Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Expertise in grondverzet en baggerwerkzaamheden ingezet bij Nieuwe Sluis Terneuzen

Expertise in grondverzet en baggerwerkzaamheden ingezet bij Nieuwe Sluis Terneuzen

Wanneer we kijken naar de werkzaamheden rondom de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen, dan speelt grondverzet en baggeren daarin een centrale rol. DEME Group heeft alle expertise en middelen in huis om ervoor te zorgen dat er land gecreëerd en land weggenomen wordt. De werken aan het sluizencomplex worden uitgevoerd door JV Sassevaart. DEME is een belangrijke partner van de Joint Venture.

190930__037_oppersenzand-kopieren

We mogen rustig zeggen dat we te maken hebben met een complex werk, waarbinnen veel disciplines samenkomen. (Beeld: ©janevanraaphorst)

 

We spreken met Alex Vandemeulebroecke, Integraal Realisatie Manager bij DEME. Hij vertelt ons over de werkzaamheden rondom de Nieuwe Sluis die reeds verricht zijn en wat er nog op stapel staat.

Complex werk

“Wanneer we kijken naar alle facetten rondom de Nieuwe Sluis in Terneuzen, dan mogen we rustig zeggen dat we hier te maken hebben met een complex werk, waarbinnen veel disciplines samenkomen. Dat geldt ook voor de werkzaamheden in baggeren en grondverzet”, opent Vandenmeulebroecke het gesprek. “De werkzaamheden aan de nieuwe dienstenhaven zijn onlangs gestart. Om de nieuwe dienstenhaven te realiseren moet er land weggenomen en land toegevoegd worden, voor het creëren van nieuwe aanmeerplaatsen bijvoorbeeld.”

buitenhoofd4-kopieren

Werkzaamheden aan het buitenhoofd.
(Beeld: ©janevanraaphorst)

 

In totaal spreken we over het verplaatsen van circa 13 miljoen m3 grond, in de vorm van grondverzet, slib baggeren, onderhoudswerkzaamheden en het weghalen van landtongen. Vandenmeulebroecke: “In de mix gaat het dus om slib en grond. Met 3 miljoen m3 grond die uit Terneuzen komt zullen we een zandsuppletie kunnen uitvoeren op de stranden van Knokke.”

Uitgraven tot 22 meter onder NAP

“We hebben sinds de aanvang, net na het tekenen van de contracten in 2017, reeds baggerwerkzaamheden verricht voor onderhoud, we hebben slib weggehaald en het sluisplateau opgespoten. Momenteel zijn we bezig met grondwerkzaamheden. De bouwkuip voor het buitenhoofd van de Nieuwe Sluis is inmiddels afgegraven tot 11 meter onder NAP. Dat was in het droge, inmiddels staat het buitenhoofd vol met water en zullen we starten met het nat afgraven tot 22 meter onder NAP. De graafwerkzaamheden voor het binnenhoofd starten binnenkort. Onze kranen hebben het druk!”

DCIM100MEDIADJI_0152.JPG

Om de nieuwe dienstenhaven te realiseren moet er land weggenomen en land toegevoegd worden.
(Beeld: Droneteam Rijkswaterstaat, Mario Vermeirssen)

 

Wanneer de graafwerkzaamheden bij de sluishoofden gereed zijn, starten de complexe betonwerken. “Daar zullen we ongeveer een jaar mee bezig zijn”, vervolgt Vandenmeulebroecke. “Wanneer het betonwerk van het buitenhoofd gestart is, starten we enkele maanden later met de betonwerkzaamheden aan het binnenhoofd. We zijn al bezig met het maken van de bodemroosters van beton (voor in de kolk), die we laten afzinken op locatie. Het schutten gebeurt straks in de Nieuwe Sluis door middel van het aan- en afvoeren van water vanaf de bodem, via deze bodemroosters naar het nivelleerkanaal dat naast de sluis ligt. We zijn de roosters momenteel aan het prefabriceren, waarna we de kolk zullen uitgraven en de roosters geplaatst kunnen worden.”

190930__051_oppersenzand-kopieren

In totaal spreken we over het verplaatsen van circa 13 miljoen m3 grond. (Beeld: ©janevanraaphorst)

 

Combiwand dienstenhaven

Ook de combiwand in de dienstenhaven wordt verzorgd door DEME. “Deze wordt gebouwd met buispalen en damwandplanken. We zijn er volop mee bezig. Wanneer we een stuk vooruitkijken, dan zijn we vanaf het voorjaar aan het werk om de Buitenhaven West te realiseren. Daar komen aanmeerplaatsen en oeverbescherming. Schepen kunnen daar afmeren, in afwachting van hun beurt om door een sluis te mogen gaan.”

Tot slot zegt Vandenmeulebroecke: “Het is prachtig werk en mooi om te zien hoe de vorderingen die gemaakt worden, langzaam gestalte geven aan het nieuwe sluizencomplex. De kers op de taart zal in 2021 komen, wanneer de in China geproduceerde sluisdeuren en bruggen naar Terneuzen verscheept worden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.