Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Veilig rijden op de Afsluitdijk dankzij unieke vangrail tussen de rijbanen

Veilig rijden op de Afsluitdijk dankzij unieke vangrail tussen de rijbanen

Wanneer de renovatiewerkzaamheden aan de Afsluitdijk gereed zijn en we allemaal comfortabel tussen IJsselmeer en Waddenzee rijden, let u dan eens op de vangrail tussen de rijbanen. Deze zal namelijk beduidend anders zijn dan de vangrails die u gewend bent. De vangrail is ontwikkeld door Saferoad, de bijzondere toepassing is naar een idee van Levvel. Zoals u eerder heeft kunnen lezen wordt de renovatie van de Afsluitdijk uitgevoerd door bouwconsortium Levvel, waarin BAM,  Van Oord en Rebel zitten, in opdracht van Rijkswaterstaat.

Herman Odijk, Managing Director en Henk Zwartenkot Director Business Development bij Saferoad vertellen ons over de unieke oplossing die straks het verkeer veilig zal scheiden van elkaar.

saferoad-buscrash-in-sequentie-def-kopieren

De SafeStar 241d presteerde goed in de crashtest.

 

Ruimte winnen en meer veiligheid creëren voor het verkeer

“Een wens van Rijkswaterstaat in de uitvraag was een verbreding van de A7 Afsluitdijk binnen de eisen van overslagbestendigheid. Een traditionele, in de middenberm geplaatste vangrail viel om die reden af. De andere traditionele variant, een betonnen barrier, viel ook af. Het beton zou niet bijdragen aan de waterafvoer en bovendien te veel ruimte wegnemen van beide rijbanen”, opent Odijk het gesprek. “Daarnaast zijn vangrails in betonblokken weliswaar goed om verkeer weg te houden van de andere rijbaan, maar de impact van een botsing op beton is eigenlijk onacceptabel groot. De veilige absorberende werking van de vangrail wordt dan tenietgedaan door het harde beton. Een ander nadeel is dat vangrails in beton ongeveer twee keer zo duur zijn als andere vangrails. Levvel wilde om die reden een in asfalt gemonteerde, smalle vangrail, met uitmuntende eigenschappen als het om veiligheid gaat. Zo kwamen we met Levvel aan tafel, waarbij we concludeerden dat onze SafeStar geleiderail perfect zou voldoen. Alleen het monteren in asfalt bleef nog over als vraagstuk.”

De middenberm zal vervangen worden door een asfalt laag, waardoor de waterkerendheid gewaarborgd wordt. Zwartenkot: “De SafeStar geleiderail is slechts 29 cm breed. Montage in asfalt betekent dus een enorme ruimtewinst die ten goede komt aan de rijstroken. Een bijkomend voordeel is dat er geen onderhoud aan de middenberm meer nodig is. Rijkswaterstaat wilde alleen een getest en gecertificeerd systeem voor de Afsluitdijk. We gingen die uitdaging graag aan, samen met Levvel hebben we onze nek uitgestoken. Met Levvel als eisensteller hebben we net zo lang getest tot we een systeem hadden ontwikkeld dat voldeed aan alle eisen. Het resultaat is een geleiderail van drie-golf-planken, die 80 cm diep het asfalt in gaat en een constructiehoogte van 100 cm kent, met H2/W4 specificaties en een hoog kerend vermogen.” Daar voegt Odijk aan toe: “Het systeem presteert niet alleen beter dan conventionele geleiderails, maar is ook duurzamer door minder materiaalgebruik en snellere montage. Dit systeem gaat 50 jaar mee en is een eigentijdse, economische oplossing, ook voor toekomstige aanleg van nieuwe wegen en de vervangingsmarkt. In landen waar nu ontwikkeling plaatsvindt, heeft men het drie-golf-plankensysteem ook ontdekt inmiddels.”

odijk_kraak_veltman-crashsite-safestar-241d-kopieren

Ruurt Veldman en Danny Kraak (Levvel) samen met Herman Odijk bij de testrail op de crashsite.

 

Eén grote familie geleiderails die overal inzetbaar is

“De hele familie aan SafeStar producten is door Saferoad de afgelopen jaren ontwikkeld en is compleet inclusief overgangen, dilataties en diverse kerende vermogens, elke situatie is al bedacht en beantwoord. Eigenlijk is er geen reden om de SafeStar niet overal toe te passen. Het feit dat de SafeStar 241d in asfalt gemonteerd er is gekomen, hebben we te danken aan het feit dat alle kennis en ervaring daarvoor al beschikbaar was. Het kwam neer op het doen van de juiste testen om de certificeringen in de wacht te slepen die voor Rijkswaterstaat belangrijk zijn. Daarin zijn we volledig geslaagd”, aldus Odijk.

Maak gebruik van de kennis van de ontwikkelende fabrikant

Productontwikkeling en innovatie zijn de drijvende kracht achter Saferoad. Het budget dat voor crashtesten uitgetrokken wordt, bedraagt een slordige 1,5 miljoen euro per jaar. “Dan mag je ook iets van ons verwachten”, zegt Zwartenkot. “Daarom zijn we ook altijd blij als men gebruik maakt van onze kennis. We zijn een echt kenniscentrum en we delen onze kennis graag. Vaak worden alleen de uitvoerende partijen aan tafel gevraagd bij vraagstukken, de ontwikkelaars worden vaak overgeslagen. Dat zijn gemiste kansen, omdat men dan veelal blijft hangen in het ‘oude denken’. De oplossing en kennis zit namelijk bij de ontwikkelende fabrikant. Maak dus gebruik van onze kennis, niet alleen om tijd en geld te besparen, maar vooral om toekomstbestendig te zijn! We hebben speciaal voor dit doel een specialiste in huis, Henriëtte Soesbeek, zij is Road Safety Consultant.       

Onze eerstelijns contactpersoon bij alle vraagstukken. Zo is de bestekservice op onze website helemaal door haar gebouwd, een online super tool. Saferoad heeft de kracht om specifieke situaties te bedienen met specialistische ontwerpen.”

190507-geleiderail-kopieren

De SafeStar 241d voor de Afsluitdijk is een getest en gecertificeerd product.

 

Toekomstgericht werken

Vaak zijn de redenen van het blijven toepassen van de uit de jaren ’70 stammende vangrailsystemen best begrijpelijk: het conventionele verhaal oogt vertrouwd in het wegbeeld, men weet wat men krijgt en ook montage en onderhoud zijn vertrouwd. Toch zou het jammer zijn als er geen gebruik gemaakt wordt van de nieuwste ontwikkelingen, die een prachtige aanvulling zijn op de oude NEN 5190 norm. “Levvel en Rijkswaterstaat begrijpen dat het goed is om naar de huidige maatstaven te werken. Om die reden zul je straks waarschijnlijk ook ons drie-golf-plankensysteem op de sluizen aantreffen. Dezelfde kwaliteit dus, dezelfde veiligheid en goed voor een schitterend uniform beeld”, schetst Zwartenkot.

Tot besluit zegt Odijk: “We leveren dus niet alleen veilige producten die voldoen aan de vraag van morgen, maar we leveren aan Levvel ook een ‘veilige administratie’. Alles is netjes getest, gecertificeerd en gedocumenteerd. Wij staan in voor een conform product.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.