Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatief: mv-stelling met vrijhangende makelaar

Innovatief: mv-stelling met vrijhangende makelaar

De haven van Antwerpen groeit gestaag. Om in de toekomst ook grotere schepen te kunnen laten aanmeren bij de nieuwe tankterminal, wordt de bestaande kademuur in Kanaaldok B2 getrans­formeerd naar een diepzeekade. Jan De Nul Group investeerde in de techniek voor het plaatsen van de verankeringspalen (mv-palen) van de nieuwe combiwand. Maak kennis met de mv-stelling met 60 meter lange vrijhangende makelaar, uniek in de Benelux.

47 moten
De nieuwe kademuur is 800 meter lang en wordt gefaseerd vóór de bestaande kademuur gebouwd. Het betreft een combiwandconstructie, bestaande uit 280 buispalen met een doorsnede van 2 meter en evenveel damplanken. De combiwand wordt verankerd met in totaal 240 mv-palen die over de buispalen worden aangebracht. Het geheel wordt afgewerkt met een betonnen kesp. “We hebben de nieuwe kademuur opgesplitst in 47 moten van elk 24 meter lang, bestaande uit zes buispalen en telkens 360 m3 beton”, zegt Jan Landuyt van Soetaert-Soiltech, 100% onderdeel van Jan De Nul Group. “Het hele project wordt binnen de groep gemanaged en uitgevoerd.”

mv-stelling

In plaats van een vast frame maken wij gebruik van een vrijhangende makelaar.

600-tons kabelkraan
Het heien van combiwanden is Jan De Nul Group niet vreemd. Landuyt: “We hebben veel expertise in het plaatsen van combiwanden in Nederland en België tot zelfs in Polen. Het aanbrengen van mv-palen daarentegen was nieuw voor de groep. Slechts enkele partijen in de Benelux beheersen de techniek. In de openbare aanbesteding voor dit project werd deze techniek voorgeschreven en na gunning werd er geïnvesteerd in passend materieel. Het grote verschil van ons systeem zit hem in het materieel. In plaats van een vast frame maken wij gebruik van een vrijhangende makelaar van Liebherr gehesen door een 600-tons kabelkraan. Zo hoeven we geen sporen aan te leggen om de mv-stelling te verplaatsen. Dit is steeds een héél tijdrovende bezigheid.” 

mv-stelling

Jan De Nul Group investeerde in de techniek voor het plaatsen van de verankeringspalen (mv-palen) van de nieuwe combiwand.

Over de kop heien
De kabelkraan houdt zowel de makelaar als de mv-paal met behulp van tuikabels in de juiste hoek (45 graden) en positie. Landuyt beschrijft de werkwijze: “We laten de makelaar tot op de grond zakken en kunnen zo vrij snel het profiel inschuiven. Het gaat om forse profielen van het type HEM600 in lengtes van 43 meter en met een gewicht van 12,5 ton per stuk. Het profiel, de hamer en makelaar wegen bij elkaar zo’n 72 ton. Vervolgens hijsen we het geheel omhoog tot boven de buispaal. De door onszelf geëngineerde voet klemmen we vast op de buispaal, zodanig dat we de makelaar vrij kunnen manipuleren en uitlijnen. Het maakt dat we de profielen vanuit variabele posities kunnen aanbrengen en zelfs over de kop kunnen heien, waarbij de stelling boven het water hangt.”

Jan De Nul Group is vrij succesvol van start gegaan met de nieuwe stelling. “We slaan vier tot vijf palen per dag, een mooi aantal”, meent Landuyt. “Als de nieuwe kademuur volledig is geïnstalleerd wordt de oude kademuur afgebroken en zal de waterdiepte toenemen van 6 naar 18 meter. Eind dit jaar kunnen dan de grote zeeschepen aanmeren aan Kanaaldok B2.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.