Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Landmeetkundig bureau zet in op innovatie
Volgend jaar gaat BDM verhuizen naar een nieuwe locatie aan de A7 op een prachtige zichtlocatie.

Landmeetkundig bureau zet in op innovatie

Het innovatieve bedrijf gaat echter nog een stap verder en behoort tot de early adopters van de nieuwste landmeetkundige technieken, waarvan reeds vele infra-aannemers dankbaar gebruik maken. Een gesprek met oprichter en eigenaar Rein Brandsma.

BDM vindt zijn oorsprong in het Friese Wolsum en is uitgegroeid tot een adviesbureau dat niet alleen landelijk actief is, maar ook (ver) buiten de landsgrenzen opereert. “We zijn een innovatieve organisatie en lopen voorop in de markt als het gaat om de adaptatie van de nieuwste technieken”, zegt Brandsma. “Al onze meetapparatuur is state-of-the-art en dat maakt dat we verder gaan waar anderen stoppen. We kunnen met statische meetinstrumenten of drones kunstwerken in de infrasector inmeten tot op 2 millimeter nauwkeurig, maar met diezelfde drones bijvoorbeeld ook de gezondheid van gewassen (vegetatie) meten of de status van individuele PV-panelen in een zonnepark analysen. Onze techniek is heel breed inzetbaar en de ‘best practices’ nemen we mee over alle sectoren.”

Floriade 2022

Vele infra-aannemers maken reeds gebruik van de expertise van BDM. “Zo zijn we verantwoordelijk voor de complete maatvoering van de Floriade 2022 in Almere, variërend van het fysiek uitzetten van de cunetten en de riolering tot het opstellen en voortdurend bijwerken van het ‘as build’ dossier”, vervolgt Brandsma. “Ook verzorgen we voor het ingenieursbureau de ontwerpondersteuning, waarbij we ontwerpbestanden omzetten naar ‘begrijpelijke taal’ voor de machineaansturing.” Veel bedrijven in de infrasector denken volgens Brandsma nog in 2D, wij maken de vertaling naar 3D of zelfs 4D. “We hebben in feite alle apparatuur ter beschikking om projecten zo efficiënt mogelijk in te meten en de voortgang te bewaken. Met behulp van een drone kunnen we bijvoorbeeld time-lapses genereren of voortgangsrapportages opstellen. Aan de hand van data wordt volledig geautomatiseerd gecheckt of de geplande opleverdatum van een infraproject in gevaar komt. Ook kan met een drone heel nauwkeurig worden bepaald hoeveel kuub zand of grond is verwerkt of afgegraven. Interessante data voor de afrekeningsstaat.”

Augmentend Reality

BDM is zoals gezegd actief in verschillende sectoren. “Ten opzichte van de bouw en industrie loopt de infrasector wat achter”, meent Brandsma. “Wij adviseren infrabedrijven dan ook de mogelijkheden 3D (en 4D) te omarmen. Het komt de efficiëntie absoluut ten goede en gaat veel verder dan alleen een 3D-model inlezen in de graafmachine. Met de nieuwste oplossingen, zoals Trimble SiteVision, komt er geen piketpaal meer aan te pas. Ook de uitvoerder ziet hetzelfde model op zijn tablet heel visueel voor zich, waarbij zelfs gebruik kan worden gemaakt van Augmented Reality. Op de Floriade 2022 wordt deze techniek bijvoorbeeld ingezet voor clash detection. Zonder ook maar iets te hoeven opmeten, is direct inzichtelijk waar potentiële clashes optreden.” 

BDM vertrouwt altijd op de nieuwste apparatuur. Het innovatieve karakter maakt dat het Friese bedrijf veel jonge mensen aan zich weet te binden. “Een jonge club van mensen brengt veel dynamiek en interessante inzichten. We doen het echt samen,” zegt Brandsma trots. “Volgend jaar gaan we verhuizen naar een nieuwe locatie aan de A7 op een prachtige zichtlocatie. Een enorme mijlpaal voor het complete team.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.