Platform over civiele techniek & infrastructuur
Grond - & Waterwerken

Klimaatadaptieve afwatering met bijzondere roosterafdekking

Door bebouwing wordt steeds meer oppervlak verhard waardoor regenwater niet kan infiltreren in de bodem. Hierdoor neemt de druk op de capaciteit van het riool toe.

ACO-Watermanagement—Wikselaarse-Eng-Voorthuizen—Klimaatadap

Tekst: Margriet Langman | Beeld ACO

30 oktober 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Door bebouwing wordt steeds meer oppervlak verhard waardoor regenwater niet kan infiltreren in de bodem. Hierdoor neemt de druk op de capaciteit van het riool toe.

Bij de realisatie van de klimaatadaptieve wijk in Voorthuizen was het een eis van de gemeente Barneveld dat het regenwater afgevoerd moest worden naar wadi’s. Om ervoor te zorgen dat het hemelwater vanaf harde oppervlakken opgevangen wordt en naar de wadi’s wordt geleid is gekozen voor de ACO ExoDrain lijnafwateringsgoot met een bijzondere roosterafdekking.

Functie en design op het hoogste niveau

In een woonwijk is het belangrijk dat lijnafwateringssystemen snel en efficiënt het water afvoeren én dat roosterafdekkingen geen geluidsoverlast veroorzaken. Op advies van Rieks Hulst, sales Engineer bij ACO, is er gekozen voor de monolithische ExoDrain met een unieke roosterafdekking. “Mijn idee voor de bijzondere roosterafdekking ontstond in de zomer van 2018”, vertelt Nick Lenderink, Landschapsontwerper bij de Gemeente Barneveld. “In een sloot zag ik een droge uitgescheurde bodem, deze vertaalde ik naar een abstracte figuratie in de roosterafdekking Dry-Lend. Omdat Voorthuizen is ontstaan aan een voorde, een doorwaadbare plaats in de beek, ontstonden daar vergelijkbare bodemscheuren. Het Dry-Lend rooster verwijst naar deze situatie en geeft het droge zandlandschap letterlijk weer in de cortenstalen ExoDrain

Het perfecte eindresultaat zit hem in de details

Nigel Smit, designer bij ACO, licht toe dat creatieve ideeën vaak een uniek resultaat leveren, maar dat deze wel technisch haalbaar moeten zijn. “Een grote uitdaging bij dit project was het door laten lopen van het patroon op de roosters, inspectieluiken, wadi-delen en hoekstukken van het 400mm brede systeem”, vertelt hij. Daarnaast was het uitdaging om ervoor te zorgen dat de zes verschillende patronen in elkaar overliepen.  

Eenvoudige plaatsing

De gemeente is goed te spreken over het robuuste en makkelijk te plaatsen zelfdragende systeem. Dankzij geïntegreerde hijsbanden kon de aannemer de roostergoten eenvoudig en snel plaatsen op de voldoende verharde en verdichte ondergrond. Om het nog makkelijker te maken en de verwerkingstijd te verkorten, leverde ACO de op maat gemaakte en genummerde goten volgens een legplan af op de bouwplaats. 

Onderhoud zonder hindernissen

Dat de lijnafwatering functionaliteit en design combineert op het hoogste niveau, blijkt uit het feit dat beheer en onderhoud zeer efficiënt is uit te voeren. Dankzij het scharnierende inspectieluik zijn de goten snel toegankelijk en hoeven de roosters niet losgeschroefd te worden. Met een speciale reinigingskop gebeurt het schoonmaken grondig en effectief en hebben de omgeving en voorbijgangers geen last van opspattend water. 

De praktijk wijst uit: Het werkt!

“Het doel was om wateroverlast in de wijk te voorkomen”, vertelt Nick. “ACO heeft hiervoor de hydraulische berekeningen uit het waterstructuurplan goed en snel doorgerekend. Hier is zelfs een voordeligere oplossing uitgekomen dan in het hemelwaterplan bedacht was. Dat de berekeningen kloppen blijkt uit de hevige regenbuien van juni. Er was geen wateroverlast in de wijk, de ACO ExoDrain was prima in staat het water in de aanliggende wadi’s te bergen.” 

“Ik ben blij dat wij als gemeente voor ACO hebben gekozen, want het is een professionele partij die van de hoed en de rand weet. Rieks was mijn kennisbaken in het voortraject, iedereen had de drive om het voor elkaar te krijgen en de interactie met de enthousiaste mannen van ACO heb ik als heel leuk ervaren”, aldus Nick Lenderink.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%