Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Van hoogbouwprojecten tot verkeersborden: geotechnologie is overal

r15-op-ponton

Tekst | Alon Winnen

Beeld | Geosonda BV

9 januari 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Geosonda is een geotechnisch adviesbureau dat zich richt op grondboringen en grondsonderingen. De meeste klanten komen langs met bouwplannen en vragen naar de samenstelling van de grond. Wanneer is het veilig om te bouwen en wanneer niet? Dat is precies wat Geosonda onderzoekt.

Je weet pas of je ergens veilig kunt bouwen als je weet hoe de grond eruitziet. Directeur Aad van der Burg: “De enige manier om daar achter te komen, is met een sondering. Denk bijvoorbeeld aan bouwen naast een dijk: je moet echt zeker weten dat de dijk stabiel blijft na graafwerk.” 

Het is dan ook geen verrassing dat sonderen de belangrijkste activiteit van Geosonda is. “Vooral voor de woningbouw is het cruciaal. We meten de weerstand van de grond waarmee we een indicatie van de grondsoort maken. Daardoor weet je meteen wat de hardheid van de bodem is, iets dat je moet verwerken in het bouwplan.”

De R19 in Alphen.

Inpandig sonderen

Het hoogtepunt uit 2022 was toch wel de overname van het bedrijf GeoSupporting. “Zij waren gespecialiseerd in inpandig sonderen en we zijn heel blij dat we die kennis en ervaring in huis hebben gehaald. We boden dat zelf ook al aan, maar met deze specialisten in huis gaat het nog sneller.” 

Inpandig sonderen is noodzakelijk voor funderingsherstel of als een gebouw bijvoorbeeld een kelder of extra verdieping krijgt. Die aanpassingen kunnen gevolgen hebben voor de fundering, en je moet weten wat voor gevolgen dat zijn. Voor bedrijven is het goed om te weten of nieuwe zware machines geplaatst kunnen worden op de huidige fundering. 

Sonderen op veel verschillende plaatsen: zelfs de achtertuin.

Een nieuw lab

Geosonda heeft dit jaar ook nog een nieuw lab in gebruik genomen. “Goed bodemonderzoek bestaat uit sonderingen, boringen en labonderzoek”, volgens Van der Burg. “Je moet die drie resultaten naast elkaar leggen om het beste resultaat te krijgen. We hebben nu alle drie de facetten in eigen beheer, wat het veel makkelijker maakt.” 

Het opzetten en in gebruik nemen van het lab viel volgens Van der Burg erg mee. “Nieuwe techniek kan natuurlijk uitdagingen opleveren, maar we zijn expres klein begonnen om alles op te vangen. In de toekomst willen we het lab uitbreiden, zodat we nog meer onderzoek kunnen doen.”

Geosonda heeft het lab aangeschaft om uit te breiden richting de infrasector. “We zijn nu vooral actief in de bouwmarkt, denk aan heien. Maar de infrasector heeft ook ontzettend veel baat bij bodemonderzoek, dus we zien daar mooie kansen voor de toekomst.” 

In combinatie met het brede machinepakket waar Geosonda over beschikt, denkt Van der Burg dat het bedrijf de sector zeker kan helpen. “Als ik kijk naar wat we allemaal doen voor klanten, vind ik dat altijd wel grappig. We doen bodemonderzoek voor hoogbouwprojecten in Amsterdam en Rotterdam, van die enorme flats. Maar we doen ook onderzoek voor het plaatsen van verkeersborden en zelfs grafstenen. Breder kan bijna niet!”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht