Platform over civiele techniek & infrastructuur
Van rioolbypass tot overname van het rioolgemaal
Tijdelijke pompinstallatie om het hoofdgemaal over te nemen.

Van rioolbypass tot overname van het rioolgemaal

Een falende pomp betekent stagnatie van het werk en dat kost tijd en dus geld. Eekels Pompen, een familiebedrijf dat onderdeel is van RECO en al 100 jaar dé specialist is in pompverhuur, begrijpt dat het in de GWW draait om continuïteit in projecten.

“Daarom bieden wij voor elk project in de GWW een betrouwbare pompoplossing op maat”, zegt Mark Verweij, Projectmanager bij Eekels Pompen. “Wij zijn merkonafhankelijk, richten ons echt op verhuur en combineren dit met technisch advies en aanvullende diensten zoals service en onderhoud”, vult André van der Tuin, Pomp Specialist bij Eekels Pompen hem aan. Eekels heeft een enorm gevarieerd assortiment van meer dan 1.000 kwaliteitspompen voor het verpompen van grondwater, oppervlaktewater en rioolwater. Aangevuld met een compleet pakket leidingen, slangen, leidingbruggen en appendages. 

Eekels Pompen, onderdeel van RECO, heeft eigen servicewagens en een eigen transportdienst.

Van klein tot groot en van A tot Z

Van een kleine pomp in geval van wateroverlast, tot een serieuze installatie bij grote infrastructurele waterwerken zoals het overpompen van een grote waterpartij vanuit een kanaal. Maar ook wanneer een hoofdriool omgepompt moet worden of een rioolgemaal met de bijbehorende infrastructuur compleet vervangen moet worden, bij Eekels ben je aan het juiste adres. Verweij: “Onze kracht zit met name op het gebied van verpompen van verontreinigd water. Menig aannemer, waterschap of overheidsinstantie weet dat het een behoorlijke uitdaging kan zijn om daarbij een goed werkende pompinstallatie neer te zetten. Dankzij de jarenlange ervaring en actuele technische kennis van onze specialisten, bieden we voor elke mogelijke situatie een gepaste oplossing. We kijken samen met de aannemer wat we kunnen doen om het water van A naar B te pompen en we maken hydraulische berekeningen zodat de vereiste capaciteit behaald kan worden. Ook hebben we tekenaars in huis die situaties in beeld kunnen brengen, wanneer dat bijvoorbeeld nodig is bij vergunningsaanvragen. Met onze eigen transportvloot (wagens met kraan), kunnen we efficiënt laden en lossen en daarnaast helpen bij het plaatsen van de installatie en het monteren van de leidingen. Dat beetje extra maakt net het verschil. Juist bij projecten met grote afstanden of wanneer het ingewikkeld wordt, staan wij in onze kracht. Maar ook bij calamiteiten zit je bij ons goed.”

24/7-calamiteitendienst

“Bij calamiteiten rukken wij snel uit. Onze monteurs en eigen servicewagens staan 24/7 paraat en reageren razendsnel op de meldingen vanuit de pompinstallaties of wanneer we worden gebeld bij wateroverlast bijvoorbeeld”, zegt Van der Tuin. “Vanuit onze diverse vestigingen hebben we een landelijke dekking en bij buitenlandse projecten kunnen we iemand ter plaatse telefonisch begeleiden.”

Er lopen meerdere leidingbruggen in het leidingtracé om fietspaden en autowegen vrij te houden.

Rioolbypass Vlissingen

Verweij noemt een mooi voorbeeld waar alle Eekels disciplines aan bod komen: De rioolbypass in Vlissingen. “We hebben daar een binnenstedelijk leidingtracé van 1,4 kilometer aangelegd. Over een lengte van 500m is het leidingwerk op hoogte geplaatst met leidingbrugconstructies om overlast in de straten van de woonwijk te beperken. Langs het leidingwerk bevinden zich 3 kleine rioolgemalen die het rioolwater van de buurt verwerken en we hebben hier tijdelijke pompinstallaties geplaatst met geluiddempende omkasting ter voorkoming van geluidsoverlast. Er zijn 2 aggregaten geplaatst: eentje voor de stroomvoorziening en de ander als automatische back-up. Uiteraard zijn alle installaties voorzien van storingsmelders die gekoppeld zijn aan onze 24/7-calamiteitendienst.”

Bij de rioolbypass in Vlissingen is een leidingtracé van 1,4 km op hoogte door een woonwijk aangebracht.

“Net als onze pompen staan ook wij niet stil”

Van der Tuin constateert een toenemende vraag naar pompen met hogere drukken, maar ook naar energiezuinige en gebruiksvriendelijke pompen. “Wij investeren continu in nieuwe pompen en bijbehorende besturingen, want ook daarin zien we een groeiende behoefte bij aannemers. Door toevoeging van steeds meer elektronica kan er op afstand gemonitord worden waar de machine staat, wat het aantal draaiuren zijn en of er onderhoud nodig is.” Sinds mei 2020 is Eekels verhuisd naar een nieuwe locatie in Ridderkerk. “We hebben daar een groot buitenterrein en een grotere binnenopslag voor ons grote assortiment aan pompen. Ook logistiek hebben we hier verbeteringen doorgevoerd zodat we slimmer en sneller kunnen laden, lossen en vervoeren. Wij staan niet stil, net als onze pompen!”, besluit Verweij.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.