Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Unieke monitoring van woningen en objecten
Alle woningen zijn voorzien van tiltsensoren.

Unieke monitoring van woningen en objecten

Bijzonder in de aanpak van de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg is de continue monitoring van woningen. Over een periode van zes jaar worden alle woningen en objecten op en rond de dijk nauwlettend gemonitord. Dit gebeurt onder meer met 2200 tiltsensoren die 24/7 metingen verrichten.

Meten, weten en risico’s vermijden. Dat is het motto van het bedrijf Ratiosurvey, specialist in het uitvoeren van metingen voor bouw, industrie, GWW/Infra en overheid. “We verrichten allerlei soorten metingen. Van monitoringswerkzaamheden tot topo-metingen. En van inmeten en uitzetten tot as-built metingen”, aldus Yme Dekter, mede-eigenaar George BV en sinds begin 2021 tevens operationeel directeur van Ratiosurvey na de overname dit jaar door George BV. “Ratiosurvey is dé monitoringspartner van de Graaf Reinaldalliantie. Onder die naam voeren we ons werk binnen het project van de dijkversterking ook uit. Dit doen we als één team, namelijk de afdeling Geodesie. Dit team bestaat uit meetspecialisten werkzaam bij de partijen binnen de combinatie Waalensemble en externe specialisten zoals wij. In opdracht van de alliantie monitoren wij alle woningen, gebouwen en andere objecten op en rond de dijk. Doel is vroegtijdig signaleren van zakking en trilling, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden om eventuele schade aan gebouwen te voorkomen. En dat kan alleen als je continu monitort, 24/7, 365 dagen per jaar. Meten we een afwijking, dan kunnen we ook direct actie ondernemen.” 

Yme Dekter, operationeel directeur Ratiosurvey.

Meerdere meetmethoden

Ratiosurvey zet meerdere middelen in voor de monitoring: hoogtebouten, tiltsensoren en trillingsmeters. In de gevels van de woningen en gebouwen worden allereerst hoogtebouten bevestigd. Aan de hand van een hoogtebout kunnen hoogtes ten opzichte van Normaal Amsterdams Peil (NAP) worden bepaald. “Controle met waterpassing doen we om een absolute zetting ten opzichte van NAP te bepalen. Bij waterpassing is het niet nodig om gegevens realtime inzichtelijk te maken. Het gaat hierbij niet om een continue meting, maar om een meting die na verloop van tijd, in dit geval één keer per jaar, nog eens uitgevoerd dient te worden.”

Daarnaast is iedere woning voorzien van een aantal hoeksensoren, ook wel tiltsensoren genoemd. In totaal zet de Graaf Reinaldalliantie 2200 sensoren in. Deze tiltsensoren zijn objectgebonden en meten kleine veranderingen in scheefstand. Dat doen ze 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar. “Alle data worden in de cloud verzameld en doorgerekend. De meetresultaten zijn realtime zichtbaar in ons dashboard Ratioviewer. Voordeel is dat je veel meer meetmomenten hebt dan wanneer we hiervoor landmeters zouden in moeten zetten. Het vergroot ook de veiligheid van de bewoners. Bij de kleinste afwijking in metingen ondernemen we immers meteen actie. Bovendien ondervinden zij minder hinder dan wanneer er landmeters rond hun huis lopen. Bij projecten van deze omvang is er ook een kostenbesparing als je werkt met sensoren ten opzichte van het traditioneel meten.”

Als derde middel maakt Ratiosurvey gebruik van trillingsmeters. Deze zijn geplaatst bij gebouwen die in de directe omgeving staan van grond- en transportbewegingen en daar waar damwanden geplaatst worden. Ook de data van de trillingsmeters worden in de cloud verwerkt en doorgerekend naar een online platform. Zowel voor projectspecialisten als voor bewoners is er een monitoringsdashboard beschikbaar waar de resultaten van alle metingen gevisualiseerd worden.

Looptijd van zes jaar

De Graaf Reinaldalliantie neemt de monitoring zeer serieus. Naast de inzet van moderne technieken die continu monitoren, is er voor gekozen om te meten gedurende een looptijd van zes jaar. De metingen zijn een jaar voor aanvang van het project gestart en lopen door tot een jaar nadat de werkzaamheden aan de dijk beëindigd zijn. “Als bedrijf zijn we trots dat de alliantie ons het vertrouwen en de kans geeft om aan dit fantastische project mee te werken. Wij verwachten dat deze manier van monitoren met moderne technieken zeker een vlucht gaat nemen in de toekomst.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.