Om data effectief in te zetten, zijn heldere analyses nodig. GIS Specialisten is de schakel tussen data en de analyses. Afgelopen jaar heeft zij het Nationaal Data Wegverkeer, Rijkswaterstaat en Skylab ondersteund om verkeersdoorstromingen te verbeteren.
GIS, ofwel Geografisch Informatie Systeem, wordt steeds prominenter. Niet verwonderlijk want GIS brengt ruimtelijke verbanden en patronen in kaart. Data uit allerlei bronnen worden verwerkt in een GIS en vervolgens geanalyseerd en ook gevisualiseerd. Een situatie, probleem of trend wordt zo inzichtelijk gemaakt in begrijpelijke taal. Dit varieert van metingen van de luchtkwaliteit en sensoren in afvalcontainers tot indoormapping van gebouwen. De experts van GIS specialisten kunnen een dergelijke gestructureerde GIS-afdeling opzetten en onderhouden, inclusief de inwerking van de (vaste) medewerkers.
Ook verkeersstromen kunnen middels GIS inzichtelijk gemaakt worden en op basis van die gegevens verbeterd worden. Zo heeft Rijkswaterstaat vanaf midden 2019 door heel Nederland honderden speciale Internet of Things sensoren geplaatst op belangrijke bruggen, dit om verkeersdoorstromingen te verbeteren. “De sensoren meten drie situaties, slagboom open, dicht of niet-functionerend”, legt Marlex de Jong uit. “Onze bijdrage is dat we de data live beschikbaar hebben gemaakt via het platform Blauwe Golf Verbindend en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens en andere verkeersinformatie en navigatiesystemen zoals Flitsmeister en Waze. Dit zorgt voor een betere verkeersdoorstroming op de weg en het water waardoor hulpdiensten sneller ter plaatse zijn. Ook dragen deze innovatieve sensors en platforms bij aan de reductie van de uitstoot van CO2.”
Dit project is een mooi voorbeeld van het samenbrengen van Internet of Things en GIS. Vandaag de dag worden heel veel sensoren gebruikt om van alles te meten. In veel gevallen heeft iedere sensor een eigen app. Bovendien zijn de data lang niet altijd beschikbaar. De Jong: “Wij werken echter uitsluitend met sensoren in The Things Network. Data van verschillende sensoren ‘vangen’ wij op en vertalen deze naar een positie in het GIS systeem. Zo kun je heel goed analyses maken. Belangrijk voordeel is dat de data eigendom blijven van de klant. Met name (semi)overheid wil data kunnen delen met publiek om innovaties te stimuleren.”