Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
VanMeijel Automatisering: innovatiepartner op het gebied van digitalisering
Werk in uitvoering voor Windpark Zeewolde langs de A6 en A27. (Beeld: GMB)

VanMeijel Automatisering: innovatiepartner op het gebied van digitalisering

Digitaliseren, automatiseren… het is misschien minder tastbaar dan het aanleggen van een weg of het verlengen van een pier, maar we kunnen er niet meer omheen. “Veranderingen in de bouw dwingen je nieuwe processen te omarmen. Digitalisering is daarin een cruciale factor”, constateert Peter Winkeler, commercieel manager bij VanMeijel Automatisering. “We zien een verschuiving in de rol van aannemers en daarmee het belang van digitalisering.”

“Een aannemer is meer en meer de regievoerende partij bij een project. Om grip te houden op de projecten en de onderliggende processen, zoals het registreren van allerlei zaken rondom duurzaamheid, moet in een andere informatiebehoefte worden voorzien. De behoefte eraan en noodzaak ervan is duidelijk; digitalisering staat in de top 3 van doelen die bedrijven willen bereiken. Maar de stap naar digitalisering is soms nog best groot. Wij ondersteunen hierin, omdat wij als geen ander weten wat een infrabedrijf nodig heeft.”

Werk in uitvoering op het circuit in Zandvoort door VolkerWessels. Ook hierbij wordt gebruikgemaakt van de oplossingen van VanMeijel. (Beeld: VolkerWessels)

Strategische waarde

“Een infrabedrijf kan zich met name onderscheiden in het proces”, vervolgt Winkeler en licht toe: “Door geïntegreerde contractvormen moeten bedrijven aan de voorkant van het proces al heel goed nadenken wat ze gaan bouwen. Werken worden groter, complexer, risico’s nemen toe en de behoefte aan inzicht en grip op de processen dus ook. Data wordt alsmaar belangrijker.” Jacob Koffeman, directeur bij VanMeijel Automatisering vult aan: “Calculeren, projectbewaking en de mensen buiten mobiel laten werken zodat digitalisering makkelijker wordt, daarin maken wij het verschil.” Winkeler: “Waar digitalisering eerder een feestje was voor de IT-afdeling, zie je dat het tegenwoordig een onlosmakelijk onderdeel is om je business- en bedrijfsdoelen te halen. Het management én de gebruikers zijn steeds bepalender voor de keuze van een systeem of app.” 

Van softwareleverancier naar innovatiepartner

VanMeijel Automatisering bestaat al 35 jaar. De eerste 33 jaar daarvan waren ze vooral softwareleverancier. Eentje met een enorme bak aan kennis en ervaring. Maar het familiebedrijf, waar inmiddels de 2e generatie aan het roer staat en de spirit, energie en plannen heeft van een start-up, is VanMeijel Automatisering tegenwoordig een ware innovatiepartner voor haar klanten. Koffeman: “De techniek, die werkt prima, maar onze toegevoegde waarde als innovatiepartner zit ‘m in het meedenken in de ambities en doelen van onze klanten én de rol van digitalisering hierin. We hebben aandacht voor de veranderingen die zij moeten doormaken en dragen concrete oplossingen aan. Dat doen we onder andere door strategiesessies met relaties om te zorgen dat gebruikers meer uit het platform halen. Die sessies zijn echt een groot succes.” VanMeijel Automatisering is een partner die snel kan meebewegen en veel meer vraag-gericht de digitaliseringsslag met de klant doorloopt. Koffeman: “Wij ontwikkelen niet langer een product waar we de markt mee op gaan, nee, we kijken samen met onze klanten naar de uitdagingen van nu en morgen binnen de branche, waarop onze softwareontwikkeling is gebaseerd. En we blijven doorontwikkelen.”

Jacob Koffeman (Beeld: VanMeijel Automatisering)

Totaalproces aanpakken

“Automatiseren is zoveel meer dan het digitaliseren van papierwerk”, vervolgt Koffeman. “Het gaat erom dat het hele proces, waarbij veel dingen samenkomen, bij elkaar gebracht en geïntegreerd wordt. Door het totaalproces aan te pakken, kun je efficiënter werken, gevraagde rapportages uitdraaien, fouten reduceren en meer rendement uit je projecten halen. Dát is automatiseren.” VanMeijel werkt vanuit twee platformen: Metacom+ en Metacom Online. “Hiermee kun je heel snel realiseren wat de klant wil en kan er goed ingeschat worden hoeveel tijd het kost om het project te maken en wat het onderaan de streep oplevert.”

Peter Winkeler (Beeld: VanMeijel Automatisering)

Naar de Cloud

Winkeler: “De Cloud, nog zo’n containerbegrip binnen de automatisering. Al veel van onze oplossingen draaien volledig via het web. Hierdoor heb je als infrabedrijf geen omkijken meer naar techniek en onderhoud. Wij kunnen onze klanten hier volledig in ontzorgen. Daarnaast kiezen wij ervoor om onze ERP-oplossing in één keer in zijn geheel in de Cloud te zetten, in tegenstelling tot anderen die het per module doen. Best spannend, er is tenslotte 30 jaar aan gebouwd, maar we doen het graag in één keer goed. Zodra het in de Cloud staat, mag de klant ervan uitgaan dat ze er alles mee kunnen, zoals ze dat nu ook gewend zijn.”

Winkeler besluit: “Automatisering is echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid. VanMeijel heeft aandacht voor die verandering en helpt gericht met de stap naar digitalisering en de vervolgstappen naar volledige automatisering.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.