Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Snel en slim punten meten

Snel en slim punten meten

Sinds eind 2016 is er een nieuw digitaal meetsysteem op de markt waarmee medewerkers in het veld eenvoudig, snel en tot op de centimeter nauwkeurig metingen kunnen verrichten in de grond-, weg- en waterbouw. Van bruggen en buizen tot wegen en glasvezelverbindingen. Wat levert deze werkwijze bouwbedrijven nu concreet op?

De twee oprichters van marXact in Hilversum zagen dat het verrichten van metingen in de grond-, weg- en waterbouw een omslachtig en kostbaar proces was dat alleen door professionals uitgevoerd kon worden en tot veel frustraties leidde. Omdat ze vonden dat dit beter moest ontwikkelden ze de UNI, een compleet systeem waarmee tegen een lage prijs tot op de centimeter nauwkeurig digitaal punten gemeten kunnen worden.

Tot op de centimeter nauwkeurige locatie-input op je tablet.

 

Weg frustraties

Alle grondmeetwerkzaamheden van GWW-bedrijven worden tegenwoordig uitgevoerd met behulp van softwarepakketten als 3D BIM of GIS-applicaties, geografische informatiesystemen. De tablet waarin de digitale tekeningen/kaarten opgeslagen zijn gaat mee naar de werklocatie en met één muisklik zijn ze op te vragen. Soms zijn deze tekeningen/kaarten niet helemaal nauwkeurig en moeten opnieuw metingen verricht worden. Daarvoor wordt de landmeter ingeschakeld. Omdat deze meestal van een ander project gehaald moet worden, kunnen de GWW-werkzaamheden nog niet starten. Frustratie alom. “Niet efficiënt”, vindt commercieel directeur van marXact Tommy van der Heijden. “Hoe mooi is het als je tot op de centimeter nauwkeurige locatie-input op je tablet hebt. En dat je de metingen snel zelf kunt verrichten en de gegevens meteen in de eigen software worden geïntegreerd. Dat kan allemaal met ons universele UNI-pakket. Het werk kan door en de efficiency blijft gewaarborgd. Bovendien is de prijsstelling met € 2.995,- heel gunstig.”

Het UNI-pakket bestaat uit hardware (GPS-bol) om de GNSS-signalen te ontvangen, een correctiesignaal om nauwkeurig in te meten en software om de punten te controleren, op te slaan en te integreren in de eigen software/BIM-omgeving. Dit zorgt voor real-time datakoppeling zodat data import en export niet meer nodig zijn. Met de UNI kunnen veldmedewerkers zoals uitvoerders en opzichters de metingen zelf doen. Ze hoeven het apparaat alleen maar steeds op de goede plek te houden, de gegevens op te slaan en ze door te sturen. Heel eenvoudig omdat ze werken met hun eigen, dus bekende, softwarepakketten. Voor de landmeters zijn er eveneens voordelen. Hun specialistische kennis blijft altijd noodzakelijk voor het meten in moeilijke omstandigheden en bij extreem hoge nauwkeurigheid.

Van Gogh Museum door BAM aangesloten op glasvezelnetwerk met behulp van UNI-pakket.

 

Meer voordelen voor bedrijven

Bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk wordt vaak Cocon-software van Speer IT gebruikt. “Het inmeten van zo’n netwerk is doorgaans een omslachtig proces, maar dankzij de koppeling met de UNI kunnen de veldmedewerkers precies zien waar ze zijn, de straat meteen op de juiste plek openleggen waarna de kabels gelijk ingemeten kunnen worden. Een bedrijf kan zo kabels sneller, dus goedkoper dan anderen, aanleggen daarbij gebruikmakend van de meest innovatieve software. Dit geeft ook nog eens extra punten bij aanbestedingen”, aldus Van der Heijden.

Leuk, maar hoe beheer je het?

Door het aanbieden van integratieservices en de UNI Cloud helpt marXact elk bedrijf snel op weg. Met de innovatieve UNI-Cloud API-koppeling, kan het met élk softwaresysteem samenwerken. Daarnaast zijn de UNI’s makkelijk vanuit kantoor te beheren en te corrigeren mocht er iets fout gaan. Buiten hoeft de veldmedewerker het apparaat/tablet alleen maar aan te zetten, pasje ervoor te houden en hij kan aan de slag!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.