Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Inspecties op 100% kwaliteit kunststofafdichtingen
Inspectie bij aanleg kunststoffolie.

Inspecties op 100% kwaliteit kunststofafdichtingen

Daarnaast beschikt EQC zelfs over een eigen lekdetectie- en lokaliseringssysteem. EQC maakt zich al 15 jaar sterk voor een 100% kwaliteit van de lasverbindingen. Een gesprek met Andries Steerenberg, oprichter en eigenaar van Enviro Quality Control.

Geologger

We zijn al vijftien jaar een geaccrediteerde inspectie-instelling en waren als eerste in de markt geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie voor de inspectie van kunststofafdichtingen, zegt Steerenberg. “Een van onze hoofdactiviteiten is dan ook de inspectie van afdichtingsconstructies (boven en onder) bij afval- en reststofbergingen. Opdrachtgevers zijn verplicht de afdichting te laten keuren en inspecteren door een onafhankelijke geaccrediteerde inspectie-instelling. Daarnaast hebben we het lekdetectie- en lokaliseringssysteem Geologger geïntroduceerd om 24/7 online te monitoren of een afdichtingsconstructie dicht is en dicht blijft. Op stortplaatsen die zijn afgedicht worden veelal recreatie, golfbanen en zonneparken aangelegd. Dit kan een risico zijn voor de afdichtingsconstructie. Met Geologger kan eenvoudig worden vastgesteld of de afdichtingsconstructie nog intact is.”

Met Geologger kan eenvoudig worden vastgesteld of de afdichtingsconstructie nog intact is.

IBC-bouwstoffen

EQC heeft zijn taken in de loop der jaren uitgebreid met inspecties op zogenaamde IBC-werken. “IBC-bouwstoffen zijn niet-vormgegeven bouwstoffen die alleen mogen worden toegepast samen met isolatie-, beheers- en controle- (IBC) maatregelen”, legt Steerenberg uit. “Praktische toepassing van IBC-bouwstoffen vindt plaats tijdens de aanleg van onder meer wegconstructies. Om deze bouwstoffen en bodem(water) adequaat te scheiden, worden onder andere geokunststoffen toegepast. Om de kwaliteit van de aangelegde bodembeschermende voorziening tijdens aanleg- en gebruiksfase te borgen, zijn inspectieprotocollen opgesteld. Wij kunnen hierop bij aanleg een verklaring afgeven conform inspectieprotocol AS 6901 ‘Inspectie werk met IBC-bouwstof’, alsmede de jaarlijkse inspectie volgens de AS6902.”

Conform NEN

In 2018 zijn de Protocollen voor het lassen van kunststoffolie geüpdatet om de kwaliteit van de gemaakte lasverbindingen met geokunststoffen te beoordelen. Steerenberg: “De in Nederland geldende NEN-normen aanvaarden dat een lasverbinding 20% mag afpellen. Dat vinden wij als EQC echter onacceptabel, samen met vele opdrachtgevers overigens. Met de huidige stand der techniek is het zeer goed mogelijk om een goede lasverbinding te maken die 100% voldoet. Daarom hebben wij een eigen kwaliteitssysteem opgesteld, waarin we de Duitse DVS normen hanteren, die veel stringenter zijn dan de Nederlandse eisen. Kwaliteit moet geleverd worden. We zijn dan ook als onafhankelijke partij op het werk aanwezig vanaf de eerste folierol die wordt uitgerold tot aan de laatste las die wordt gemaakt. Mochten de omstandigheden ter plekke een 100% lasverbinding in de weg staan (te hoge luchtvochtigheid, te lage temperatuur, enz.) adviseren wij even te wachten. In de praktijk leidt dat nauwelijks tot tijdverlies, maar wél tot een hogere kwaliteit. Beter zorgvuldigheid in het voortraject dan een twijfelachtige uitvoering met de kans op een inferieure lasverbinding.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.