Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Succesvol coördineren van groot belang bij Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum

Succesvol coördineren van groot belang bij Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum

Na grote overstromingen van de Maas in Limburg (1993 en 1995), waarbij de economische schade enorm was, zijn er tijdelijke maatregelen getroffen. Maar inmiddels is combinatie Mooder Maas, bestaande uit Dura Vermeer en Ploegam, begonnen aan de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Het omvangrijke project omvat onder meer de aanleg van nieuwe dijken en een hoogwatergeul, het herstellen van de Oude Maasarm en de aanleg van een nieuwe rondweg inclusief kunstwerken.

Ingenieursbureau SGS Roos+Bijl is aangetrokken om alle kabel- en leidingwerkzaamheden binnen dit project te coördineren. David de Jong, projectcoördinator bij SGS Roos+Bijl vertelt: “Grote infraprojecten als dit zijn complex van aard. Er zijn veel verschillende belanghebbenden in het gebied: netbeheerders, maar ook het waterschap, Rijkswaterstaat, provincie en de gemeentes waarin we aan het werk zijn. Wij zijn een belangrijke schakel in de verbinding tussen alle partijen. Door onze benadering merk je dat iedereen er op een constructieve manier in staat en met elkaar samenwerkt. We weten binnen een kort tijdsbestek oplossingen te realiseren naar tevredenheid van alle belanghebbenden. Dat is een groot compliment voor alle betrokken partijen.”

Ingrijpende verlegging
“Het dorp Wanssum wordt gespleten door een zijtak van de Maas. De brug, de verbinding tussen de twee dorpskernen, wordt vernieuwd en dat zorgde voor een ingrijpende verlegging. Door vroegtijdig met alle partijen aan tafel te gaan, hebben we weten te realiseren dat alle disciplines kabels en leidingen middels één grote sleuf zijn verlegd. Een enorme besparing als je kijkt naar de maatschappelijke kosten.”

Ooijen-Wanssum

Verlegging van alle disciplines kabels en leidingen middels één grote sleuf.

Veel bijkomende randvoorwaarden
Tijd is een beperkende factor. Het gesloten dijkseizoen zorgt dat er tussen oktober en april minder werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden in verband met hoogwater. Ook zijn er ecologische en archeologische omgevingsfactoren waarmee rekening gehouden moet worden. Voeg daar het uitgebreide vergunningenproces aan toe en zo ontstaat een complex speelveld, waarbinnen op tijd verlegd moet worden zodat het project geen vertraging oploopt. 

Integraal en flexibel
“We hebben integraal nagedacht hoe we rekening konden houden met duurzaamheid en het beperken van maatschappelijke kosten. Door hier en daar wat flexibiliteit te vragen en te geven, kunnen we een mooi project neerzetten. Met deze definitieve oplossing, waarbij er in dit gebied maar liefst 18 kilometer aan dijk aangelegd of versterkt gaat worden, is het gebied de komende 250 jaar beschermd tegen overstromingen.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.