Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Geotechnisch onderzoek in steden, op velden en wegen
Grondonderzoek in het weidse veld.

Geotechnisch onderzoek in steden, op velden en wegen

Geotechnisch onderzoek is in de bouwwereld al gauw nodig. Of het nu gaat om de plaatsing van een verkeersbord, de uitbreiding van een woonhuis of de bouw van een torenflat, de staat van de ondergrond moet bekend zijn. En als de plannen eenmaal definitief zijn, dan hebben we de geotechnische gegevens ook graag snel.

Geotechnische bedrijf Geosonda Nederland is gespecialiseerd in grondboringen, sonderingen en meer gespecialiseerde technieken. Zij heeft haar hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn, terwijl het equipment op meerdere plaatsen in het land is gestationeerd. De sondeerunits staan in Breda, Alphen aan den Rijn, Berkel en Rodenrijs en Oegstgeest. Dankzij het moderne en uitgebreide materieelpark is Geosonda breed inzetbaar en weet zij haar ambitie – Geen ‘nee’ zeggen – aardig waar te maken. 

De tussenmaatrups is geschikt voor de smallere bermen.

De machines voor elk onderzoek

“Voor een onderzoek naar de fundering onder een kleine ruimte hebben we de kleine machines”, vertelt Aad van der Burg, directeur van Geosonda Nederland. “We rijden deze in gedemonteerde staat op een steekkarretje naar binnen en zetten deze ter plekke in elkaar. Maar we beschikken ook over die enorme sondeerunits met krachten tot 20.000 kg.” Bijzonder in dit geheel is de tussenmaatrups. Tot voor kort was Geosonda nog de enige bezitter van deze machine. De naam zegt het al. Hij is groter dan de minirups en kleiner dan de maxi. Dat maakt hem geschikt voor de wat smallere bermen, sierbestratingen en kleine borders rondom huizen. “We zijn dus echt uitgerust voor onderzoeken van elk formaat.”

Geotechnisch onderzoek in het hart van de stad.

Flexibel en deskundig

Behalve het uitgebreide equipment is Geosonda flexibel. Met een team van tweeëndertig goed opgeleide vakmensen worden alle aanvragen binnen vier weken ingepland. “Het merendeel van dit team werkt buiten”, vertelt Van der Burg. “De overigen zorgen ervoor dat de onderzoeken worden voorbereid en dat de data worden uitgewerkt.”

De resultaten van sonderingen, boringen en monsters worden op de dag na het onderzoek uitgewerkt, waarna de klant de rapportage ontvangt in een xml- of gef-file. “De xml-file is geschikt voor landelijke databases zoals BRO”, vertelt Van der Burg. “De gef-file sluit aan op de rekenprogramma’s.” 

Ook machines die passen in de postzegeltuin.

Enthousiast en bevlogen

“Mensen die kiezen voor de geotechniek, staan eigenlijk altijd enthousiast in hun werk”, weet Van der Burg ondertussen. “Ze leggen het fundament voor bouwwerken en komen overal. De ene keer zitten ze midden in de stad voor een draagkrachtberekening.
De andere keer werken ze in een weids landschap om de zetting voor een nieuwbouwwijk te berekenen of de stabiliteit van
een dijk. Dat maakt het werk verantwoordelijk, afwisselend en uitdagend. Maar die bevlogenheid betekent ook winst voor onze klanten. Onze mensen zetten graag een stapje extra.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.