Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Riolering en drainagesysteem volledig in polypropyleen

Riolering en drainagesysteem volledig in polypropyleen

Het rioleringsstelsel wordt in Nederlandse gemeenten voornamelijk uitgevoerd in PVC. Voor de nieuwe riolering en drainagesysteem in het Emmakwartier kiest de gemeente Alkmaar bewust voor polypropyleen, meer specifiek de X-Stream oplossingen van Wavin. Ernst Klaver, adviseur duurzaam waterbeheer bij Wavin, legt uit op welke manier de PP-riolering bijdraagt aan een beter milieu.

Dat de gemeente Alkmaar tevreden is over de producten en diensten van Wavin blijkt wel uit het feit dat onze producten al in het bestek stonden voorgeschreven, zegt Klaver. “Mooie bijkomstigheid voor Schot Infra is bovendien dat Wavin in Alkmaar over een eigen servicedepot beschikt. Mocht de aannemer onverhoopt iets tekort komen, kunnen ze putten uit een enorme ‘grijpvoorraad’ om de hoek.” De gemeente heeft dus bewust gekozen om de reconstructie uit te voeren met een PP-riolering. “Polypropyleen heeft een aantal voordelen. Het is licht, taai, heeft een hoge chemische resistentie en bevat geen vinylchloride dat PP tot een milieuvriendelijkere keuze maakt. Ook is PP   probleemloos te verwerken bij lagere temperaturen; het wordt niet bros.”

Licht van gewicht
Voor de riolering levert Wavin enkele kilometers aan PP-buis. Klaver: “Ook voor de putten en kolken maakt de gemeente een duurzame keuze met onze Tegra-putten en Savekolken, allemaal uitgevoerd in polypropyleen. De Tegra-putten beschikken over een enkelwandige, flexibele schacht die eventuele zettingen in het riool eenvoudig kan opvangen. Hinderlijke ‘hobbels’ in de weg behoren daarmee tot het verleden. Ook garanderen de Tegra-putten een mooi stroomprofiel zonder hydraulische storingen en verstoppingen. De put is heel flexibel te plaatsen en licht van gewicht. Zelfs handmatig is de put nog te positioneren. Dat geldt ook voor de Savekolk die met een inhoud van 45 liter in vergelijking met een betonnen exemplaar van dezelfde afmetingen een twee keer zo hoge vuilvang heeft. Dat betekent minder kans op wateroverlast en langere reinigingsfrequentie. Kosten- en milieutechnisch (geen kraan nodig) zijn de putten en kolken in PP interessanter dan vergelijkbare exemplaren in beton”, concludeert Klaver.

Ook het drainagesysteem in het Emmakwartier wordt uitgevoerd in PP. “De gemeente Alkmaar heeft gekozen voor onze DT-buis, een gesleufde PP uitvoering met een kunststof omhulling, zodat het regenwater snel in de grond kan zakken of bij hevige regenval gereguleerd afgevoerd kan worden. Dat past helemaal in de visie van de gemeente om het regenwater zoveel mogelijk vast te houden, daar waar het valt. En niet afvoeren naar de RWZI. Ook dat is weer beter voor het milieu en kostentechnisch vele malen interessanter. Het voorkomt bovendien verdroging in droge perioden.” Met het eigen projectbureau ondersteunt Wavin bedrijven en opdrachtgevers graag bij het bedenken van de meest slimme oplossingen, zowel economisch als technisch.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.