Platform over civiele techniek & infrastructuur
FUNDEX F4800E.

Evolutie op de bouwput

De energietransitie is in volle gang. Ook Fundex Equipment neemt zijn verantwoordelijkheid en is gestart met een grootschalig elektrificatie-offensief dat zorgt voor een evolutie op de bouwput. De nieuwste funderingsmachines, een unieke Power Switch om bestaande machines emissieloos te maken én het gemodificeerde MYRIX online machineportaal zijn recent op bauma 2022 groots gepresenteerd.

Fundex Equipment ontwerpt, produceert en levert funderingsmachines over de hele wereld. De range varieert van uiterst compacte machines voor inpandig gebruik tot en met de FUNDEX F5600, met een 56 meter lange makelaar de grootste funderingsmachine ter wereld. Sinds 2020 is Fundex Equipment onderdeel van Hydrauvision, een toonaangevende specialist op het gebied van complete hydraulische aandrijvingen en bijbehorende besturingen, en dat heeft het elektrificatie-offensief een extra boost gegeven. De eerste elektrische machines van Fundex Equipment zijn gebouwd volgens het ‘Be Ready, Be Flexible’ concept, en zijn daarmee gereed voor nu én de toekomst. De machines kunnen flexibel worden ingezet, afhankelijk van de beschikbare energiebronnen op de bouwput. 

FUNDEX F4800E

De eerste machine volgens de ‘Be Ready, Be Flexible’ filosofie is de FUNDEX F4800E, die zijn werelddebuut beleefde op bauma 2022. De machine is gebaseerd op de conventionele F4800 met dezelfde capaciteit maar met een nieuw ontwikkelde aandrijving om zo efficiënt mogelijk te werken. De basismachine is compleet elektrisch uitgevoerd met onder andere elektrische hoofdlieren en een efficiënter hydraulieksysteem met elektrisch aangedreven pompunits en een accupakket. Het is slechts een kwestie van een stroombron eraan koppelen en de machine kan volledig emissieloos zijn werk doen. Mocht er geen netstroom aanwezig zijn, kan een generatorset de elektrische machine voeden. Ook dan worden nog de nodige besparingen gerealiseerd, omdat het accupakket piekbelastingen opvangt (peakshaving). Het resulteert in een tot 21% lager energieverbruik.

FUNDEX CD20E.

Power Switch

Ook in de compacte range heeft Fundex Equipment een emissieloos alternatief met de FUNDEX CD20E. Deze boormachine levert 200kNm boorkoppel en is uitgerust met een 160kW permanent magneetmotor voor de hydrauliekaandrijving. Net als zijn grote broer volgt ook de CD20E de ‘Be Ready, Be Flexible’ filosofie en kan volledig elektrisch worden ingezet, maar eventueel ook met een generatorset. De derde en laatste wereldprimeur op bauma 2022 was de FPS803 Power Switch. Het betreft een elektrisch-hydraulisch aggregaat dat speciaal is ontworpen om conventionele machines de mogelijkheid te bieden emissieloos te kunnen werken met de optie te schakelen tussen de conventionele dieselmotor of de Fundex Power Switch, afhankelijk van de aanwezige stroomvoorziening op de bouwput. Het is de perfecte oplossing om bestaande machines flexibel in te zetten naar emissieloos.

MYRIX

Via het online machineportaal MYRIX maakt Fundex Equipment onder meer alle machine- en paaldata inzichtelijk voor zijn klanten. MYRIX monitort de kwaliteit en borgt de voortgangscontrole op de bouwput. Het veelzijdige portaal is continu in ontwikkeling en ook beschikbaar voor andere merken funderingsmachines. Meest recente uitbreiding vormt het Energy & Emission-dashboard. In de toekomst gaat deze functionaliteit gebruikers zelfs helpen om de benodigde energie in te plannen om zo efficiënt mogelijk de dag door te komen met emissieloos materieel. 

Fundex Equipment is begin 2022 verhuisd naar een 2,5 keer zo groot terrein in Middelburg. Nodig om de groeiambities waar te maken én nog efficiënter te produceren. Behalve een eigen engineering, R&D, aftersales en serviceafdeling verzorgt Fundex Equipment hier ook trainingen voor machinisten en techneuten, zowel fysiek als via de unieke simulator.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.