Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Specialistisch werk 15 meter onder water

Specialistisch werk 15 meter onder water

Afbranden van de damwanden

Ter voorbereiding op het invaren van de bruggen, moeten de twee combiwanden die de sluiskolk scheiden van de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen afgebrand worden. Een klus die de duikers van DISA International op het lijf geschreven is. Hoe water en vuur onder water goed samen gaan? Daarover vertellen twee DISA experts;  Victor Demoniere (beroepsduiker) en Marc Veldhuizen (uitvoerder).

De uitdaging bij de Nieuwe Sluis Terneuzen was dat de combiwand moeilijk bereikbaar was.

Bij het afbranden van de twee buitenste combiwanden komt veel kijken. Zo kan de combiwand van het buitenhoofd pas afgebrand worden als de achterliggende landtong is weggebaggerd. Daarom wordt eerst een deel van de combiwand afgebrand zodat de bruggen ingevaren kunnen worden. De combiwand bestaat uit buispalen met daartussen damwandplanken. Om de buispalen veilig af te branden, moet het waterpeil aan de buitenkant van de combiwand op hetzelfde niveau zijn als het waterpeil in de sluiskolk. Zodoende ontstaat er geen stroming als de combiwanden weggehaald worden en kunnen de duikers veilig hun werk doen. “Met het afbranden van de twee combiwanden zijn we in totaal drie maanden bezig”, vertelt Demoniere. Hij is één van de vaste beroepsduikers op dit project. “Het is heel specialistisch werk, dat maakt het ook zo mooi. Dat wij onder water staal weg branden met vuur, is voor veel mensen onbegrijpelijk. Water en vuur gaan toch niet samen? Wij kunnen echter tot een temperatuur van 2.500 graden door staal van maximaal 15 centimeter branden. Daarin is DISA uniek. Wij hebben speciaal ontwikkeld gereedschap en de juiste mensen.”

Om de wand veilig af te branden, hebben de duikers in iedere buispaal een mangat van circa 70 cm bij 1 meter gebrand.

Veiligheid

Om veilig te kunnen werken, werkt Demoniere altijd in een team van drie mensen en afhankelijk van de diepte van de werkzaamheden is er een decompressietank aanwezig. Om langer onder water te kunnen werken, werken de duikers met een speciaal afgesteld gasmengsel van maximaal 36 procent zuurstof en 60 procent stikstof. Ter vergelijking, boven water in de buitenlucht is deze verhouding 21 procent zuurstof, 79 procent stikstof. 

Een goede duikhelm is standaard uitrusting.

Uitdagende oplossing

De uitdaging bij de Nieuwe Sluis Terneuzen was dat de combiwand moeilijk bereikbaar was. Ook waren de buitenwanden erg bevuild. Om het afbranden toch mogelijk te maken, zonder dat de veiligheid van de duikers in het geding zou komen, bedacht DISA een effectieve en tevens kostenbesparende oplossing. Veldhuizen: “Een combiwand bestaat uit buispalen met daartussen de damwandplank. Om de wand veilig af te branden, hebben de duikers in iedere buispaal een mangat van circa 70 cm bij 1 meter gebrand. Zodoende konden zij van binnenuit de elementen van de wand wegbranden. Dat is geen sinecure als je bedenkt dat een buispaal zo’n 30 ton weegt.” Volgens Veldhuizen toont dit de kracht aan van DISA International. “Wij hebben veel ervaring en kennis in huis, alsmede de juiste mensen. Wij werken zowel in Nederland als internationaal met 200 duikers. Daardoor zijn we snel en flexibel inzetbaar op projecten, ook projecten die een langere looptijd hebben.”

Zicht in het donker

Wat het duikwerk in Terneuzen extra mooi maakt voor Demoniere en zijn collega’s, is dat ze hier zicht hebben onder water. “Driekwart van de tijd werken we in pikzwart water met nauwelijks zicht. In de Nieuwe Sluis konden we 2 tot 3 meter ver kijken, een mooie ervaring!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.