Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Fluisterstil en zelfs met nul-uitstoot funderen
De Pile Pusher Pro heeft een laag brandstofverbruik en kan zelfs volledig elektrisch worden aangedreven. (Beeld ©Menrik Doornbos, Drukpaal.nl)

Fluisterstil en zelfs met nul-uitstoot funderen

Funderen met prefab betonpalen gaat over het algemeen gepaard met lawaai, trillingen en een hoog brandstofverbruik. Echter niet als het aan A.P. van den Berg ligt. Naast sondeerapparatuur levert het bedrijf namelijk fundeermachines voor het trillingvrij en geruisloos indrukken van prefab betonpalen. De Pile Pusher Pro heeft een laag brandstofverbruik en kan zelfs volledig elektrisch worden aangedreven. In meerdere opzichten dus een fundamenteel betere keuze. 

“Wat betreft funderen is heien nog altijd de norm”, begint Sandro Katerberg, Sales Engineer Pile Pusher Pro bij A.P. van den Berg, “en op locaties waar heien niet wenselijk of mogelijk is, wordt gekozen voor in de grond gevormde palen. De techniek van het indrukken van prefab betonpalen was tot voor kort totaal onbekend in Europa, terwijl het in Azië een heel gebruikelijke methodiek is. Een jaar of zes geleden zijn we in contact gekomen met een producent van funderingsmachines in China en hebben we voor het eerst kennisgemaakt met de Pile Pusher Pro. Niet veel later zijn we tot een overeenkomst gekomen. Sindsdien opereren we als exclusief distributeur voor Europa. We hebben de machine aangepast aan de Europese normen. Zo wordt elke Pile Pusher Pro voorzien van een CE-verklaring en een TÜV-certificering. Ook hebben we onze eigen kennis op het gebied van data-acquisitie in de machine geïntegreerd.”

Waardevolle data

Drukpaal is het eerste bedrijf in Nederland dat de Pile Pusher Pro in gebruik heeft genomen en heeft al vele projecten ermee uitgevoerd. “We merken dat de techniek meer en meer aan bekendheid geniet en ook steeds meer herkend wordt. De producent van de Pile Pusher Pro  – T-Works – heeft al meer dan 1.500 machines gebouwd. We zijn dus niet de enige,” zegt Katerberg. “De techniek is zo eenvoudig dat het haast niet te bevatten is, dat het niet eerder naar Europa doorgesijpeld is. Indruktechnologie is ons als producent van sondeerequipement bovendien totaal niet vreemd. We rusten de Pile Pusher Pro uit met ons in eigen huis ontwikkelde meetregistratiesysteem dat ontzettend waardevolle data oplevert. Zo wordt van iedere paal onder meer de totaal benodigde indrukkracht geregistreerd. Dat maakt het voor constructeurs en ontwerpers weer interessant. Samen met data verkregen uit een sondering kunnen zij heel eenvoudig verifiëren of het palenplan overeenkomt met de werkelijkheid.”

Real-time data als input voor het paaldraagvermogen.

Veelzijdigheid

De Pile Pusher Pro is volgens Katerberg ontzettend veelzijdig qua inzetbaarheid. “Van het realiseren van funderingen voor woningbouwprojecten en appartementencomplexen tot infraprojecten, het aanleggen van paalmatrassen en funderingen van grote distributiecentra. Daar waar eisen worden gesteld ten aanzien van geluidsoverlast en trillingen, biedt de Pile Pusher Pro een perfect alternatief voor de conventionele funderingstechnieken. Maar ook voor andere toepassingen met minder strenge eisen wordt toch vaak gekozen om de Pile Pusher Pro in te zetten. Met deze machine kunnen funderingswerken tegen lage bouwkosten en in een kortere bouwtijd worden gerealiseerd zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarnaast is het brandstofverbruik laag en is het zelfs mogelijk om de machine volledig elektrisch te laten draaien.”

Het formaat van de machine is redelijk fors en inherent aan de methodiek. “De machine ontleent zijn indrukkracht aan het eigen gewicht”, legt Katerberg uit. “Het is bovendien mogelijk om met contragewichten te werken wat maakt dat de Pile Pusher Pro leverbaar is met indrukkrachten van 60 tot 1.200 ton. Uniek is ook dat de machine zich op de bouwplaats kan voortbewegen (stappen), de machine kan zelfs 360° om de paalpositie roteren. Het terrein wordt dus niet omgewoeld en draglineschotten zijn bij voldoende draagkracht niet nodig. Tot slot kan tot op zeer korte afstand van belendende bebouwing, kunstwerken of spoorwegen worden gefundeerd. De eerste ervaringen van onze klanten zijn uiterst positief. We zijn ervan overtuigd dat we met deze techniek ook de rest van Europa kunnen ‘veroveren’.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.