Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Expert op het gebied van waterbeheersing en -verplaatsing

Bunte
De rode Van Heck pompspread bij project traject A26/A7 in Duitsland, voor opdrachtgever Bunte.

Tekst | Susan Peek 

Beeld | Van Heck

8 april 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Van preventief noodplan tot specialistische pompwerk vraagstukken

Als internationaal marktleider opereert Van Heck al meer dan vijftig jaar op het gebied van waterbeheersing en -verplaatsing. “Wij zijn niet alleen actief in de bagger-, bergings- en offshore-industrie, maar leveren ook pompinstallaties voor civiele werkzaamheden, rioolrenovaties en koelwatersystemen”, zegt Willem Berends, technisch manager bij Van Heck. “En we stellen noodplannen op”, voegt hij daaraantoe. “Het draait allemaal om meedenken met en ontzorgen van onze relaties.”

“We kunnen meer betekenen dan vaak gevraagd wordt”, vervolgt Berends. “Projecten zijn steeds dynamischer, er is vaker sprake van maatwerk vraagstukken en wij bewegen daarin mee om zo aan de specifieke wensen van de opdrachtgever te kunnen voldoen.” Berends doelt onder andere op natuur-, milieuvriendelijke en stille oplossingen, bediening/monitoring op afstand en het voldoen aan strenge regelgeving.

Noodplan

Van Heck wordt veelal ingeschakeld bij calamiteiten. “Daardoor weten we goed wat nodig is en kunnen we adequaat reageren. Steeds vaker stellen we voor waterschappen noodplannen op, waarin per locatie gespecificeerd wordt wat er nodig is in geval van calamiteiten. Om altijd zeker te zijn van een oplossing werken we meerdere scenario’s uit waardoor een crisis beheersbaar wordt.” Berends constateert dat ook de (zware) industrie meer en meer gebruikt maakt van de expertise van Van Heck voor een noodplan. De investering voor een noodplan is slechts een fractie van de schade die ermee voorkomen wordt in geval van calamiteit, weet hij. “Zo hebben we een noodplan geschreven voor een gate-terminal op de Maasvlakte. De LNG-terminal is een belangrijke HUB voor Europa en hanteert een strenge regelgeving. Onze engineers hebben aardig wat huiswerk moeten doen, maar uiteindelijk een goed noodplan neergelegd. Doordat we alle metingen hebben gedaan, op de hoogte zijn van de regelgeving en de exacte pompopstellingen, is ons gevraagd tijdens een onderhoudsstop een deel van het noodplan in werking te zetten om de koelcapaciteit in stand te houden.”

Specialistisch werk

Voor elke uitdaging heeft Van Heck een passende oplossing. “Stiller, energiezuiniger, minder CO2-uitstoot: we nemen alle wensen met onze klanten door en zorgen dat er een kwalitatief hoogwaardig pompwerk of hevelsysteem komt te staan dat binnen de normering van de uitstoot valt.” Momenteel werkt Van Heck voor opdrachtgever Bunte aan het traject A26/A7 in Duitsland, over een lengte van zo’n 8 km. Nabij een natuurreservaat staan er drie elektrisch aangedreven pompen in serie om het retourwater af te voeren. “De volledig automatische pompspread met PLC-besturing stelt onze engineers in staat op afstand te monitoren en waar nodig de capaciteit optimaal in te stellen. Daarnaast kan de onderhoudsinterval bepaald en ingepland worden waarmee de downtime wordt verminderd”, zegt Berends en besluit: “Samen kiezen we voor de beste oplossing.”   

Een sheet uit het meer dan 130 pagina tellende noodplan dat Van Heck maakte voor een waterschap in het Noorden van het land.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht