Platform over civiele techniek & infrastructuur
Exotisch FSC-gecertificeerd Groenhart als wrijfgording

Exotisch FSC-gecertificeerd Groenhart als wrijfgording

De komende jaren worden er in het gebied tussen de dorpen Ooijen en Wanssum in Noord-Limburg tal van maatregelen genomen om de waterveiligheid te verbeteren: de Oude Maasarm wordt gereactiveerd, er worden dijken verlegd en er komen twee hoogwatergeulen. In Wanssum wordt bovendien de haven uitgebreid en een rondweg aangelegd. Aannemerscombinatie Mooder Maas deed een beroep op Hupkes Houthandel Dieren voor de levering van FSC-gecertificeerd Groenhart ten behoeve van de nieuwe wrijfgording aan de oeverconstructie.

In een gebied van maar liefst 60 km2 wordt door Mooder Maas, een combinatie van Dura Vermeer en Ploegam, de hoogwaterproblematiek aangepakt. De gebiedsontwikkeling is opgesplitst in zes deelprojecten. Om ook in Wanssum de hoogwaterveiligheid en leefbaarheid te bevorderen worden onder meer de dijken opgehoogd, een nieuwe brug over de Molenbeek aangelegd en de huidige N270 naar een verkeers-luwe situatie ingericht. In april 2018 is de start gemaakt met de werkzaamheden aan de waterkeringen in de industriehaven van Wanssum.

Wrijfgordingen
De industriehaven is uitgebreid en volledig voorzien van een oeverconstructie. “De nieuwe damwanden zijn vanaf het water aangebracht, waarna de oude oeverconstructies en dam zijn verwijderd”, legt Stefan Meinhardt van Hupkes Houthandel Dieren uit. “De ruimte achter de nieuwe damwanden is aangevuld met klei en zand. Om de waterkering af te maken is er een betonnen waterkering geplaatst die zich voor een gedeelte in de dijk bevindt. Ter verankering van de damwanden zijn ankers geboord in het dijklichaam.” Om de boten te beschermen tegen het harde materiaal van de nieuwe oeverconstructie, zijn wrijfgordingen aangebracht. “De wrijfgordingen zijn uitgevoerd in duurzaam geproduceerd en gecertificeerd Groenhart dat voldeed aan de gevraagde en berekende sterkte-eisen zoals gesteld door onze opdrachtgever Mooder Maas”, zegt Meinhardt.

FSC-gecertificeerd Groenhart

De wrijfstijlen zijn op de werf in Dieren al voorzien van stalen schoenen, zodat het op locatie in Wanssum slechts een kwestie was van lassen.

FSC-gecertificeerde bosconcessie
Groenhart is afkomstig uit Guyana (het oude Brits-Guyana) en presteert volgens Meinhardt even goed als de bekende houtsoort Azobé. “Dat gaf dan ook bij Mooder Maas mede de doorslag om voor Groenhart te kiezen. Het hout komt uit een FSC-gecertificeerde bosconcessie in Guyana en is door ons zelf geïmporteerd. We hebben overigens altijd een ruime voorraad aan 100% FSC-gecertificeerd Groenhart bij ons in Dieren liggen. De beoogde wrijfstijlen en gordingen kunnen geheel naar klantwens en in allerlei afmetingen worden gezaagd en bewerkt. Op aanvraag van Mooder Maas hebben we de wrijfstijlen op onze werf in Dieren al voorzien van stalen schoenen, zodat het op locatie in Wanssum slechts een kwestie was van lassen om het werk af te ronden.”

Zoals gezegd vormt de uitbreiding van de industriehaven slechts een deel van de integrale gebiedsontwikkeling. Eind 2017 zijn de werkzaamheden begonnen en in 2020 wordt het hele project afgerond en is de hoogwaterproblematiek voor Ooijen-Wanssum voorgoed verleden tijd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.