Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Sonderen 2.0
Eerste hybride Track-Truck wereldwijd: elektrisch sonderen en rijden op de tracks.

Sonderen 2.0

Het bouwen van hoogwaardige sondeertechnologie, daar is A.P. van den Berg al meer dan vijftig jaar heer en meester in. Met steeds weer nieuwe en niet zelden revolutionaire ontwikkelingen, anticipeert het Friese bedrijf op de veranderingen in de markt. Een gesprek met algemeen directeur Mark Woollard over de thema’s automatisering, robotisering en elektrificatie in de wereld van sonderen.

A.P. van den Berg heeft een indrukwekkend portfolio van hoogwaardige sondeerapparatuur. “De wereld om ons heen verandert, daar kunnen ook wij als fabrikant niet omheen en zullen we op moeten anticiperen”, erkent Woollard. “Op de eerste plaats wordt het ‘werken met de handen’ steeds minder populair, vooral ook bij de jongere generaties, terwijl het sonderen van nature echt handenwerk is. Aan de andere kant is er een duidelijke trend naar het elektrificeren van bouwmaterieel. Beide ontwikkelingen hebben wij vroegtijdig onderkend en vormen de basis voor onze nieuwste apparatuur: een volautomatische handsfree sondeerinstallatie en een plug-in hybride sondeervoertuig.”

Verhoging van ergonomie door handsfree sonderen.

Sondeerrobot

A.P. van den Berg is geen onbekende met het fenomeen automatisering en robotisering en heeft als eerste stap het ROSON seabed systeem, dat geschikt is voor een waterdiepte tot maximaal 4.000 meter, doorontwikkeld. Door de integratie van de ST-technologie in de ROSON is de veiligheid geoptimaliseerd en de productiviteit verhoogd. “Die kennis kwam goed van pas voor de ontwikkeling van onze COSON-ST, een volautomatische toepassing voor landsonderen. Het is in feite een continu indrukapparaat dat wordt gevoed door een folder met sondeerstangen die uitrollen en zich verenigen tot een stabiele sondeerstreng. En dat alles met slechts één druk op de knop vanuit de cabine”, legt Woollard uit. “De werkplaats van de sondeermeester transformeert tot een soort kantoorachtige omgeving.” En dat is nog maar het begin. Woollard verwacht dat in de verre toekomst een sondeervoertuig vanaf de thuisbasis volledig autonoom naar de locatie zal bewegen, daar de sonderingen uitvoert en weer terugkomt. 

Elektrificatie

Rond het thema elektrificatie heeft A.P. van den Berg de samenwerking gezocht met Wierda Hybrid Technologies uit Drachten. “Gezamenlijk hebben we de hele sondeercyclus en het rijden op de ‘tracks’ van ons sondeervoertuig geëlektrificeerd”, zegt Woollard. “Het voertuig is uitvoerig getest en wordt inmiddels al succesvol ingezet. De praktijk leert dat op één acculading ongeveer anderhalve dag gewerkt kan worden. De mobilisatieafstanden in Nederland zijn dusdanig kort dat ’s nachts opladen volstaat om een hele dag elektrisch te werken. Het af- en aanrijden naar de sondeerlocatie gebeurt nog wel op diesel. Truckfabrikanten hebben nog geen geschikt type voertuig voor de sondeerindustrie beschikbaar met een hybride- of elektrische aandrijving.”

Met zowel de COSON-ST als het geëlektrificeerde sondeervoertuig beantwoordt A.P. van den Berg aan de veranderingen in de markt. Woollard tot besluit: “De eerste ervaringen van klanten zijn uiterst positief. Behalve in Nederland is er ook grote interesse vanuit het buitenland. Dat geldt overigens ook voor onze ROSON-ST sondeerinstallatie voor de offshore.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.