Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Standaard PE/GPU-fittingen voor barrier pipes
Rombouts Kunststof Techniek produceert de fittingen en hulpstukken in elke gewenste maat tot een diameter van 630 mm.

Standaard PE/GPU-fittingen voor barrier pipes

HDPE is een prachtig product, maar is permeabel en nooit voor 100% dicht. Voor een waterleiding in verontreinigde grond bijvoorbeeld wordt daarom gebruik gemaakt van zogenaamde barrier pipes, HDPE-buizen met een diffuusdichte aluminiumlaag eromheen. Het ontbrak echter aan fittingen en andere hulpstukken van diezelfde vloeistof- en gasdichte kwaliteit. Rombouts Kunststof Techniek is in dat ‘gat’ gedoken en levert standaard PE/GPU-fittingen voor barrier pipes aan klanten en zelfs fabrikanten in binnen- en buitenland.

Rombouts Kunststof Techniek bestaat ruim 37 jaar en is een relatief grote speler in het bewerken van kunststoffen. “We doen alles, behalve deuren en kozijnen in kunststof”, zegt directeur Marcel van Pagee gekscherend. “Het bijzondere is bovendien dat wij onder één dak zowel thermoplasten als thermoharders als halffabricaten verwerken naar allerlei producten. En dat is behoorlijk uniek. Helemaal uniek is echter dat we ook de combinatie maken. Een mooi voorbeeld daarvan zijn onze PE/GPU-fittingen met een beschermlaag van glasvezelversterkt polyurethaan. Met recht het neusje van de zalm”, vindt Marcel.

Rombouts Kunststof Techniek levert standaard PE/GPU-fittingen voor barrier pipes aan klanten en zelfs fabrikanten in binnen- en buitenland.

Barrier pipes

Thermoplastische leidingsystemen, doorgaans uitgevoerd in HDPE, zijn nooit helemaal gas- en vloeistofdicht. “Bij het voorbeeld van de waterleiding in vervuilde grond bestaat dus de kans dat stoffen vanuit die vervuilde grond in het drinkwater terecht komen. Dat wil je dus niet”, schetst Marcel. “Daarom hebben fabrikanten van leidingsystemen de zogenaamde barrier pipes ontwikkeld, een buis van polyethyleen voorzien van een diffuus dichte laag.” Jan Keur, salesmanager bij Rombouts Kunststof Techniek, vult aan: “Deze laag wordt doorgaans gevormd door een speciale aluminiumfolie gewikkeld om de buis. Daaroverheen zit weer een beschermlaag. Zo’n barrier pipe is natuurlijk niet nieuw en al tientallen jaren op de markt. Het ontbrak echter aan passende fittingen, wat maakte dat de koppelingen en lassen ‘in het veld’ met kunst- en vliegwerk werden behandeld. Niet bepaald toekomstbestendig en geen garantie voor een feilloze bescherming tegen indringing van buitenaf.”

Niet permeabel

Rombouts Kunststof Techniek is met een aantal fabrikanten van barrier pipes in gesprek gegaan en heeft voor dit soort toepassingen standaard PE/GPU-fittingen en -hulpstukken ontwikkeld. “De fittingen en hulpstukken kenmerken zich door dezelfde samenstelling als de barrier pipes. Dat betekent dus in de basis een PE-product met daaromheen een aluminiumfolie dat volledig wordt ingepakt met glasvezelversterkt polyurethaan”, verduidelijkt Jan. “Dat maakt het volledige leidingsysteem niet permeabel en dus bestand tegen indringing van buitenaf, inclusief de koppelingen en de lassen die in het veld worden gemaakt.” 

Het gamma PE/GPU-fittingen en -hulpstukken van Rombouts Kunststof Techniek varieert van bochten, T-stukken en verloopstukken tot flenskragen en elektrolasmoffen. “Leidingeigenaren die twijfelen over de gesteldheid van de bodem opteren vandaag de dag steevast voor een barrier pipe”, weet Marcel. “In combinatie met onze PE/GPU-fittingen en -hulpstukken geeft dat 100% garantie op een betrouwbaar eindresultaat. Van een zwakke schakel is immers geen sprake meer.” Rombouts Kunststof Techniek produceert de fittingen en hulpstukken in elke gewenste maat tot een diameter van 630 mm.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.