Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Op de centimeter nauwkeurig (zelf) meten is nu weggelegd voor iedereen!

Op de centimeter nauwkeurig (zelf) meten is nu weggelegd voor iedereen!

Stel je eens voor dat je vanuit het veld binnen 10 minuten een AutoCad tekening bij de tekenkamer op kantoor kunt hebben… Punten, buizen, kabels, lijnen, wegen, bruggen, gebouwen of wat er maar gemeten moet worden in de open lucht, gewoon zelf op een eenvoudige en snelle manier meten en doorsturen. Dat kan. Met de UNI van marXact.

Voor de prijs hoef je het niet te laten. MarXact heeft zich namelijk ten doel gesteld om zelf meten voor iedereen bereikbaar te maken. Om dat te bereiken is de bediening vereenvoudigd en de prijs op een vriendelijk niveau gehouden. Tommy van der Heijden, founder van marXact, legt graag uit waarom de UNI interessant is voor zowel kleine als grote bedrijven.

Vanuit een eigen behoefte ontwikkeld

“Het idee komt oorspronkelijk uit de glasvezelsector. Daar liepen we constant tegen hetzelfde probleem aan, namelijk dat we niet rechtstreeks konden meten. Raar eigenlijk, in een tijd waarin iedereen toch al een GIS-tool op een tablet bij zich heeft, vonden we. Vooraf zelf meten zou veel sneller en handiger zijn en je hebt geen landmeter nodig”, opent Van der Heijden het gesprek. “Mijn compagnon Raoul van Ginkel ontwikkelde daarop de eerste hardware waarmee we dat wel konden doen. Zijn prototypes hebben we vervolgens doorontwikkeld, met de gedachte om een nauwkeurige sensor voor de GIS-tool te maken. Ondertussen hebben we ons oor te luisteren gelegd bij andere bedrijven die hier ook baat bij kunnen hebben en al snel concludeerden we dat er behoefte bestond aan een veel bredere koppeling. Dat was de start voor het ontwikkelen van de UNI en alles wat daarbij hoort.”

Tommy van der Heijden (links) en Raoul van Ginkel hebben zich ten doel gesteld om zelf meten voor iedereen bereikbaar te maken

Made in the Netherlands

Inmiddels mag marXact een aantal ‘grote jongens’ in de GWW tot haar klanten rekenen. “We zijn een jong bedrijf, maar solide. Men heeft vertrouwen in ons, omdat we onze producten zelf ontwikkelen, onze klanten met ons meedenken en invloed hebben op die ontwikkeling. Daarnaast is het zo dat we door onze wortels in de ICT en bekabeling precies weten waar de pijnpunten zitten van de ondernemer in de infra. Dat we dan ook nog eens een 100% Nederlands bedrijf zijn -we zitten in Hilversum- met een Nederlandse assemblage afdeling, spreekt alleen maar voor ons”, legt Van der Heijden uit.

Het is altijd het doel van marXact geweest om de ontwikkelde technologie zo laagdrempelig mogelijk in de markt te zetten, op een hele complete wijze. “We zijn een groot voorvechter van de digitaliseringslag die in onze sector op gang komt. Daarom moet iedereen makkelijk toegang hebben tot digitaal inmeten en is koppelbaarheid een belangrijk item. Het feit dat BAM, Heijmans en Volker Wessels Telecom met onze producten werken, is voor ons wel een ‘proof of concept’.” Inmiddels levert marXact bij tientallen bedrijven in Nederland en zijn de eerste bestellingen de grens al over gegaan.

Iedereen moet makkelijk toegang hebben tot digitaal inmeten en koppelbaarheid is een belangrijk item.

Alles begint bij de GPS-bol…

De eerste stap bij marXact is het aanschaffen van de UNI-GR1 en de UNI-RTK Premium correcties, UNI-Connect meetsoftware krijg je daar gratis bij. “Daar kun je volledig mee starten. Later kun je dat uitbreiden met bijvoorbeeld de UNI-Cloud, UNI-Cloud API en andere integraties, om UNI een dynamisch onderdeel te laten worden van het systeem op kantoor.” De UNI-GR1 is de meest universele RTK GNSS-ontvanger denkbaar, je kunt er GPS, Glonass, Galileo en Beido op 432-kanalen mee ontvangen, op meerdere (L1/L2/L3) frequenties.

Primeur!

Van der Heijden licht graag een tipje van de sluier op omtrent op handen zijnde ontwikkelingen. “We zijn nu bezig met machinebesturing. Begin 2020 komen we daar mee naar buiten. Ons systeem zal compatibel zijn met de systemen die nu al op honderden graafmachines aanwezig zijn. Weer een goede stap in de richting van totale digitalisering”, zeg Van der Heijden tot besluit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.