Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Het ontwerp ontmoet de realiteit

Het ontwerp ontmoet de realiteit

Een ontwerp met hoge nauwkeurigheid op locatie visualiseren, SketchUp en de GNSS-technologie van Trimble versterken elkaar in de nieuwe en gebruiksvriendelijke visualisatietool: SiteVision

De kracht van Augmented Reality

Visualisatie speelt een steeds grotere rol in de grond,- weg,- en waterbouw. Door de combinatie van Augmented Reality en nauwkeurige plaatsbepaling kun je ontwerpen nu tot in de kleinste details op locatie visualiseren. Hierdoor is het mogelijk om onder andere toekomstige bruggen, wegen en gebouwen op elk willekeurig moment in het bouwproces op schaal en op exact de juiste locatie te bekijken. Daarbij is niet alleen het object zichtbaar, maar ook de aansluiting op de bestaande omgeving.

Geometius

Visualiseer aansluiting op bestaande infrastructuur. (Beeld: Sweco)

 

Breng een ontwerp tot leven met SketchUp

SketchUp is inmiddels al geen onbekende speler meer in de wereld van 3D-visualisatie. Het is begonnen als tekenhulp voor architecten die mee moesten met de digitalisering in de tekenkamers. SketchUp is een zogenaamde ‘surface’ modeller. De gebruiker tekent op basis van lijnen en die lijnen vormen samen een vlak. Zet men de vlakjes bij elkaar, dan is de vorm ‘waterdicht’ en heeft de gebruiker een object of component. “Op deze manier kun je snel een ontwerp of model tot leven brengen op je scherm. De grote kracht die hierin schuilt, is dat je een naam en informatie aan het object kunt toekennen”, aldus Jack de Moel, SketchUp specialist bij SketchUp Pro distributeur Design8. “Meten is weten, zeggen ze altijd. Juist die informatie is gemakkelijk en snel toegankelijk in SiteVision!”.

“Stel, jij zit op kantoor en de uitvoerder wil weten hoe de volgende lading kanaalplaatvloeren nog gaat passen op de bouwplaats. Op de virtuele bouwplaats in SketchUp teken je dan het component in en koppel je er informatie aan. Daarna synchroniseer je het project in Trimble Connect en ziet jouw uitvoerder via SiteVision direct of het past tussen de containers die er al staan. En dat niet alleen, ze zien ook wanneer de lading komt”, sluit de Moel af.

Geometius

Combineer ruimtelijke data met de realiteit. (Beeld: Sweco)

 

Nauwkeurige visualisatie op locatie

“SiteVision is een handzaam en gebruiksvriendelijk systeem”, vertelt Rob Bik, New Business Development Manager bij Geometius. “Een uniek kenmerk van Trimble SiteVision is de hele hoge nauwkeurigheid waarmee ontwerpen gevisualiseerd worden. Het systeem maakt gebruik van de best beschikbare correctiebronnen. Hier in Nederland is dat VRS Now, maar als je de grens over gaat selecteert de Trimble corrections hub automatisch de meest geschikte correctiebron.” SiteVision is ook een efficiënte tool voor het bijhouden van de voortgang van een project. Je kunt de voortgang namelijk niet alleen visueel zien, maar het is zelfs mogelijk om te meten tussen het ontwerp en de realiteit. Hierdoor kan er snel en op eenvoudige wijze gecontroleerd worden of het uitgevoerde werk overeenkomt met het ontwerp. SketchUp en SiteVision zijn allebei Trimble producten en werken daardoor naadloos met elkaar samen. “Door de samenwerking met Design8 is er veel kennis en ervaring met zowel de hard- als software. Wij vullen elkaar goed aan en daar profiteert de gebruiker van”, legt Rob Bik uit. Naast SketchUp ontwerpen werkt SiteVision ook met andere Trimble softwarepakketten, alle gangbare CAD- en GIS-dataformaten en IFC-modellen. Door de ontwerpkracht van kantoor met hoge nauwkeurigheid in het veld zichtbaar te maken, ontstaat er een waardevolle tool die inzicht en accurate informatie geeft tijdens alle fases van een GWW-project.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.