als het verlengen van de stalen HDD-boring tot voorbij de ontsluitingsweg. “Dat alles moest gebeuren in een zeer kort tijdsbestek van vijf weken, ook nog eens midden in de zomervakantie, en over percelen van verschillende eigenaren. Goede omgevingsafspraken waren dus een must. Maar dat kun je wel aan ons overlaten, zo hebben we al herhaaldelijk bewezen”, benadrukt Van Ganzenwinkel. “We hebben dan ook zelf de keukentafelgesprekken gevoerd, uitgelegd wat we gingen doen en op die manier de omgeving volledig betrokken bij de plannen. Vervolgens zijn we in de uitvoering gestart met het afkoppelen van de stalen leiding, zodat we de bestaande boring aan weerszijden zo’n 100 meter konden verlengen. Stalen buizen zijn hiervoor gelost, uitgereden en in het veld klaargelegd naast de te graven sleuf. De buizen zijn vervolgens aan elkaar gelast. De lasverbindingen zijn gecontroleerd door röntgen en inwendig afgesmeerd. Uitwendig is de verbinding ingepakt met een PE-coating. Na het plaatsen van de bemaling, is de sleuf ontgraven, zijn buizen ingehesen en diverse putlassen gemaakt, gecontroleerd, afgesmeerd en ingepakt. Daarna is de leiding afgeperst op 8 bar. Na de druk- en sterktetest is de leiding goedgekeurd voor gebruik. Na het afpersen is de leiding doorgespoeld (spuien) en zijn voortdurend monsters genomen totdat de beoogde kwaliteit was bereikt. Dit moment noemen we het bacteriologisch opleveren van de leiding.”

De lasverbindingen zijn gecontroleerd door röntgen en inwendig afgesmeerd. Uitwendig is de verbinding ingepakt met een PE-coating.

GVK-isolatiekoppeling

Na het bacteriologisch opleveren had GW Leidingtechniek maximaal 48 uur de tijd om de nieuwe leiding aan de noord- en zuidzijde in te bouwen op de betonnen transportwaterleiding. “Daarbij werd aan weerszijden ook een afsluitergroep geïntegreerd met spuivoorzieningen en het eventueel kunnen afsluiten van de leiding”, vult Van Ganzenwinkel aan. “Al met al een behoorlijke ingreep, die echter geheel volgens planning is verlopen. De koppeling tussen de nieuwe stalen leiding en de betonnen transportwaterleiding is gemaakt via een GVK-isolatiekoppeling met hulpstukken in gietijzer (mangaten en spuipunten). Eenmaal ‘verbonden’, kon de betonbuis onder het Afwateringkanaal uit bedrijf worden genomen. We hebben vervolgens de betonnen leiding aan de noordzijde tot aan de zinker verwijderd, inclusief de oude afsluitergroep. Aan de zuidzijde is de oude betonbuis in de waterkering losgekoppeld van de zinker, gedeeltelijk verwijderd en gedämmerd.”

GW Leidingtechniek heeft het project op tijd opgeleverd, ondanks uitstel van werkzaamheden in verband met het warme weer in de zomer. “Een dergelijk project onder tijdsdruk, met vele stakeholders en een uitvoering midden in de hete zomervakantie laat zien waar wij als bedrijf toe in staat zijn. Weer een mooie referentie en een tevreden opdrachtgever”, besluit Van Ganzenwinkel.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.