Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame textieloplossingen voor de GWW-sector
HUESKER’s hoofdkantoor en productielocatie te Gescher, Duitsland.

Duurzame textieloplossingen voor de GWW-sector

Opgericht als katoenverwerkend textielbedrijf heeft HUESKER zich de afgelopen 160 jaar ontwikkeld tot een prominente speler op het gebied van hoogwaardige en hernieuwbare textieloplossingen voor technisch gebruik. Die status wordt alom bevestigd. De geotextielen van de onderneming worden namelijk wereldwijd toegepast. Onder meer in de meest uiteenlopende GWW-constructies.

Het industriële elan van de 19e eeuw en de succesvolle teelt van vlas en hennep deed het Münsterland ruim anderhalve eeuw geleden uitgroeien tot het middelpunt van de Europese textielindustrie. “Precies in dat gebied zag HUESKER tegen het decor van de snel groeiende industrie eind 1861 te Gescher het levenslicht”, zegt Joris van den Berg, directeur van dochter HUESKER BV. “Vervolgens ontwikkelde het bedrijf zich snel. Zes jaar na de start produceerde het al op 200 weefgetouwen.” 

Een strakke Voets gewapende Grond constructie, doorboord met prefab palen als hooggefundeerd landhoofd.

Nieuwe toepassingen

Door de jaren heen ontstond, naast de massamarkt, een omvangrijke en veelbelovende nichemarkt. Bij HUESKER ontdekten ze al vroeg dat de ontwikkeling van synthetische weefsels nieuwe en vaak verrassende toepassingsgebieden mogelijk maakte. In 1958 werd begonnen met de productie van filterdoeken en zandzakken voor de waterbouw. Met succes. In de volgende jaren breidde het bedrijf de productenportfolio verder uit met oplossingen voor toepassingen in de grond- en funderingstechniek, weg- en waterbouw en milieutechniek. Daarbij ging het vooral om hoogwaardige toepassingen voor scheiding, filtratie, asfaltwapening en drainage. “Behalve geogrids en geocomposieten bieden we tegenwoordig complete systeemoplossingen met onze Fortrac Systems range”, maakt Van den Berg een sprong naar het heden. “De grondkeringen binnen deze productlijn zijn kosteneffectief en duurzaam. Daardoor vormen ze een uitstekende vervanging van conventionele materialen.”

Continue ontwikkeling

Kort geleden trok HUESKER de ontwikkeling van lichtgewicht oplossingen voor de bouwsector verder door. Het resultaat hiervan zijn continu vezelversterkte thermoplastische composieten, zogenaamde neolaminaten. “De platen zijn licht én stijf”, vervolgt Van den Berg. “Dat maakt ze tot een duurzaam alternatief voor gangbare materialen, zoals staal.” 

Een andere ontwikkeling betreft de composieten met actieve kern. Deze waterdoorlatende matten vinden hun toepassing vooral in situaties waar met verontreinigde grond of slib wordt gewerkt. “Ze filteren zeer specifieke giftige stoffen, zoals PFAS, zware metalen en oliën, uit het water”, legt Van den Berg uit. “De matten kunnen daardoor effectief worden ingezet als afdichting wanneer op een bepaalde plek de waterhuishouding in stand moet worden gehouden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.