Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Specialist in veilige automatiseringstechniek ontwikkelt samen met Provincie Zuid-Holland 
De Julianasluis in Gouda verbindt de Hollandsche IJssel, Gouwe, en het Aarkanaal met de noordelijke regionen en is daarmee een belangrijke schakel in het nationale scheepvaartverkeer. (Beeld: Rolf van Oosten / PZH)

Specialist in veilige automatiseringstechniek ontwikkelt samen met Provincie Zuid-Holland 

nieuwe standaard besturingssoftware voor bruggen en sluizen

Ons waterrijke land telt honderden bruggen en sluizen. Veel van deze kunstwerken zijn inmiddels dringend aan renovatie toe. Bij deze enorm grote onderhouds- en vervangingsopgave is samenwerken belangrijker dan ooit. Dat weten ze bij de Provincie Zuid-Holland (PZH). Al ruim tien jaar werken zij samen met Pilz, die als specialistische partner totaaloplossingen voor de veiligheids- en automatiseringstechnologie levert voor onder andere bruggen en sluizen.

“Het areaal van PZH bestaat uit negentig beweegbare bruggen en vijf sluizen”, zegt Stefan Knapen, Senior Adviseur Beweegbare Kunstwerken bij PZH. “Je kunt je voorstellen dat het onderhouden en renoveren van deze kunstwerken een omvangrijke klus is.” 

De kracht van een bouwteam

Het is volgens Stefan cruciaal om in een vroeg stadium met de juiste partijen om tafel te gaan. “Wij werken graag in bouwteamverband. Zo kunnen we samen bekijken hoe we specialistische kennis, expertise en capaciteit slim in kunnen zetten en waar we gebruik kunnen maken van nieuwe technieken en werkwijzen. Alles met als doel om de opgave zo duurzaam en efficiënt mogelijk te realiseren en kunstwerken toekomstbestendig te maken.” 

De volwaardige testopstellingen van Brug 1.0 en Brug 2.0 bij Pilz. (Beeld: Pilz Nederland)

Belangrijke innovatiepartner

Pilz is zo’n belangrijke innovatiepartner van PZH. “We weten elkaar goed te vinden bij vraagstukken op het gebied van machine- en functionele veiligheid”, zegt Stefan. “Ze zijn onze ‘preferred supplier’ van de welbekende gele kastjes met PLC’s.” Emiel van Zundert, Project Manager bij Pilz Nederland: “Wij zetten onze jarenlange ervaring in om kunstwerken duurzaam veilig te maken en te zorgen dat ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daarbij hechten wij veel waarde aan de input van onze klanten, zoals PZH. Zij weten als geen ander welke situaties zich voordoen bij kunstwerken en hoe deze bediend worden.” Stefan vult aan: “Het is waardevol dat Pilz open staat voor onze input en die van een aannemer zodat we zo gezamenlijk bijdragen aan een goed functionerend eindresultaat.”

Automatisering en standaardisatie

Naast een goede en vroegtijdige samenwerking speelt ook automatisering en standaardisatie een grote rol bij het efficiënt en snel uitvoeren van projecten. “Met onze besturingsoftware PAS 4000 hebben we voor PZH een specifieke applicatie ontwikkeld die toepasbaar is voor alle bruggen die zich in het areal van PZH bevinden. Deze opzet gaan we nu ook voor de sluizen toepassen.”

Met de jarenlange ervaring op het gebied van bruggen en sluizen zorgt Pilz dat de objecten voldoen aan de huidige standaard en de laatste stand der techniek. (Beeld: Rolf van Oosten / PZH)

Van Brug 1.0 naar Sluis 2.0

De meeste bestaande bruggen van Provincie Zuid-Holland werken met de PSS 3000 brugbesturing van Pilz. Ook wel bekend als Brug 1.0. Provincie Zuid-Holland heeft Pilz destijds opdracht gegeven om een nieuwe standaard brugbesturing te ontwerpen met PSS 4000. “De standaard brugsoftware Brug 2.0 is een doorontwikkeling van Brug 1.0, waarbij er nu gebruik gemaakt wordt van specifiek ontwikkelde modulaire softwareblokken per deelinstallatie. Hierbij hebben we samen met PZH de volledige werking van de brug onder de loep genomen en deze aangevuld met meer diagnose en in Brug 1.0 ontbrekende functionaliteit.” Brug 2.0 wordt toegepast bij alle bruggen in de provincie die gerenoveerd of nieuw gebouwd worden om de besturing weer toekomstbestendig te maken. “En datzelfde willen we ook voor onze sluizen”, vult Stefan aan. “Dus er komt een Sluis 2.0 en die gaan we als eerste toepassen bij de renovatie van de Julianasluis in Gouda.”

Bij de renovatie van de Julianasluis in de Provincie Zuid-Holland wordt de standaard besturingssoftware Sluis 2.0 (Brug 2.0 + sluissoftware) van Pilz als eerste toegepast.(Beeld: Rolf van Oosten / PZH)

Modulair dus flexibel

De standaard brug- of sluisbesturing is generiek ontworpen, waarbij de applicatie helemaal schaalbaar is naar diverse configuraties. “Het maakt niet uit of er twee of twaalf afsluitbomen zijn, vier of zestien landverkeerseinen, één of twee brugvallen… dit is allemaal configureerbaar. Wanneer je die modulaire softwareblokken combineert met PLC-hardware die schaalbaar is, dan ontstaat er een enorme flexibiliteit. Zo wordt er voor brugsoftware op dit moment een hydraulische versie ontwikkeld waarbij de softwareblokken die ontwikkeld worden de basis zijn om toe te passen voor de hydraulische aansturing van sluizen.” Uiteraard worden alle nieuwe softwarefunctionaliteiten én de hardware zorgvuldig getest in zowel de simulatieomgeving van Pilz als van PZH zelf, voordat ze worden geïmplementeerd in de bruggen en sluizen. “Zo zijn risico’s vooraf in te schatten en uit te sluiten”, zegt Stefan en kijkt er naar uit dat Pilz bij alle vijf de sluizen in de provincie een combinatie van Brug 2.0 met Sluis 2.0 gaat toepassen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.