Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Metaalbewerkingsbedrijf Rijnberg staat voor kwaliteit. Certificering onderschrijft dit

uitreiking-veiligheidsladder-certificaat-trede-3
Het team van Rijnberg BV bij de uitreiking van Veiligheidsladder certificaat Trede 3.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Rijnberg BV

28 december 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Rijnberg BV heeft zich gespecialiseerd in het maken van staalconstructies, metaalbewerking en het uitvoeren van las- en montagewerkzaamheden op uiteenlopende locaties. Het bedrijf investeert in goede machines, vakkennis en certificeringen, waardoor de gewenste kwaliteit van de klant kan wordt gewaarborgd. “We hebben ons ingericht op kwaliteit en onze certificering onderschrijft dit”, zegt eigenaar Bertran Rijnberg. 

“We zijn misschien wel klein in omvang, maar groot in de werken die we doen.” Metaalbewerkingsbedrijf Rijnberg excelleert in laswerkzaamheden en certificeringen conform de hoogste uitvoeringsklassen. Met name de expertise en de specifieke lascertificeringen maakt dat het bedrijf bij gerenommeerde infraprojecten betrokken wordt.

Groot in certificeringen

“Sinds dit jaar hebben we Trede 3 op de Veiligheidsladder behaald. Verder zijn we al een aantal jaar gecertificeerd conform VCA** en EN 1090-2 Exc.3”, zegt Bertran en vervolgt: “Sinds juli 2018 is de nieuwste editie van deze EN-norm verschenen. Hierin wordt vermeld dat de lassen tussen wapeningsstaal en constructiestaal nu ook onder het toepassingsgebied vallen van de EN 1090-2. Er staat namelijk beschreven in paragraaf 7.1 van de EN 1090-2:2018 dat men moet voldoen aan de normreeks NEN-EN-ISO 17660.”

Lassen van wapeningsstaal

Tijdens de projecten die Rijnberg uitvoert, krijgen ze regelmatig te maken met het lassen van wapeningsstaal. “Dé reden waarom we de keuze hebben gemaakt om diverse Lasmethodekwalificaties te behalen volgens de NEN-EN-ISO 17660-1”, zegt Bertran. “Wij vinden het van groot belang om helemaal in te spelen op de eisen en wensen vanuit de markt. Wij zijn echter één van de weinigen die hierop apart hebben gecertificeerd.”

Rijnberg krijgt regelmatig te maken met het lassen van wapeningsstaal. Zoals hier bij project Sassenvaart, waar ze betonstaal lassen aan de damwand voor de betonnen deksloof.

Apart gecertificeerd

“Procedures die wij inmiddels gehaald hebben zijn ‘side lap-verbindingen en ‘set on’-verbindingen. Deze verbindingen zijn een combinatie van wapeningsstaal en constructiestaal”, legt Bertran uit. “Maar we gaan nog een stap verder: omdat wij regelmatig dit soort werkzaamheden uitvoeren, hebben wij er binnen Metaalbewerkingsbedrijf Rijnberg voor gekozen om ook een kwaliteitssysteem op te zetten conform NEN-EN-ISO 17660-1. Dit kwaliteitssysteem kan gecertificeerd worden door een onafhankelijke keuringsinstantie zoals staat beschreven in Annex D van de NEN-EN-ISO 17660-1.”

Kwaliteitssysteem

“Dit kwaliteitssysteem is opgezet door middel van het beschrijven van alle zaken waaraan je moet voldoen binnen de NEN-EN-ISO 17660-1. Het geheel is door ons vastgelegd in een handboek. Een aantal zaken die we hierin hebben opgenomen zijn o.a.: lasprocessen, lascoördinatie, certificeren van onze lassers, uitvoering en inspectie. Bij het schrijven van het handboek en de implementatie op de werkvloer hebben wij ondersteuning gekregen van een extern consultancy bedrijf.”

Bertran besluit trots: “Dit handboek hebben wij tijdens onze her-audit conform de EN 1090-2 in juli 2021 voorgelegd aan de onafhankelijke keuringsinstantie en wij hebben dan ook zonder enige opmerking het certificaat mogen ontvangen conform NEN-EN-ISO 17660-1. We hebben een logo van KIWA mogen ontvangen dat bevestigt dat wij volgens de NEN-EN-ISO 17660 mogen en kunnen werken.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht