Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Funderingsherstel voor verzakkende woningen
In Amstenrade in Limburg heeft DYWIDAG een aantal woningen ‘verlost’ van verdere verzakking door middel van een unieke methodiek.

Funderingsherstel voor verzakkende woningen

Steeds meer woningen kampen met funderingsproblemen, zo meldt het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. Door klimaatverandering is er een toename van de dynamiek in de grondwater-stand gedurende het jaar met alle gevolgen van dien. Maar ook specifieke werkzaamheden, zoals het vervangen van rioolstelsels waarvoor de grondwaterstand (tijdelijk) wordt verlaagd, kunnen later tot grote problemen leiden door inklinking van de bodem. DYWIDAG heeft een interessante methodiek ontwikkeld om funderingsproblemen te lijf te gaan, ook nog eens met een minimale economische impact.

De methodiek is geschikt voor funderingsherstel van op staal gefundeerde, geschakelde woningen met een kruipruimte en gaat uit van het verlagen van de drukspanning onder de fundering.

De voorspansystemen van DYWIDAG zorgen al sinds jaar en dag voor stabiliteit van infrastructurele kunstwerken. Maar in de infrastructuur gebeurt nog veel meer. Zo weten ook geotechneuten sinds enige tijd het gerenommeerde bedrijf te vinden. “De aanleiding was een project in Amstenrade in Limburg, waar we een aantal woningen hebben ‘verlost’ van verdere verzakking door middel van een unieke methodiek”, vertelt Robert Jansen van DYWIDAG. “De schade (scheurvorming door verzakking) was te herleiden naar de mijnbouwactiviteiten uit het verleden. Er lagen enkele oplossingen op tafel, maar die bleken nogal ingrijpend voor de bewoners. Het zou resulteren in veel hinder en bovendien waren er twijfels of de geopperde methodieken wel het juiste resultaat zouden bieden. Wij zijn benaderd om de aanpak te versimpelen en dat heeft geleid tot een compleet andere methodiek.”

Verlagen drukspanning

De methodiek van DYWIDAG is geschikt voor funderingsherstel van op staal gefundeerde, geschakelde woningen met een kruipruimte en gaat uit van het verlagen van de drukspanning onder de fundering. “Dat doen we door het fundatie-oppervlakte te vergroten oftewel de kruipruimte (deels) vol te storten met beton en op te spannen met het DYWIDAG enkelstrengs VZA-systeem”, legt Jansen uit. “Daarmee creëren we aanzienlijk meer oppervlakte waardoor de grondspanning enorm daalt en de massa die wordt toegevoegd in verhouding minimaal is. Mochten er plaatselijk weer zettingen optreden, dan fungeert de fundering onder de woningen als één grote plaat en is de kans op scheurvorming nihil. De krachten worden nu verdeeld over een veel groter oppervlak. Het eerste project in Amstenrade is door Geonius geotechnisch beoordeeld. Conclusie: de grondspanning is dermate gedaald waarbij een stabiele rij woningen is ontstaan. Plaatselijke zettingen hebben geen invloed.”

Stabiele randbalk

In Amstenrade heeft DYWIDAG inmiddels al meerdere rijwoningen versterkt. De oplossing is officieel erkend door de Stichting Calamiteitenfonds Mijnwaterschade. En dat is niet onopgemerkt gebleven in de markt. “Inmiddels zijn we in de gemeente Rhoden (Drenthe) 81 rijwoningen aan het versterken. Hier is de grondwaterstand tijdelijk verlaagd voor de aanleg van een hogedruk persleiding. De verwachting was dat het peil terug zou komen op het oude niveau. Dat bleek dus niet het geval met als gevolg inklinking van de bodem, dus verzakkingen en scheurvorming. Ook hier hanteren we dezelfde methodiek. Rondom de woningen graven we een sleuf, waarbij we gaten in het metselwerk maken om van buitenaf in de kruipruimte te komen. De kruipruimte storten we vervolgens vol tot een bepaalde hoogte, zodat deze nog altijd bereikbaar blijft voor bewoners. Dan storten we beton in de sleuf om zo een stabiele randbalk te creëren waaraan de oude strokenfundering en nieuwe vloer worden verankerd.”

Los van een stukje bereikbaarheid over planken naar de voordeur, ondervinden bewoners geen overlast van de werkzaamheden. “We zijn in staat om verzakte funderingen met minimale economische impact te herstellen en inmiddels ook ‘partner’ van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. Op dit moment ligt de focus van de overheid op de bouw van 900.000 woningen, maar parallel daaraan moeten er ook 700.000 woningen hersteld worden door veranderende grondwaterstanden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.