Platform over civiele techniek & infrastructuur
Sonische boortechniek als innovatie toepassen in de funderingstechniek
High 5 Solutions, specialist in sonische boor- en triltechniek.

Sonische boortechniek als innovatie toepassen in de funderingstechniek

Caransa Groep is bezig met de herontwikkeling van het pand aan het Scheldeplein 1-5 in Amsterdam. Onderdeel van dit project is het realiseren van een nieuwe bouwlaag met luxe appartementen. Om deze bouwlaag bovenop het bestaande gebouw te kunnen plaatsen was het noodzakelijk om de capaciteit van de huidige paalfundering te vergroten c.q. te verbeteren. Door het toepassen van de bijzondere funderingstechniek ‘paalpuntinjectie’ heeft High 5 Solutions de capaciteit van de voornoemde palen vergroot. En dat ook nog eens met de eerste elektrisch aangedreven sonische ankerboormachine van Nederland.

“Bij het pand aan het Scheldeplein in Amsterdam zijn de paalpuntinjecties uitgevoerd middels permeation grouting”, begint Peter Bongers, operationeel directeur bij High 5 Solutions (H5S). “Middels het injecteren van waterglas in de poriën rondom de paalpunt wordt de draagkracht van de bestaande palen vergroot. Om beïnvloeding van het draagvermogen van de – in gebruik zijnde – palen tot een minimum te beperken, zijn de injectieslangen met onze sonische boortechniek in de grond geboord. Voorafgaand aan de uitvoering is deze werkmethode project-specifiek aangetoond door middel van een test met bezwijkproeven op een aantal palen onder ditzelfde gebouw.”

De compacte sonische boormachine wordt elektrisch aangedreven en doet absoluut niet onder voor de grotere sonische boormachines.

Nul uitstoot

“Naast deze mooie techniek heeft dit project ons uitgedaagd tot nog een innovatie: de eerste elektrisch aangedreven sonische ankerboormachine van Nederland”, vervolgt Bongers. “Het aanbrengen van de injectieslangen moest, naast sonisch, ook plaatsvinden aan de binnenzijde van het bestaande gebouw. Door het ruimtegebrek in het gebouw en de wens om binnenstedelijk en inpandig geen uitlaatgassen te veroorzaken, zijn wij gezamenlijk met de toptechneuten van MACONIC aan de slag gegaan met ontwerp en bouw van een geheel nieuwe machine. Het resultaat van deze samenwerking heeft geleid tot een compacte sonische boormachine, die elektrisch wordt aangedreven en absoluut niet onderdoet voor onze grotere sonische boormachines. De kleine afmetingen, wendbaarheid, het beperkte gewicht en de lage werkhoogte maken dat deze machine uitstekend toegepast kan worden in gebouwen. Maar ook binnenstedelijke gebieden, smalle watergangen, viaducten of andere uitdagende locaties worden nu (nog beter) bereikbaar door de voordelen van de sonische boortechniek; en dat zonder uitstoot! Met recht een toekomstbestendige techniek.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.