Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Samenwerking De Koops en Romeijn Geogroep
Project Tennet Hollandse kust (noord) op strand Wijk aan Zee.

Samenwerking De Koops en Romeijn Geogroep

Het bouwrijp maken van terreinen, analyses maken van de stabiliteit of zetting en bemalingen. Koops grondmechanica werkt sinds 1996 in een nauw samenwerkingsverband samen onder naam De Koops & Romeijn geogroep. Directeur Albert Palsma bij Koop grondmechanica bv. “Het is een groep van onafhankelijke, zelfstandige en ervaren adviseurs die elkaar ondersteunen op het gebied van geotechnisch- en milieukundig grondonderzoek, geotechniek en geohydrologie.” 

Project Tennet Hollandse kust (noord) op strand Wijk aan Zee.

De klanten waarop de gezamenlijke geogroep zich richt zijn onder andere constructeurs en architecten. Palsma: “Maar het merendeel van de aanvragen komt uit de hoek van infra; voornamelijk voor leidingtracés van onder meer elektriciteit, warmte, waterstof en biogas. Wij doen veel in de energietransitie. Wij voeren de sonderingen uit waarmee we de bodemopbouw bepalen en nagaan wat de grondsoorten zijn. We halen monsters uit de bodem en onderzoeken die in het laboratorium. Hier bepalen we eveneens de thermische weerstand van de grond; belangrijk voor een kabel die zijn warmte in de ondergrond kwijt moet, zodat het geen capaciteitsverlies oplevert. Dat kan namelijk teruglopen tot wel 30 à 40 procent.”

Onze nieuwste Crawler Truck.

Eigen laboratorium 

Koops grondmechanica is een adviesbureau voor geotechnisch- en milieukundig grondonderzoek. Palsma: “In het samenwerkingsverband met de naam Koops & Romeijn geogroep beheersen beide partijen alle aspecten van geotechniek en geohydrologie. Het beperkt zich tot wederzijdse ondersteuning en kennisuitwisseling op het gebied van grondonderzoek, geotechniek en geohydrologie, waarbij er geen sprake is van een juridische verbondenheid. De werkzaamheden verrichten wij met diverse adviseurs, vanuit zeven verschillende Nederlandse vestigingen: Roden, Velp, Ammerstol, Wageningen, Wijchen en Gorredijk.” 

Met een eigen laboratorium is het mogelijk om de samendrukkingseigenschappen van de grond te bepalen. “Hierin doen we proeven en over de berekeningen geven wij een advies of overhandigen de parameters rechtstreeks aan de opdrachtgever, zodat hij deze kan verwerken. Als je bijvoorbeeld een nieuwe weg gaat aanleggen op een veenondergrond, dan wil je weten hoeveel het zal gaan zakken. Met de uitkomsten kun je uitrekenen hoeveel centimeter ophoogzand nodig is. Wij bepalen ook hoe lang of breed funderingspalen moeten zijn. Wij verzorgen ook geohydrologisch onderzoek bijvoorbeeld als je een bouwput gaat maken; je bepaalt hoe diep en welke voorzieningen je dient te treffen als je de grondwaterstand tijdelijk gaat verlagen.” 

Bepaling damwandlengte middels magnetosonderingen.

Expertise sinds 1985

Palsma heeft ruim 35 jaar ervaring in bodemonderzoek. “Ik ben in 1985 begonnen en ik heb altijd in het veld gewerkt. In 2014 kon ik Koops Grondmechanica bv overnemen en ben ik voor mijzelf begonnen. De nieuwsgierigheid over wat er uit een onderzoek naar voren komt is altijd gebleven. Het is steeds anders dan je verwacht, ook als je van tevoren aan de hand van vastgelegde gegevens een plan maakt. In de praktijk is het toch altijd anders wat je aantreft. Dat maakt het ook zo leuk. Als je de grond in gaat, dan gaat er een wereld voor me open. Als je praat over kosten, dan zie je vaak dat er te weinig onderzoek is gedaan of dat het te licht is ingeschat. We hebben dat al bij diverse projecten gezien zoals bijvoorbeeld de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Het blijft belangrijk om gegevens uit databases aan de werkelijkheid te toetsen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.