Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Gecertificeerde veengrond, gerijpt en gekrompen

default
Gebr. Olieman kocht in de IJsseldelta 250.000 m2 veengrond aan.

Tekst | Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Gebr. Olieman

19 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Maar waar moest zij naartoe met de onderliggende 250.000 m3 veengrond? Als bij toeval liep Bert van Bavel van Boskalis toen Hans Olieman tegen het lijf, waarmee het probleem binnen enkele gesprekken uit de wereld was.

Hans Olieman is mede-eigenaar van Gebr. Olieman en koopt al sinds 40 jaar grote hoeveelheden grond – voornamelijk veengrond – op ten behoeve van boomkwekerijen, hoveniers, gemeentes, semi-overheidsinstanties en particulieren. Om de grond geschikt te maken voor deze nieuwe gebruikers, slaat Gebr. Olieman de grond eerst twee jaar op, zodat deze kan rijpen en krimpen. 

Depot voor rijpen en krimpen

Als Gebr. Olieman zou overgaan tot aankoop van de veengrond in de IJsseldelta, moest zij dus ook een depot vinden voor de periode van twee jaar. “Dat vonden we bij De Slaper in Kampen”, vertelt Olieman. “Hier heeft Boskalis de veengrond gedumpt, waarna wij deze zo hoog mogelijk hebben opgestapeld en tegelijkertijd de kwaliteit hebben gecontroleerd.” 

Een geoliede machine

Inmiddels zijn er drie jaar verstreken en werken Boskalis en Gebr. Olieman samen als een geoliede machine. “Boskalis slaagt er werkelijk in om voor zo’n groot project als de IJsseldelta één aanspreekpunt te hebben. Of ik Bert van Bavel nu een vraag stel over de planning, de calculatie of de afvoer, ik krijg altijd direct antwoord.” Soms lift Gebr. Olieman ook mee op de kracht van een grotere organisatie. “Als groot bedrijf heeft Boskalis haar veiligheidszaken op orde. Veiligheidshelmen, oranje hesjes en verstevigde schoenen zijn op haar locaties standaard. Als onze mensen samenwerken, gaat dit ook automatisch ook voor ons gelden, een goed voorbeeld.” 

RAG-gecertificeerd

Om zeker te zijn dat de grondpartijen voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen, laat Gebr. Olieman de grond voor doorverkoop testen. Alleen als krimp, PH-waarde, zoutgehalte en AP04-rapport in orde zijn en de grond in aanmerking komt voor het RAG-keurmerk, gaat de grond door naar de volgende eigenaar.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht