Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Specialistische machines in actie
Zetten van blokken met behulp van Liebherr 944.

Specialistische machines in actie

Van 800 kilogram tot 120 ton

Rupsgraafmachines, pontons, overslagkranen, vrachtwagens, knikdumpers, verbredingsmachines en meer. Voor de vernieuwing van de Afsluitdijk is de kleinste machine van 800 kg tot en met de grootste machine van 120.000 kg van Gebroeders Kok, ingezet. Dit weerspiegelt de veelzijdigheid van het Bakkeveense bedrijf. 

De vernieuwing van de Afsluitdijk kenmerkt zich door heel verschillende disciplines. Van dijkversterking, nieuw wegprofiel voor de A7, de bouw van keersluizen, pompgemalen, het doorlaatmiddel voor de vismigratierivieren bermmaaien. Laat dit nu mooi aansluiten op de specialismen en werkzaamheden van Gebroeders Kok. Van oorsprong is zij een agrarisch loonbedrijf opgericht in 1949 in Bakkeveen. In de afgelopen 70 jaar zijn de activiteiten uitgebreid naar het grondverzet en infra. Jorrit van der Galiën: “Specialismen zijn onder andere een groot aantal graafmachines met semi- en longreach gieken, overslagkranen, bulldozers en shovels in diverse soorten en maten en een zeer uitgebreid assortiment hulpstukken voor allerlei werkzaamheden. De vernieuwing van de Afsluitdijk is op ons lijf geschreven, juist vanwege de behoefte aan veel verschillende machines en materialen. Maar ook onze mensen, zoals de vrachtwagenchauffeurs en onze technische dienst hebben we ingezet. Met alle teams actief binnen dit project, hebben we samengewerkt.”

Rupsgraafmachines met longreach uitvoering

Al in het voortraject heeft Gebroeders Kok materieel geleverd voor de inrichting van de tijdelijke fabriek van Levvel-blocs en bermblocks in Harlingen. “Voor team Dijk, Dammen en Havens hebben wij zowel aan de Waddenzeezijde als aan de IJsselmeerzijde rupsgraafmachines met longreach uitvoering geleverd. De vele speciale hulpstukken die nodig waren zijn voor een deel door onze  constructieafdeling ontworpen en geassembleerd. Voor het team Grondstromen hebben we onder meer materiaal in depot verwerkt of naderhand geladen op dumpers of vrachtwagens.”

Mobiele kranen met betonpaver.

Van snelweg tot spuimiddel

Ook voor de uitbreiding van de nieuwe spuimiddelen is en wordt er materiaal ingezet van Gebroeders Kok. Van pontons tot overslagkranen en shovels tot knikdumpers. “Bij de wegverbredingen van de A7 hebben we met een verbredingsmachine aan de shovel funderingen voor wegverbredingen aangebracht. Met taludbakken is de afwateringsgreppel geprofileerd en met een trilplaat aan een graafmachine zijn de bermen verdicht.” Naast het reguliere materiaal en middelen kreeg het Bakkeveense bedrijf geregeld vraag naar op maat gemaakt materieel. “Zo hebben we een lange giek kraan opgebouwd met in hoogte verstelbare cabine. Later is dit nog aangevuld met een tweede lange giek machine.”

Snel schakelen met technische dienst

Een groot deel van de versterking was aan de Waddenzeezijde. Het zoute water en het werken met stortsteen vergt veel van het materieel en de hulpstukken. De technische dienst controleerde wekelijks op eventuele slijtage en/of schade aan hydrauliekleidingen of andere delen van het materieel. “Onze interne constructieafdeling heeft meerdere malen een hulpstuk vervaardigd in samenspraak met de betrokken partijen om processen te versnellen en te verbeteren. Ook bij eventuele storingen of onderhoud wordt er snel geschakeld om continuïteit te waarborgen. Al met al hebben onze mensen en machines zich binnen dit project optimaal kunnen bewijzen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.