Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Met de nieuwe Klic-meldingen kun je eindeloos veel meer

Met de nieuwe Klic-meldingen kun je eindeloos veel meer

De ontsluiting van kabel- en leidinginformatie maakt momenteel een grote ontwikkeling door. De reden hiervoor is de nieuwe werkwijze van het Kadaster. KLIC biedt daardoor naast een juridisch kader nu ook een keur aan mogelijkheden op het gebied van dataontsluiting. We spraken met Floris Konings, die namens Heijmans Infra betrokken was bij de testfase van het Kadaster.

Eerst even terug naar het begin. Met het oog op wet- en regelgeving is het Kadaster namelijk al enkele jaren bezig om de werkwijze rond de Klic-melding te moderniseren. Dit zogeheten KLIC-WIN-traject heeft geresulteerd in een aanpak waarin de informatie-uitwisseling voldoet aan zowel de Nederlandse wet WIBON als de Europese richtlijn INSPIRE. Op 1 januari is de overgangsperiode ingegaan, maar op 1 juli moet heel de GWW-sector om zijn.

Grote gevolgen
De nieuwe werkwijze heeft grote gevolgen voor iedereen die met kabel- en leidinginformatie werkt. Te beginnen met de netbeheerders: zij kunnen hun informatie over kabels en leidingen voortaan uploaden naar een centrale database van het Kadaster. Het Kadaster kan deze vervolgens vanuit de database snel en efficiënt met aanvragers delen. De toegevoegde waarde zit ‘m in het feit dat die informatie voortaan wordt geleverd in vectorformaat. Dat betekent dat alle meegeleverde gegevens veel eenvoudiger kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld CAD-systemen. Interessant, omdat het niet meer alleen om liggingsinformatie gaat, maar ook om uiteenlopende aanvullende informatie: van materialen en diameters tot en met symbolen voor bijvoorbeeld moffen en afsluiters. De aanpak rond Klic-meldingen is dus om juridische redenen veranderd, maar biedt tegelijkertijd enorme voordelen op het gebied van kwaliteit en efficiency.

Meteen alert
Iemand die dat inmiddels in de praktijk heeft ervaren, is Floris Konings, lead engineer bij de afdeling Kabel- en Leidingsystemen van Heijmans Infra, waar ze kabel- en leidingtracés uitwerken en ontwerpen maken voor onder meer (water)leidingen en stadsverwarming. Hij was meteen alert toen hij van KLIC-WIN hoorde. “We hebben hier te maken met allerlei verschillende kabel- en leidingwerken. Soms zijn dat kleine standaardverleggingen in de stad, maar ook complete kabeltracés voor grote windmolenparken komen voor. We hebben dus ook met de meest uiteenlopende Klic-meldingen van doen. Daarnaast zijn we hier altijd alert op zaken die onze tekeningen beter en efficiënter kunnen maken.    

Klic-melding

Voorbereiding gestuurde boring Transport-waterleiding van Loosbroek naar Oss (Foto: Maikel Samuels).

Deze nieuwe aanpak van het Kadaster zagen we dan ook als een kans, zeker toen we via Bouwend Nederland betrokken raakten bij de Keten AcceptatieTest rond KLIC-WIN.”

Met die test wilde het Kadaster toetsen of de nieuwe aanpak aansluit bij de dagelijkse praktijk van aanvragers en andere gebruikers. “Dat was bijzonder leerzaam”, aldus Floris. “Vooral vanwege alle aanvullende informatie die nu ‘automatisch’ ontsloten wordt. We zagen meteen dat dit wel tot een grote efficiencyslag móest leiden. Om het nog maar niet te hebben over de mogelijkheden op het gebied van BIM …”

De juiste software
Wel merkte Floris dat software een grote rol speelt. Heijmans Infra werkt al sinds jaar en dag met InfraCAD, onder meer voor het verwerken van Klic-meldingen. Tijdens de Keten AcceptatieTest herkende InfraCAD de Klic-meldingen echter niet. “De test leverde ons dus wel data op, maar we konden er nog niets mee.” Om de bruikbaarheid van de data te testen, moest deze dus aan de software gekoppeld worden. Daarom besloot Floris om contact op te nemen met CAD Accent, leverancier van InfraCAD. Dat leverde meteen een meevaller op: CAD Accent was al een tijd bezig met een nieuwe KLIC-module voor InfraCAD Map, die de KLIC-module in InfraCAD gaat vervangen. “Samen gingen we aan de slag om de nieuwe werkwijze te testen.”

Verrijking
Al een jaar of twee had Floris een beeld van waar de nieuwe werkwijze toe zou kunnen leiden. Dat beeld werd al snel bevestigd. “Wat een dataverrijking!”, aldus Floris. “Het werkt allemaal een stuk sneller, duidelijker, nauwkeuriger, completer … En toch heb je maar weinig knoppen en functies nodig. Op deze manier kun je met de nieuwe Klic-meldingen eindeloos veel meer.”

In de oude situatie wilden ‘details’ in de tekeningen nogal eens wegvallen. “Maar wat vroeger als een vage vlek pixels werd getoond, is nu – zoals het hoort – ook echt te herkennen als een afsluiter. En vijf lijnen die dicht bij elkaar liggen zijn er nu ook vijf in plaats van één. Symbolen en mantelbuizen zijn nu zuiver, je kunt doorklikken naar bijlagen, de eis-voorzorgsmaatregelen zijn overzichtelijk in beeld, de objectdata wordt in handige pop-ups weergegeven … Opeens is KLIC zoveel meer dan een juridisch kader. Samen met InfraCAD Map betekent het een enorme sprong in de kwaliteit van je tekeningen.”

Klic-melding

Aanleg kabels voor Windpark Wieringermeer (Beeld: Martine Krekelaar).

Efficiency
Met de nieuwe Klic-module is het ook nog eens efficiënter werken, merkten ze bij Heijmans. Zo hoef je je tekeningen niet meer eerst op te schonen en kun je nu meerdere Klic-meldingen als één batch importeren. “Voor een buitenstaander lijken dat misschien kleine dingen, maar iedere tekenaar zal de frustratie herkennen van het moeten opschonen van je tekening. Nu kun je meteen aan de slag! Dat levert je tijdswinst op – handig in een tendertraject – maar veel belangrijker nog: het maakt het werken zoveel aangenamer.” Al met al was het wachten op KLIC-WIN dus de moeite waard, besluit Floris. “In combinatie met InfraCAD Map luidt het echt een nieuw tijdperk in.”   


Overgangsperiode: tot 1 juli 2019
De overgang naar de nieuwe vectorgebaseerde kabel- en leidinginformatie is voor de hele sector een behoorlijke overgang. Daarom hanteert het Kadaster een overgangsperiode. De netbeheerders mogen hun gegevens nog tot 1 juli op de ‘klassieke’ manier aanleveren (als rasterdata), maar daarna moet dat in vectordata gebeuren. Vanaf 1 juli kan iedereen dus alleen nog met vectordata werken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.