Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nulvisie binnen graafsector vergt gezamenlijke inspanning

Nulvisie binnen graafsector vergt gezamenlijke inspanning

Sinds 2013, het jaar dat Engcon de Non Accident Generation introduceerde, staan de veiligheidsaspecten binnen de graafsector centraal bij Engcon. Engcon staat voor een nulvisie voor ongevallen. Denk hierbij aan ongevallen die worden veroorzaakt door een naar beneden vallend uitrustingsstuk door onjuiste hantering. 7 jaar later is veiligheid nog steeds actueel, want er moet nog heel wat gebeuren. Daarom wordt het veiligheidsinitiatief ”Dig Smart. Dig Safe” dit jaar vervolgd. Meer belanghebbenden moeten initiatieven nemen voor slimme oplossingen waarmee ongelukken kunnen worden voorkomen. 

Vorig jaar introduceerde Engcon een globaal veiligheidsinitiatief, ”Dig Smart. Dig Safe“, om de toepassing van slimme technologie ter voorkoming van ongevallen onder de aandacht te brengen. Het doel van dit initiatief is om een discussie over veiligheidskwesties op gang te brengen en om een door de branche erkende nulvisie te bepalen voor het aantal ongevallen door naar beneden vallende uitrustingsstukken. 

“Het veiligheidsinitiatief “Dig Smart. Dig Safe” kreeg het afgelopen jaar veel reacties. Media over de hele wereld schreven maar liefst 38 uitgebreide artikelen. Van media binnen de Scandinavische regio‘s tot Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische media, zegt Ulrica Hellström“, marketingmanager bij Engcon. Maar een gedragsverandering breng je niet zomaar teweeg. Dus we houden dit initiatief levend totdat we zien dat veiligheid over de hele wereld een belangrijk punt op de agenda vormt”.

In Noorwegen is nu een discussie gaande. De Noorse vakverbond voor groothandelaren van bouwmachines heeft een belangrijke stap in de juiste richting genomen door aanbevelingen af te kondigen voor strengere veiligheidseisen dan de eisen die door internationale normen zijn bepaald. Het Noorse bouwconsortium Veidekke eist vanaf 1 januari 2020 veilige snelwissels op alle graafmachines van meer den 5 ton. Dit jaar sluit de Zweedse vakvereniging SEKO hierop aan met een digitale veiligheidsconferentie. Daar presenteert Engcon haar veiligheidssysteem. Wederverkoper van bouwmachines Maskinia maakt duidelijk waarom zij er de voorkeur aan geven om hun machines met veilige producten uit te rusten. 

”Een nulvisie voor het aantal ongevallen door naar beneden vallen bakken is een uitdaging die niet door een aantal afzonderlijke belanghebbenden kan worden opgelost. Het is belangrijk dat iedereen hieraan meedoet. Dus we blijven het thema ”Dig Smart. Dig Safe“ nog meerdere jaren herhalen“, zegt Ulrica Hellström.

Hellström eindigt met: ”Parallel met het werk om een discussie op gang te brengen, ontwikkelen en introduceren wij slimme oplossingen om bedieningsfouten te voorkomen en om ongevallen te vermijden. Voor zover mogelijk streven wij ernaar om veiligheidssystemen in ons standaardaanbod op te nemen. Dat betekent dat de graafmachinist ze op de koop toe krijgt, zodat de onkosten geen hinder vormen voor een investering in een veilige werkplek. Afgelopen herfst begon de levering van ons slimme vergrendelingspaneel en de veilige vergrendelingsfunctie onder het draaikantelstuk als kosteloze standaard. Dit systeem kan het simpel worden uitgelegd als een automatisch remsysteem in een auto. Wij helpen de graafmachinist om het op de goede manier te doen. Hopelijk kunnen wij hierop het komende voorjaar een vervolg aanbieden”.

Engcon werkt al meerdere jaren met een aanpak van veiligheidskwesties, echter zonder weerklank binnen de sector. Daarom ontstond in 2019 het initiatief ”Dig Smart. Dig Safe”, hetgeen in verschillende tientallen uitgebreide artikelen tot gevolg had. De campagnefilm is door meer dan 42.000 personen bekeken. En het werk in verband met de nulvisie gaat door. Voor meer informatie, zie https://engcon.com/nl_nl/een-engcon-als-eigendom/veiligheid.html

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.