Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame ankersystemen
ANP-Systems is betrokken bij grote infraprojecten in ons land, zoals het herstel van de Prinses Margriettunnel, Sluis Terneuzen, Europaterminal Antwerpen en de A9 Badhoevedorp-Holendrecht.

Duurzame ankersystemen

Binnen de funderingstechniek worden veelvuldig verankeringen toegepast voor het stabiliseren van keerwandconstructies, kelder-/tunnelvloeren of als micropaal. De systemen worden normaliter met een trillingsvrije boortechniek geïnstalleerd zodat toepassing in de nabijheid van bestaande infrastructuur mogelijk is. Bij inzet als actieve verankering (voorgespannen) zijn er aanzienlijke voordelen te behalen vanwege een reductie in grootte en gewicht van constructieonderdelen wat het gebruik aan primaire grondstoffen vermindert. Voor permanente verankeringen met een levensduur van minimaal 100 jaar is duurzaamheid in de vorm van corrosiebescherming van cruciaal belang. Het toepassen van de juiste corrosiebescherming is, in de huidige praktijk, ook nog vaak een onbegrepen principe.

Beschermingsklasse volgens normtechnische benadering 

Binnen de Europese uitvoeringsnormeringen wordt er een duidelijk verschil gemaakt tussen actieve systemen (voorgespannen elementen) en passieve systemen. Voor alle systemen wordt in de basis, bij een permanente toepassing, aangeraden om met een dubbele corrosiebescherming te werken. Een dubbele corrosiebescherming betreft een combinatie van een (geconditioneerd aangebrachte) cementgrout vulling en één of meerdere kunststof omhullingen.

Het toepassen van een corrosiebescherming, middels het in rekening brengen van een theoretische ‘afroesting’ is volgens EN-1537 (grondankers) voor actieve systemen niet aanvaardbaar. Dit omdat er geen betrouwbare methode bestaat om het risico ten aanzien van corrosie met voldoende nauwkeurigheid te bepalen en om de corrosiesnelheid in de ondergrond te voorspellen.

In Nederland is onlangs de norm NEN 6766:2023 beschikbaar, die richting geeft aan het rekenen met theoretisch afroesten van stalen elementen in de ondergrond). Het in rekening brengen van een theoretische afroesting is bij passieve verankeringssystemen toepasbaar volgens EN-14199 (micropalen) en EN14490 (grondnagels). In deze toepassing is vaak sprake van een situatie met een lager risico en het betreffen dan vaak redundantie-elementen.

Het toepassen van verzinkte lagen, al dan niet in combinatie met epoxycoatings, wordt niet als volwaardige corrosiebescherming gezien. Dit omdat het in feite opofferingssystemen zijn, vaak met een ander kruipgedrag dan de ankerelementen en er een hoog risico is op beschadigingen tijdens de inbouw in-situ. De levensduur is variabel en sterk afhankelijk van de agressiviteit van de bodemomstandigheden. Daarbij geven plaatselijke montagebeschadigingen een verhoogd
risico op corrosie.

Staafankers voorzien van DCP.

Model en afwerking van de ankerkop

Vanuit praktijkervaringen blijkt dat het schadebeeld op lange termijn, in de meeste gevallen, is te wijten aan de toepassing van een onjuiste permanente ankerkop/ankerpaalkop of de afwerking daarvan. Ankerkoppen worden veelvuldig naar lokaal inzicht samengesteld waarbij vaak cruciale onderdelen en aansluitingsdetails over het hoofd worden gezien. ANP-Systems heeft complete modellen beschikbaar voor permanente situaties. Deze zijn eenduidig en geïntegreerd in de bouwtechnische goedkeuringsdocumenten waarover ANP-Systems beschikt.

Ervaren met een betrouwbare beschikbaarheid

ANP-Systems heeft ruime ervaring met het toepassen van corrosiebescherming op verankeringssystemen. Als eigenaar van talrijke bouwtechnische goedkeuringen, in verschillende Europese landen, wordt hiermee voldaan aan het hoogste niveau van veiligheid en betrouwbaarheid voor de door ANP-Systems geproduceerde ankersystemen.

De betrokkenheid van ANP-Systems bij grote infraprojecten, zoals het herstel van de Prinses Margriettunnel, Sluis Terneuzen, Europaterminal Antwerpen en de A9 Badhoevedorp-Holendrecht is evident. ANP-Systems kan voor de levering van verankeringssystemen in de Benelux direct schakelen vanuit haar productiefaciliteiten in Oostenrijk en Duitsland, die over riante voorraadposities beschikken. Een betrouwbare beschikbaarheid is hiermee gegarandeerd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.