Platform over civiele techniek & infrastructuur
Duurzaam materiaalgebruik: speerpunt voor circulair werken in de GWW

Duurzaam materiaalgebruik: speerpunt voor circulair werken in de GWW

‘Circulair’ is bijna een keurmerk geworden. Nagenoeg elke gemeente, bouwonderneming en architect is er mee bezig. Met de natuur als uitvinder van circulaire processen, is het dan ook niet zo gek dat er gekeken wordt naar hoe recyclebare en duurzame materialen ingezet kunnen worden. Zeker wanneer het eindproduct ook nog vaak in een groen landschap te vinden is.

Een partij die volop bezig is om een functioneel iets een natuurlijke esthetische uitstraling te geven én deze ook circulair en duurzaam te bouwen, is Kokosystems. Het van origine Westlandse bedrijf, produceert en levert turn-key oplossingen voor diverse geluidsuitdagingen in de zakelijke en particuliere sector. Arjan Kick, projectmanager bij Kokosystems, vertelt: “Wij ontwikkelen ‘groene geluidsschermen’ die niet alleen een esthetische maar ook ecologische meerwaarde hebben. Daarmee scoren wij erg hoog in EMVI-aanbestedingstrajecten.”

Kokowall Geluidsscherm H=2,5m en L=900m op grondwal langs
woonwijk Dalem.

Materiaalgebruik

“Voor onze Kokowall® geluidsschermen maken we gebruik van de hernieuwbare grondstof kokosvezel, gerecycled kunststof voor de buizen en recyclebaar staal als duurzaam materiaal. In alle Kokosystems geluidsschermen is een geluidsisolerende plaat toegepast die voor de daadwerkelijke geluidsisolatie zorgt. De buitenzijde van de schermen wordt afgewerkt met kokosvezels die de ideale aanhechting biedt voor diverse soorten klimplanten. Daardoor heeft het een zeer hoge acceptatiewaarde in woonwijken en langs snelwegen.”

Kokowall HA-Minwol geluidsscherm H=3,5m – H=4,2m en L=155m bij ‘Tenniscentrum De Kegel’ te Amstelveen langs tennisbanen geplaatst op maaiveld en op het dak van de parkeergarage.

Diversiteit

“Elk project in elke omgeving is anders, dus vaak is het maatwerk”, zegt Kick. “We kunnen voor elke situatie een passende geluidswerende oplossing bieden, omdat we alles in eigen beheer maken. We begeleiden, adviseren, engineeren en voeren uit. Doordat het Kokowall® Geluidsscherm modulair is opgebouwd, kan het in elke gewenste afmeting, kleurstelling of opstelling gerealiseerd worden. En dat in een relatief korte bouwtijd.” Kick noemt enkele projecten als voorbeeld: “In opdracht van RWS hebben we geluidsscherm de Goog te Muiderberg gerealiseerd. Het scherm van 100 meter lang en 2,5 meter hoog, is niet alleen erg fraai maar de omwonenden ervaren aanzienlijk minder geluidsoverlast.  In opdracht van Bouwbedrijf Netjes BV hebben we bij het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (Sportpark De Kegel) een scherm langs de tennisbanen geplaatst. Een echte eye-cather!” Het bijzondere aan dit project was dat er enerzijds een constructie in het maaiveld moest komen en anderzijds de constructie verankerd moest worden op het dak van een parkeergarage. “Dan is een goede samenwerking van groot belang!” De tennisbaanzijde is afgewerkt met een laag minerale wol, voorzien van winddoek en een kunststof gaasnet. De kant van de omwonenden is direct begroeid en krijgt daarmee een mooie uitstraling, om zo de impact van de tennisbaan zo minimaal mogelijk te houden. En tot slot noemt Kick het geluidsscherm in woonwijk Dalem te Tilburg. “Daar plaatsten wij al eerder 450 meter geluidsscherm op een grondwal. Nu leggen we in dezelfde wijk in spiegelbeeld opnieuw een geluidsscherm van 450 meter aan tussen de woonwijk en provinciale weg.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.