Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Milieurisico’s managen
Milieurisico’s managen bij grootschalige projecten betekent dat je de spelregels perfect moet kennen.

Milieurisico’s managen

Om stagnatie tijdens de uitvoering van een project te voorkomen, is het belangrijk om de risico’s in de bodem zo goed mogelijk te beheersen. Diseo kan dat als geen ander. Het milieutechnisch bodemadvies- en onderzoeksbureau is sterk specialistisch in grote projecten en heeft zijn toegevoegde waarde al ruimschoots bewezen. Een gesprek met beide oprichters Martijn Veenhuis en Rudo Koster.

HP bodemonderzoek.

Wij verzorgen alle vormen en soorten van milieukundige onderzoeken en adviezen in de breedste zin van het woord, die nodig zijn voor een ‘onverstoorde’ realisatie van projecten, begint Veenhuis. “Werken waar wij veel bij betrokken zijn, zijn onder meer werkzaamheden in de uiterwaarden, dijkversterkingen, het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, bodemsaneringen en kribverlagingen. We zijn dus sterk specialistisch. Door onze jarenlange ervaring op dit soort projecten kunnen we heel goed inschatten wat de aannemer wenst en waarin hij ondersteuning nodig heeft.”

Begrijpelijke taal

Diseo is sterk specialistisch in grote projecten. “Je moet echt wel specialistische kennis uit de eerste hand paraat hebben om in dergelijke veelal complexe projecten snel te kunnen acteren”, weet Koster. “Er is geen tijd om ‘met kantoor’ te overleggen. We zijn geen huisarts die van alles een beetje weet, maar weten op ons specialistische vakgebied alles. Het lastige van het hele milieuaspect voor een aannemer is dat het allerlei raakvlakken heeft met overige conditionerende werkzaamheden. Met een flexibele club van mensen zijn wij in staat om de complexe wet- en regelgeving snel op te knippen, te vertalen in onderzoeken die aansluiten bij het werk en dat alles helder te communiceren naar de aannemer. Grondonderzoek is één, maar het vertalen en beheersbaar maken van risico’s in relatie tot de planning en uitvoering is twee. Dat is waar wij goed in zijn.” 

Risico’s tackelen

Bij de versterking van de Waaldijk tussen Wolferen-Sprok heeft Diseo al in de voorbereidende fase zoveel mogelijk risico’s in kaart gebracht en geëlimineerd. Milieurisico’s managen bij grootschalige projecten betekent volgens Koster dat je de spelregels perfect moet kennen. “Op het moment dat dit werk op de markt kwam, zijn wij gevraagd om de kansen en risico’s in kaart te brengen. Kansen ten aanzien van het hergebruik van grondstromen en risico’s als het gaat om verontreinigingen of juist beperkingen van hergebruik. Met name de risico’s kunnen een behoorlijke impact hebben op de planning. Daarom is het belangrijk om dat ruim voor de uitvoering al te tackelen. Het verkleint de kans op stagnatie tijdens de uitvoering.”

Ook bij verschillende projecten van het programma Ruimte voor de Rivier, heeft Diseo een wezenlijke bijdrage geleverd, waaronder de Dijkteruglegging Lent, direct ook één van de grootste van Nederland. “In een heel kort tijdsbestek moesten enorme hoeveelheden grond worden verzet”, blikt Veenhuis terug. “Aan ons de taak om alle risico’s te managen, zowel milieukundig als civieltechnisch en alle raakvlakken met archeologie, niet gesprongen explosieven en flora en fauna te beheersen. Vrijwel al onze disciplines kwamen hier wel aan bod.” Koster tot besluit: “Wij zorgen voor kwalitatief en robuust onderzoek, zodat een aannemer een project onverstoord kan aanvliegen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.