Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatieve waaier is dé oplossing bij verstopping
De nieuwe X-Centric-waaier wordt ontwikkeld en geproduceerd bij Pentair in Winterswijk.

Innovatieve waaier is dé oplossing bij verstopping

Gevolg? Hoge operationele kosten, lage rendementen en gezondheidsrisico’s voor onderhoudsmedewerkers. Oplossing? De gepatenteerde X-Centric-waaier van Pentair. Deze innovatieve waaier rekent genadeloos af met verstopping!

Rioolpompen verstoppen regelmatig als gevolg van het toenemende aantal vezelhoudende doekjes in ons rioolwater.

De samenstelling van ons rioolwater is de afgelopen decennia veranderd. Steeds meer mensen gebruiken vochtig toiletpapier of andere vezelhoudende doekjes. In combinatie met gesmolten vet zorgen ze voor verstopping. Harm Damkot, Area Sales Manager bij Pentair: “Rioolbeheerders hebben van alles geprobeerd om verstopping tegen te gaan. Van het vervangen van het besturingssysteem, stoppen en starten van de installatie, terugdraaien van de waaier tot plaatsen van roosters. Allemaal oplossingen die helpen, maar die het echte probleem niet aanpakken.”

Waaier zonder schoepen

De afgelopen tien jaar heeft Pentair zijn waaiers continu aangepast aan signalen uit de markt. Maar op een gegeven moment konden bestaande waaiers niet verder geoptimaliseerd worden. Raymond Meijnen, R&D-engineer: “Toen zijn we teruggegaan naar de tekentafel. Waar we ooit begonnen met het aanpassen van waaiers van zeven schoepen tot een enkele schoep, zijn we nu nog een stap verdergegaan. Een waaier zonder schoepen. Het succes van de X-Centric-waaier zit ‘m in de hydraulische oplossing. Deze is helemaal ontworpen om het probleem van verstopping efficiënt op te lossen.”

Detail van een X-Centric-waaier die ontworpen is om verstopping efficiënt op te lossen.

Volledig verstoppingsvrij

Na de nieuwe waaier uitgebreid te hebben beproefd in de testcenters van Pentair in Winterswijk en Amerika is de X-Centric ook in de praktijk op meerdere locaties getest. “In Amsterdam hebben we in mei 2019 één van de vier pompen van een boostergemaal uitgerust met een X-Centric”, zegt Meijnen. “Van meerdere verstoppingen per week draait de pomp nu al ruim anderhalf jaar compleet verstoppingsvrij. Een ander mooi voorbeeld is een rioolgemaal in Groningen waar we vorig jaar september drie pompen hebben omgebouwd en voorzien van een X-Centric-waaier. Deze pompen gingen van twee verstoppingen per maand naar volledig verstoppingsvrij.”

Hydraulische analyse van een pomp.

Ook schoonwater-oplossingen

De nieuwe X-Centric-waaier is zó ontworpen dat deze beter in balans is en tegelijkertijd een hoog rendement heeft. En dat is gunstig voor de operationele kosten, vertelt Meijnen. “Onlangs hebben we twee nieuwe pompen met een X-Centric-waaier geleverd voor een rioolgemaal dat wel last had van verstopping, maar waar het op te lossen probleem extreme trilling was. Ook in dit soort gevallen biedt onze nieuwe waaier een oplossing. Een ander voordeel is dat de waaier ook visvriendelijk is en bijvoorbeeld ingezet kan worden in poldergemalen. De eerste nat opgestelde vislokstroompompen zijn in productie. Onze nieuwe waaier is dus niet alleen een uitkomst voor de rioolsector, maar ook voor schoonwateroplossingen.”

Nat opgestelde rioolpomp voorzien van een X-Centric-waaier.

Oplossing verstoppings-problematiek

Pentair werkt momenteel aan een standaard-range voor de gehele markt. Damkot: “Het gaat om een dekkende range aan capaciteiten en opvoerhoogtes in zowel nat als droog opgestelde pompen. De praktijk heeft inmiddels ruim bewezen dat deze revolutionaire waaier werkt. Meerdere pilots draaien al vele maanden verstoppingsvrij met lage trillingwaarden en in bepaalde gevallen zelfs met rendementen van boven de 90 procent. Hierdoor hebben de eerste klanten besloten meerdere van hun kritische pompen met X-Centric-waaiers uit te rusten. Zelfs in Amerika zijn de eerste projecten met deze oplossing al opgestart. De rioolmarkt schreeuwt al een tijd om een betrouwbare oplossing. Onze X-Centric ís die oplossing.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.